IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем, когато слушаме за банкрут на държави?

Историята показва, че отказите на държави да облсужват дълга си не са чак толкова редки и не винаги са следствие от липсата на пари

07:58 | 29.09.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Какво трябва да знаем, когато слушаме за банкрут на държави?

В инвеститорските среди все по-често в основна тема за разговор се превръща рискът от банкрут на някоя държава. Подобен мрачен сценарий обикновено води след себе си страх, разпродажби и в немалко случаи – нова рецесия.

Въпреки че на държавните банкрути се гледа като на много страшно и рядко срещано явление, историята показва, че всъщност те не са чак толкова изолирани случаи, а и не винаги отключват възможно най-негативните сценарии.

При всички случаи, за да се чувстваме по-комфортно, когато обсъждаме варианта някоя страна да спре да обслужва дълговете си, трябва да знаем някои факти, които сайтът investopedia.com услужливо предоставя.

Основните държави, които в момента се отличават в полезрението на инвеститорите като страни с най-висока степен на риск от банкрут, са тези от периферията на еврозоната – Гърция, Португалия, Италия, Ирландия и Испания. Всички те имат интересна „кредитна“ история.

Така например през последните 200 години на Ирландия никога не й се е налагало да спира обслужването на дълговете си. В Италия пък това се е случвало само веднъж – по време на Втората световна война.

За разлика от тях Португалия е банкрутирала четири пъти и е спирала да обслужва външния си дълг. За последно това се е случило през 90-те години на 19-ти век. Испания е банкрутирала шест пъти, но нито веднъж след 70-те години на 19-ти век. Ако се погледне по-назад в историята, банкрутите на страната след 1550 година са 12.

Гърция сякаш има най-лошата кредитна история от разглежданите държави. Страната е спирала да обслужва задълженията си пет пъти за последните 200 години, като общият период, в който страната е имала статут на неплатежоспособна след обявяването на независимост през 20-те години на 19-ти век, възлиза на 90 години.

Кои са добрите платци, кои са страните с най-лоша кредитна история и какво се случва в ситуацията, когато някоя държава спира да плаща - вижте на следващата страница.

Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
barny
преди 12 години
bombandirvaneto moje i da bade s korabi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
optional
преди 12 години
тогавашните блокади и обстрел са си чисти бомбардировки :) не е имало и самолетоносачи, така че най-логичното е обсадата да включва обстрел, евентуално десант :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
tihomirn
преди 12 години
и как през 1902 г.е била бомбардирана венецуела като първи ние през първата световна използваме самолета за военни действия включая и бомбардировки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още