IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са 15-те трлн. долара дългове на САЩ?

Вижте кои са най-големите кредитори на все по-задлъжняващото американско правителство

10:11 | 01.02.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Къде са 15-те трлн. долара дългове на САЩ?

Правителството на САЩ похарчи безпрецедентни количества пари, за да реши проблемите на американската икономика. Затова обаче трябваше отнякъде да бъдат събрани средства – чрез взимане на заеми с емитиране на облигации, които чичо Сам някога ще трябва и да връща.

Инвеститорите считат правителствените облигации на САЩ за сигурна инвестиция, тъй като плащанията по тях се гарантират от правителството на страната. Покупките се правят с увереност, че бъдещите данъчни приходи на американското правителство ще бъдат достатъчно, за да покрият дълговете.

Заемането на средства чрез емитиране на облигации води до увеличение на държавния дълг, който вече надвишава 15 трлн. долара. Тази сума нараства с всеки изминал ден и скоро може да достигне поредния заложен от нормативната база таван – 16,4 трлн. долара.

По-голямата част от този дълг се държи от частни кредитори, но около 40% от него е в портфейлите на обществени организации, включително на някои правителства. В класацията попадат данни както за частните, така и за държавните позиции в американски правителствен дълг и са публикувани от финансовото министерство на САЩ.

И така – ето къде се намират дълговете на САЩ
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още