IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са 15-те трлн. долара дългове на САЩ?

Вижте кои са най-големите кредитори на все по-задлъжняващото американско правителство

10:11 | 01.02.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Къде са 15-те трлн. долара дългове на САЩ?

Правителството на САЩ похарчи безпрецедентни количества пари, за да реши проблемите на американската икономика. Затова обаче трябваше отнякъде да бъдат събрани средства – чрез взимане на заеми с емитиране на облигации, които чичо Сам някога ще трябва и да връща.

Инвеститорите считат правителствените облигации на САЩ за сигурна инвестиция, тъй като плащанията по тях се гарантират от правителството на страната. Покупките се правят с увереност, че бъдещите данъчни приходи на американското правителство ще бъдат достатъчно, за да покрият дълговете.

Заемането на средства чрез емитиране на облигации води до увеличение на държавния дълг, който вече надвишава 15 трлн. долара. Тази сума нараства с всеки изминал ден и скоро може да достигне поредния заложен от нормативната база таван – 16,4 трлн. долара.

По-голямата част от този дълг се държи от частни кредитори, но около 40% от него е в портфейлите на обществени организации, включително на някои правителства. В класацията попадат данни както за частните, така и за държавните позиции в американски правителствен дълг и са публикувани от финансовото министерство на САЩ.

И така – ето къде се намират дълговете на САЩ
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 12 години
Назови ми една държава, за която си сигурен че НЯКОГА ще си изплати дълга? Играта отдавна вече не се нарича "изплащане на дълг", а "рефинансиране до безкрай". И в тази игра САЩ пак има предимство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Всичко е като по учебник. Така казваха в курсовете по Икономика в РУ - САЩ са най-развитата икономика и са майстори по икономика. Значи всичко е по учебник и това което правят може да ни се струва погрешно ама сигурно е правилното нещо. Сигурно затова никога не се реализирах като икономист въпреки, че затова учих :D Като се замисля и РУ никога не се разви като истински университет след прехода. *Внимание: този пост е ироничен*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
Един път и аз да се съглася с all_trader2. А изречението "взимане на заеми с емитиране на облигации, които чичо Сам някога ще трябва и да връща" трябва да бъде пренасочено към хумористичните страници. В най-добрия случай, това връщане ще бъде с новонапечатани долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
all_trader2
преди 12 години
така е но с джларът е свършено - този дълг НИКОГА няма да се изплати от което ше се изпатят най-много китайците и японците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
hellwitch
преди 12 години
Само дето дълга държан от ФЕД е платен с ново напечатани пари. Т.е. това не е никакъв дълг тъй като никога и никой няма да го връща, а по-скоро залог че САЩ ще се управляват от евреите за дълго в бъдеще.На практика този дълг обезсмисля изборите и демокрацията в САЩ тъй като реално управляващите са тези, които държат парите и определят бюджетите. А това е ФЕД не президента или американското правителство.Движението окупирай Уолстрийт е точно заради този очеваден проблем - липсата на демокрация и избор тъй като реално управляват едни и същи банкери. А ако някой президет реши да им измъкне кокала(т.е. да отнеме емисионното прави на ФЕД) ще бъде убит на 100% преди да го направи.Например Строс Кан веднага щом заговори против тази система и му скалъпиха делото за камериерката, а то се оказа лъжа. Но вече го свалиха от поста в МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още