IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на Кипър срути еврото

Новата седмица започна с бягство от риска, на борсите в Азия се наблюдават разпродажби

09:14 | 18.03.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спасяването на Кипър срути еврото

Еврото започна новата седмица с рязко отстъпление срещу долара. Причина за бягството от единната валута стана планът за спасяване на Кипър, за който се споразумяха финансовите министри на страните от еврозоната.

След новината за еднократен данък върху всички депозити в кипърските банки еврото поевтинява с 1,4 на сто до 1,2892 EUR/USD. Спрямо британския паунд пък единната валута губи 1,3 на сто до 0,8540 EUR/GBP.

Освен от еврото, бягство има като цяло от по-рисковите позиции. В Япония и Австралия днес основните борсови индекси изгубиха по над 2 на сто.

„Решението за облагане на кипърските депозити остави рисковите апетити на заден план“, коментира в профила си в Twitter вчера ръководителят на най-големия фонд за инвестиции в държавни облигации – Pimco, Бил Грос. „Продавайте евро“, препоръчва той, цитиран от CNBC.

Решението, което хвърли пазарите в паника, гласи, че върху всички депозити над 100 хил. евро ще бъде наложен еднократен данък от 9,9 на сто. Върху по-малките вложения пък данъкът ще е 6,75 на сто.

Този ход предизвика паника сред вложителите в кипърските банки и пред банкоматите се извиха опашки. Все още няма информация дали днес банките в страната изобщо ще отворят врати, като за момента очакванията са, че това най-вероятно ще стане в сряда.

Сред новините, които през настоящата седмица ще движат пазара, е заседанието на ръководството на Федералния резерв на САЩ. За момента не се очакват някакви промени в политиката, но спекулациите, че може да се прибегне към прекратяване на програмите за икономически стимули по-рано от очакваното, набират сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 1
danailov82
преди 11 години
да се е срутило, да се е срутило, колко да се е срутило? Хайде пак нагоре, че иначе цената на всички видове "вносна" енергия ще стане силно неизгодна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Няма да има декапитализиране, защото веднага ще изтеглят кредити от ЕЦБ на основната лихва да се захранят. ЕС не за първи път си погазва собствените правила. След това променя правилата за да ги напасне. Да се чудиш как инвеститорите в еврозоната имат доверие. За нас говорят, че ако променим правилата ще сме гонели инвеститори а ЕС постоянно прави зулуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 11 години
Помощи ? - Няма помощи има кредити ! И след цирка с Гърция кредитора не иска да чака да му върната парите през бюджета , та да праща тристранки , та да моли да се режат разходи и всякакви глупости . ПОМОЩТА Я ПЛАЩАТ ВЛОЖИТЕЛИТЕ . Както у нас , както се очакваше да стане в Гърция и както е навсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 0
Repoman
преди 11 години
Най-интересното в случая е опита за въвеждането на отрицателни лихви по депозитите, защото реално така се получава, когато караш хората да си плащат за това че имат депозити. Обаче, нещо май не се възприема добре тази идея. Да видим ако въведат отрицателни лихви по кредитите, дали няма да се възприеме по-добре :)Това с отрицателните лихви е нов икономически инструмент, преди хората просто печатаха пари и правеха инфлация която ядеше от депозитите. Сега хем искаме да печатаме, хем да няма инфлация, т.е. дай направо да вземаме от депозитите, вместо инфлацията да го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
drakobg
преди 11 години
Cyprus Deposits Theft Bank Run Trigger for Stock Market Drop?http://***.marketoracle.co.uk/Article39527.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Цифрите на пазара много отдавна са манипулирани. Може би малките сделки не са, но всичко на едро е добре планирано и манипулирано, боя се че на световно ниво. Представи си скандала LIBOR ама на по-високо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
то(?), и толкова си струваше при старта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
Най интересното в случая е, че в целия Европейски съюз депозитите до 100000 EUR са защитени със закон, т.е. съюзът погазва собствените си закони. Сега ще има масово теглене на депозити, ново декапитализиране на банки и нищо чудно Кипър да напусне еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Ами смешна валута и още по-смешни политици зад нея, нищо неочаквано е една дума. Ако трябва да се спасява Италия или Испания вероятно еврото ще падне под 0.8 $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
kefal
преди 11 години
И кво? Банките чак в сряда можело да отворят ...А кво става с икономиката? Ако законите им са като нашите, то тогава човек значи нищо скъпо няма да може да си купи, щото няма да може да го плати, нали за над 15 хил.лв. не можеш да плащаш в брой а само по банка ...То и магазините дори като се замисля няма да може да зареждат стока ...Абе дано законите им не са като нашите, че така си спират цялата икономика, докато няма банки де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още