IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е била втора в ЕС по спад на продажбите на дребно през януари

Средно за еврозоната и целия Европейски съюз продажбите на дребно през януари спрямо декември са се повишили със съответно 1,2% и 0,9%

14:40 | 05.03.13 г. 13
България е била втора в ЕС по спад на продажбите на дребно през януари

България е била втора в Европейския съюз (ЕС) по годишен спад на продажбите на дребно през януари, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Евростатистиката отчита, че през месеца продажбите на дребно у нас са се понижили с 5,5 на сто, а преди нас е само Словения с годишно намаление от 7,6%.

По-дълбоко е било и годишното понижение на продажбите на дребно у нас през декември – 5,4%, а не 2,2%, колкото беше обявено по-рано.

Месечният спад през декември е оставен без промяна 0,5%. За януари е отчетено месечно понижение на продажбите на дребно също от 0,5%.

Средно за еврозоната и целия Европейски съюз продажбите на дребно през януари спрямо декември са се повишили със съответно 1,2% и 0,9%, а на годишна база са се понижили със съответно 1,3%% и 0,9%.

През първия месец на годината продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са се повишили с 0,8% на месечна база в държавите от еврозоната и с 0,2% в целия ЕС. При нехранителния сектор са отчетени месечни повишения на продажбите на дребно от съответно 2% и 1,7%.

На годишна база обаче и в еврозоната, и в ЕС е регистрирано намаление на продажбите на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия от по 1,5%. При нехранителния сектор пониженията са още по-дълбоки – съответно 2% и 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Веск
преди 11 години
или как една уж дясна, уж партия убива и бизнеса и народа си и хич не ги е еня. Провала днас си има име - ГЕРБ. То и друго не съм очаквал. Без икономически екип и идеи за цели 3.5 години така и трябва да е. Мисля си обаче, че е възможно оптимизма и доверието бързо да се завърнат след оставката и още при служебния кабинет след 2-3 месеца да имаме положителни реални данни. Иска ми се разбира се и се надявам да съм прав. Лошото е, че не е като при Софиянски - имаш една цел валутен борд и тя е панацеята. Сега уж всичко ни е наред официално като на член в ЕС, а резултата отвсякъде е назад. Много панацеи ще се търсят и дано да са на добре и да са с една посока всичките. От много мерки да не стане орел, рак и щука и пак всичко наред - резултата назад. Експертния потенциал си ни е проблем и това е - никой не ще да се мърси с политика ако взема 10-20 бона като висш мениджър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Още едно солидно доказателство за провала на ГЕРБ. Към тази статистика прибавете и силно манипулираните надолу данни на НСИ за 12.4% безработни и 28,4% безработни сред младите до 25 г., повишение на тока с 34% при управлението на ГЕРБ и обвиненията за корупция са май най-малкото зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Ами ако качат с още тока и данъците ще станем и първи в света. Няма как, като си дадат парите за ток, вода и данъци, хората да харчат дори за ядене. 7 милиарда отиват само в монополите за тока... а само един да бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още