IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският бизнес изолира долара от международните си договори

Ходът подчертава опитите на Москва да завие изцяло в посока Азия след разрива в отношенията със Запада

10:03 | 09.06.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руският бизнес изолира долара от международните си договори

Руските компании се готвят да преминат на договори в йени и други азиатски валути на фона на страховете, че западните санкции могат да замразят достъпа им до пазара на щатски долари.

"През последните няколко седмици е налице значителен интерес към пазара от големи руски корпорации, които искат да започнат да използват различни продукти в йени и други азиатски валути и да създадат сметки в азиатски банки", посочи пред Financial Times Павел Теплухин, ръководител на Deutsche Bank в Русия.

По думите на Андрей Костин, изпълнителен директор на държавна банка VTB разширяването на използването на недоларови валути е била една от "основните задачи" на кредитора.

"Като се има предвид степента на нашата двустранната търговия с Китай, развиването на използването на сметки в рубли и юани е приоритет в дневния ред, и така ние работим върху него в момента", посочи Костин по време на брифинг с президента на Русия Владимир Путин. "От май ние работим по тази дейност", допълни той.

Ходът по откриване на сметки за търговия с юани, хонконгски долари или сингапурски долари подчертава опитите на Русия да завие изцяло в посока Азия на фона на напрегнатите отношения с Европа. Руските компании се стремят да намалят зависимостта си от западните финансови пазари, докато американските и европейските банки драстично забавят дейността си по кредитиране в Русия след анексирането на Крим през март.

"Няма нищо лошо в това Русия да се опитва да намали зависимостта си от долара, всъщност това е напълно разумно нещо", посочи от своя страна ръководителят на друга голяма европейска банка в Русия. Той добави, че голямата доларова експозиция на Русия подлага пазара на още по-голяма нестабилност във времената на криза. "Няма причина, поради която трябва сделките с Япония да се извършват в долари", допълни той.

По думите на главния изпълнителен директор на "Газпром нефт" Александър Дюков неговата компания е направила първите стъпки към използване на други валути в случай на разширение на санкциите срещу Москва. Руският енергиен гигант получава 70 на сто от приходите си от износ в щатски долари.

"Ако нещо се случи, ние сме готови да преминем към други валути, например към китайския юан и хонконгския долар", каза той.

"Изглежда, че това не е просто намигване. Това е тенденция", отбеляза още Павел Теплухин. Той добави, че руските компании са могли да хеджират риска от по-нататъшни санкции на САЩ чрез корекция на договорите си, "която да им позволи да променят валутата, ако е необходимо".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 7
Ironhorse
преди 10 години
Хахахах,а АВТОВАЗ уволнява 13 000 служители защото има спад в продажбите !!!Жалко, че и този форум е нападнат от неграмотни ***, платени от БСП/Бареков.Нищо, след предсрочните избори ще има безработни *** и нормални форуми.Виж мнение 1, там се призовава и Господ Бог да помага на Русия, защото както се е овапцала само Нему може да се уповава.Хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Впрочем руският износ нарасна с 4% за четири месеца поради умишлената девалвация на рублата, а вносът падна с близо 7 на сто...Положителното им търговско салдо скочи до 117 млрд долара от 86 млрд тримесечие преди това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
Ти не си здрав психически, освен това не си чел и други книжки освен Винету.Ти си нямаш и представа що е това външна търговия въобще и външната търговия на Русия - внос/износ като структура, плащания и дестинации.Ти си само един наемен *** и наднич;ар, който - ако не дращи тук, ще умре от гладАрееееееее бегайТолкова по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Е даде, точно за тези две тенденции се говори в статията: вноса да се ориентира от Китай и Япония (смятам там се произвежда всяка кинкалерия, която може да се купи от ЕС и УСА), а търговията да премине в нац. валути, със свеждане до минимум посредническата роля на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
Ironhorse
преди 10 години
Има едни обективни фактори, които и Путин следва да спазва, иначе следва провал след провал!Няма нищо по-хубаво от това Русия в сегашния си вид и ръководители, да се самоизолира. Толкова по-зле за тях, а за народа им още по-зле.Да питам аз ***, с какви пари ще купува храна, защото и това не могат да произведат и самозадоволят вътрешното си търсене ?!С какви пари ще купува софтуер, компютри, полезни и луксозни вещи и уреди, които не са се произвеждали, не се произвеждат и като гледам, няма да се произвеждат в Русия ?!И нещо да напомня ...., защо през 13,08,1998г сам самичък Сорос бутна рублата ?Дааа, защото нямаше никакво валутно покритие, а централната банка хвърли всички доларови резерви за спасяването й, които Сорос прие да вземе срещу хартийките, наречени рубли.Рублата, като валута (ако въобще изпълнява критериите за подобно нещо), няма никаква стойност.И ще Ви кажа защо, защото редовия руснак, купува като бесен всичко западно, а то се купува с долари или с евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Императорът
преди 10 години
Съвсем логически ход - и най-ного ще си го отнесе зависимата от руските суровини Европа !!! Както винаги и ний със сила се бутаме в балъшкият лагер на прецаканите, ние винаги сме прецаквани от мръсните си политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Longin
преди 10 години
хаха"проститутките на околовръстното се готвят да изолират тираджии и фирмени от услугите си - ще работят само с фермери плащащи в натура, например самоковски картофи "натура за натура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
И какво сега, ний пак сме във фалиращия лагер? Е*ахти интересните времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Много скоро, след като пропадне и рекета на краварите от УСА с рейтинговите им агенции, те ще духат много яко супата.Защото са оплели целия свят с три финансови паужини - рейтинги, платежни системи и свежонапечатан долар и си мислят че и занапред ще си правят каквото искат - както досега.Но много, много скоро на това ще се сложи край и Русия вече работи здраво в тази насока, Китай се спаси, Индия е на ходМъкааааа, краварите, мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Бате Пешо
преди 10 години
Дано Бог е с Русия и най накрая убийците и крадците от САЩ да си получат заслуженото.Колкото по бързо света се отърве от американските *** толкова по добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още