IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Bundesbank: Биткойнът е силно спекулативен

В Германия обаче криптовалутата все още е "нишов феномен", смята членът на Борда на банката Карл-Лудвиг Тиеле

15:21 | 07.01.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank: Биткойнът е силно спекулативен

Германската централна банка предупреди за съществуващите рискове от интернет валутата боткойн.

„Заради своя дизайн и заради голямата си волатилност биткойните са силно спекулативни", каза членът на Борда на Bundesbank Карл-Лудвиг Тиеле пред германския икономически всекидневник Handelsblatt. За виртуалната валута не съществувала държавна гаранция и тя би могла по принцип да доведе до пълна загуба за инвеститора.

Биткойните бяха изобретени през 2009 г. като отговор на международната финансова криза. Създадени са от неизвестен програмист, който е искал да изгради една независима от правителства, централни банки и други финансови институции валута. Виртуалните пари се изчисляват чрез сложни процедури, а максималният им размер е ограничен. 

Обменният курс към истинските валути варира силно – така например в края на миналата седмица един биткойн струваше 900 долара, а в понеделник на борсата Mt Gox цената значително се повиши до 1000 долара за биткойн. Причината за това беше очевидно решението на производителя на игри за социални медии Zynga да даде възможност за разплащане с криптовалутата в някои области.

Преди Bundesbank и Европейският банков регулатор (European Banking Authority – EBA) и други национални централни банки предупредиха за рисковете от виртуалната валута за потребителите. За Германия обаче Тиеле смята, че все още битокойните са "нишов феномен".

Според Тиеле ежедневно в световен мащаб се осъществяват около 70 000 сделки с биткойни. „Това е незначителен дял, ако си дадем сметка, че само в Германия на ден има по 24,6 милиона кредитни трансфери и 35,2 млн. директни дебити“, заяви германският банкер.

По време на следобедната сесия на Стария континент един биткойн се разменя за 989 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Липсата на централа и някой който да отговаря волатилността и емитирането на тази валута е голям минус.Много по голям успех би имала една такава валута, ако ЕЦБ, ФЕД или швейцарската национална банка почнат да емитират електронни евро, долари или швейцарски франкове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 10 години
... Което разбира се е поредното доказателство, че и хабер си нямаш как всъщност се случва търговията на стоки с биткойн :-)А, трейдър, стабилността на валутата съвсем не зависи от това дали има централна власт или не. Отговора го има дори и в учебниците на унсс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Проблемът е, че дори за няколко часа да имаш биткойни пак може да загубиш 10-15%. Същото се отнася и за търговеца, който поема серизен валутен риск за времето от което приема биткойна до момента в който може да го обмени в евро, долари и т.н.Повечето онлайн магазини работят 24 часа в денонощието, но нямат реален съпорт през почивните дни. Скоро имаше прецедент, когато само за един уикенд цената на биткойна се промени с около 30%.От какъв зор купувачи и продавачи трябва да поемат този огромен риск? Сигурно има хора за които е гъдел да направят транзакция в биткойни, но това едва ли ще стане масова практика при тази волатилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
supertrader
преди 10 години
Волатилността се дължи на това, че си няма централа която да се грижи стойността му да не се променя толкова рязко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
abdul
преди 10 години
2 грешки има твоята хипотеза :1) има разлика между това да си съхраняваш парите в биткойн и това да се разплащаш с тях, а ти не я правиш.2) кой каза, че цените в биткойн трябва да са постоянни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
При тази волатилност биткойна никога няма да стане средство за разплащане. Никой нормален човек няма да иска да плаща с валута, която за часове може да си промени стойността с 20-30%. Никой търговец няма да обяви твърда цена в биткойни след като той купува стоката в долари, евро и т.н. Само спекулантите ще си цъкат биткойните и ще се опитват да се надлъгват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още