IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изказване на Марио Драги взриви пазарите

Еврото скочи рязко, а борсовите индекси поеха уверено нагоре, след ангажимент на Драги ЕЦБ да направи всичко по силите си, за да спаси еврото

13:56 | 26.07.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изказване на Марио Драги взриви пазарите

Европейската централна банка ще направи всичко, което е необходимо, за да бъде предотвратено разпадане на еврото. Такова е категоричното мнение на президента на институцията Марио Драги, пише Ройтерс.

„В рамките на нашия мандат ЕЦБ ще направи всичко по силите си, за да защити еврото. А повярвайте ми, това ще бъде достатъчно“, е заявил Драги по време на инвестиционна конференция в Лондон днес.

В постановката „всичко необходимо“ президентът на ЕЦБ включва и борбата срещу високата цена, която някои правителства от еврозоната трябва да плащат, за да заемат средства от пазарите.

„Доколкото размерът на рисковата премия по държавните облигации нарушава функционирането на каналите на монетарната политика, този въпрос попада в мандата на ЕЦБ“, категоричен е Драги.

Изказването на президента на ЕЦБ предизвика временна еуфория на пазарите. Еврото се изстреля с близо 100 пипса до 1,2220 EUR/USD, а борсовите индекси на Стария континент поеха рязко нагоре. Това помогна на немския DAX да излезе на зелено и в средата на днешната сесия той се движи с ръст от 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 5
Forex Master
преди 11 години
>>>ангажимент на Драги ЕЦБ да направи всичко по силите си, за да спаси еврото>>>Единственото което ЕЦБ може да прави е да печата евро в увеличаващи се обеми. Печатането на пари както знаем е кражба при която се взема пари от тези които имат и се дават на тези които дължат пари... Пита се в задачката, какво или по-точно кого ще спасят новонапечатаните евро? Явно няма да идат при милионите които изнемогват да плащат ипотеките си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
mia11
преди 11 години
Много ми е интересно кое се изстрелва по-бързо златото или еврото или и двете заедно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Ей ама ако ги пуснеш на некоя покер маса тия пичове ще разорят света начи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още