IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте най-важни финансови урока за вашите деца

Вижте как да научите малчуганите да спестяват, да харчат и да управляват финансите си още от ранна детска възраст

09:45 | 27.10.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петте най-важни финансови урока за вашите деца

Когато децата са на възраст от 14 до 18 години...

Урокът: Когато сравнявате университетите, бъдете сигурни колко ще струва образованието на детето ви.

Използвайте калкулатора, разположен на всеки университетски уебсайт, за да изчислите колко ще струва цялостното образование на детето ви. Но нека цената не го обезкуражава. Обяснете му колко повече печелят завършилите висше образование, отколкото тези без диплома. Така то ще приеме образованието като ценна инвестиция.

Дейности за децата на тази възраст

1. Обсъдете с него с колко средства годишно бихте подпомогнали висшето му образование. „Всеки родител трябва да започне да говори на детето си за цената на университетското образование в девети клас“, казва Коблайнър. „Изяснявайки темата по-рано, като бъдете искрени за това колко разходи може да си позволи да направи вашето семейство, ще помогне на децата да разсъждават реално къде могат да кандидатстват.“

Но запомнете, че има много други начини, за да финансирате образованието на детето си вместо само със собствени средства. Със своето дете погледнете кои частни училища предоставят финансова помощ, колко от тях предлагат грантове и стипендии, какъв студентски кредит евентуално би изплатило детето ви и чрез каква правителствена програма то може да изплати по-лесно заема.

2. Сравнете университетите по цена на образователните услуги, какви са възможностите за работа след завършване и как кредитът би се отразил на начина на живот на детето ви, след като завърши този университет. Както при всяка инвестиция, анализирайте дали инвестираните пари ще изплатят инвестицията след време.

„Родителите трябва да накарат децата си да си намерят почасова работа, докато са в университета“, съветва Коблайнър, давайки за пример проучване на Университета в Индиана, според което студентите, работещи 20 часа седмично или по-малко в района на кампуса, изкарват по-добри оценки, защото по този начин се обвързват по-тясно със студентския живот.

„Но ограничете часовете! Ако детето ви работи повече от 20 часа на седмица, това може да повлияе на академичните му успехи“, казва Коблайнер.

Когато децата са по-големи от 18-годишна възраст...

Урокът: Трябва да използвате кредитна карта само ако можете да върнете дължимото всеки месец.

Много е лесно да затънете в дългове по кредитната си карта, които могат да натежат на детето ви по същия начин все едно изплаща студентския си заем. Освен това ще се отрази на кредитната му история, което може да бъде препятствие, когато реши да си купува кола или жилище, или дори да си намери работа. Понякога работодателите проверяват кредитната история.

Средностатистическото домакинство притежава около 7084 долара задължения по кредитните карти. За да преобърнем тенденцията за харчене над възможностите ни и губейки стотици долари на година заради лихви, то е изключително важно родителите да научат детето си да използва кредитната карта правилно и с мярка (или по-добре да не го правят, освен ако успеят да погасяват задълженията си всеки месец).

Дейности децата на 18-годишна възраст

1. Кажете на детето си, че, ако родителят встъпи в отговорност по кредитната карта заедно с него, то и неговата кредитна история ще бъде застрашена, ако не се върнат парите в срок.

2. Заедно потърсете кои институции предлагат кредитна карта с ниски лихви и без такси.

3. Обяснете му, че е важно да не купувате продукти от първа необходимост с картата. По този начин, ако се появи неотложно плащане, което да не можете да покриете със спестяванията си, то може да използвате тези средства. Въпреки това още по-добре е да притежавате спестявания, които да покрият разходите ви поне за три месеца напред, въпреки че от шест до девет също не е лоша идея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 19
misanthrope
преди 10 години
Боже господи! и 5 плюса даже! Потресен съм. Мислех да напиша нещо в опровержение на великата глупост, написана от вас,но няма смисъл.Няма нищо лошо в кредитите и в риска, стига да е премерен ( и кредита и риска)Що се отнася до статията стигнах до 3те буркана с надписи ( за 3 до 5 годишни деца) в които да спестяват парите които им давате ( 3 до 5 годишни деца) и ми стана ясно, че това е поредната изсмукана от пръсти глупост на някой, който нито разбира от финанси, нито от деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 6
deant
преди 10 години
Има един единствен урок, който децата на всички нас, от цялата планета трябва да знаят - Можеш да харчиш САМО когато имаш в буркана РАЗХОДИ и СПЕСТЯВАНИЯ. НИКОГА не вземай кредит, дори това да означава, че няма да живееш толкова луксозно, а по-простичко! НИКОГА НЕ ВЗЕМАЙ КРЕДИТ! НИКОГА не си прави кредитна карта, а само ДЕБИТНА и то без овърдрафт! И разбира се, да научи своето дете на същото. Така за 2-3 поколения светът ще се изчисти от места като Walstreet.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още