IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газовата сделка на века" изпрати рублата на 4-месечен връх

Руските пари намериха подкрепа след подписаното споразумение за доставка на природен газ за Китай посредством нов тръбопровод

10:12 | 22.05.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Газовата сделка на века" изпрати рублата на 4-месечен връх

Руската рубла продължава възходящото си движение от последните седмици, след като Кремъл постигна споразумение за доставка на природен газ за Китай посредством нов тръбопровод.

В началото на май паричното средство се смъкна под 35 зад един щатски долар за първи път от 2 февруари. В първите минути на търговията на Стария континент в четвъртък пък доларът се разменя за 34,286 рубли при дневен спад от 0,03 на сто. Равнището е най-ниското от 14 януари насам.

Рублата намери подкрепа, след като руският президент Владимир Путин се обърна към Китай, за да укрепи икономиката на федерацията след влошаването на отношенията със Съединените щати и Европейския съюз заради кризата в Украйна. Това доведе до подписването на повече от 40 договора между Москва и Пекин само през тази седмица. Най-впечатляващо бе споразумението за газовите доставки, което бе определено от медиите в двете страни като "газовата сделка на века".

Газоснабдяването от Русия към Китай ще започне в срок от 4 до 6 години, като изграждането на газопровода ще струва 22 млрд. долара. Проектът ще бъде частично финансиран чрез авансови плащания за синьото гориво.

По думите на руския президент постигнатото споразумение между Газпром и China National Petroleum Corporation е най-голямата газова сделка в ерата на Съветския съюз и Русия.

"Това ще бъде най-голямата инвестиция в света през следващите четири години. Общите инвестиции само от руска страна ще са приблизително 55 млрд. долара... Трудно е да се посочи сега, но от китайска страна те ще са най-малко 20 млрд. долара", посочи Путин.

От Газпром отбелязаха също, че договорът е бил подписан при взаимно изгодни условия. Основните параметри включват формула за ценообразуване, обвързана с петролната кошница на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 2
1111@
преди 10 години
Май никой не чете другото освен цената на газа...Подписани са повече от 40 (четиридесет)договора за една седмица?!?!?!? И един от тези договори е за газ...а другите? Тук става дума за власт...за съюзи! Без капка кръв Путин взе Крим,а сега и огромния пазар в Азия.Имаш ли такъв пазар,няма никакво значение в какво ще се разплащаш...Може и бартер:Газ срещу живи китайци...за реекспорт. С тази сделка Русия (Газпром)вече има повече потребители от Фейсбук..хахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 10 години
Ааа и нали тоя договор щеше да е края на петродолара, американците щяха да се сринат.. Пък то какво стана.. Всички слухове за цената от " руски експерти и официални лица" вървят в... долари.. Що никой не казва цена в рубли бре.. или юани? Що дори и официалния коментар, за цената е, че ще се образува по формула обхващаща " кошница от продукти" на страните износителки на петрол....а те продават само и единствено в какво.... в гадните мръсни, вечнозападащи ( от поне 50 год), ставащи само за ТХ доларииии ;))) хаххахах :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 10 години
Чак на толкова ниско едва ли :)Но със сигурност не е 350-360-380-390 както твърдят топ *** и тотални путино *** като тоя *** Интернета и пишман тошко. Колко и да ме плюете цена над 300 долара е абсурдна за Китай Поровете се малко и вижте данни на какви цени внася Китай има достатъчно инфо в нета. Такава милостиня от Китай Путин няма как да получи.. И що никой не коментира наистина жалкия обем ?И отказа на Китай да се ангажира със споразумение за увеличаване на обемите до 60 млрд куб/м в бъдеще?А отново ще протака преговорите с години? Разберете го *** не може без Европа като клиент. Няма кой друг да купува такива обеми на такива цени.Същото важи и за Европа но в далеч по малка степен, щото тоя договор в същност е добра новина за Европа, защото средносрочно ще натисне надолу цените на LNG поради намалените обеми, който ще купува Китай или поне в намаляване на темпа на ръста им. Нислете с тия глави, я не само да попивате путьова пропаганда,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
както и преди съм ти казвал - ти си много объркано човече. Търсиш повод да покажеш нещата както много ти се иска да са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Туркменистан доставя 20 милиарда кубически метра газ годишно на Китай, но до 2020 г. този обем ще бъде утроен и ще достигне 65 милиарда кубически метра. От своя страна, Австралия скоро ще завърши терминали за втечнен природен газ и ще започне да извършва доставки в региона. Анализатори посочиха, че развитието на събитията в Европа също е повлияло на преговорите. "Предвид санкциите от ЕС, които могат да бъдат наложени на Русия не смятам, че "Газром" е в състояние да изисква особено висока цена за газа си", заяви Годрън Куан, ръководител на отдела за излследване на азиатския петролен пазар в "Номура Холдинг".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Инвеститорската фирма CLSA прогнозира, че цената на доставките до китайската граница ще бъде между 335 и 350 долара за хиляда кубически метра. Тази стойност е малко по-ниска от цената на внасяния от Китай туркменистански газ и значително по-ниска от тази на втечнения природен газ (LNG).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
"ВТБ Капитал" посочи, че вероятно цената на 1000 кубически метра газ ще е приблизително 350 долара.Точната цена на газовите доставки представлява търговска тайна, която не беше обявена публично. Владимир Путин коментира, че тя е обвързана с пазарната цена на газа и петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Не, :) аз имам други източници, но ето малко по-достоверна информация:---Още през 90-те години, когато започнаха преговорите за евентуални газови доставки от Русия, китайците казваха: нямаме никаква изгода да купуваме вашия газ, който е много по-скъп от нашите въглища. И така вече повече 20 години.Китай потребява днес около 100 млрд. кубически метра годишно, като самият той е голям производител на газ - 7-ми в света. От 2000 г. досега собственият му добив нараства с темп от 7-8 % годишно. Освен това може да си доставя втечнен газ откъдето поиска - Австралия, Югоизточна Азия, Африка или Близкия изток.Пекин прагматично реши и въпроса с газопровод от Туркменистан, която му предложи не само по-изгодни цени, но и достъп до находищата и контрол върху тръбата - нещо, което Москва никога няма да даде на когото и да било."---Та... мисля че всички, които залагат и предполагат за цена по-голяма от цената на туркменистанския газ бъркат, въпреки че последния е оскъпен от по-дългото трасе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
смята се, бе момчесмята се - с молив в ръка, може и с калкулатор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Вчера един ги смята, дели договорената кубатура и договорените пари на срока на договора. Ако искаш сметни ги и ти, или предпочиташ Дядо Пешо пресс да ти го каже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още