IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем, когато слушаме за банкрут на държави?

Историята показва, че отказите на държави да облсужват дълга си не са чак толкова редки и не винаги са следствие от липсата на пари

07:58 | 29.09.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Какво трябва да знаем, когато слушаме за банкрут на държави?

Добрите платци

На обратния полюс са безупречните платци. Сред тях са държави като Канада, Дания, Белгия, Финландия, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и Англия. Те никога не са спирали да посрещат плащанията по държавните си дългове. Това обаче не означава, че те не са изпадали в кризи – пример за това е фактът, че от 1800 година досега средно на 17 години на Острова е имало банкова криза.

Китай също се нарежда сред оазисите за инвеститорите заради огромните си резерви и относителната си стабилност на фона на кризата. В историята на страната обаче има два банкрута – и в двата случая заради комбинация от външен шок и вътрешна криза.

САЩ вече са били в ситуация на технически банкрут

Макар всеобщият мит да гласи, че САЩ никога не са спирали обслужването на дълговете си, ако се погледне теоретично, това не е съвсем така. През 1790 година в страната е приет закон за емитирането на облигации, с които да се посрещнат дълговете на отделните щати. Тъй като по голяма част от новия дълг не се изплащат лихви преди 1800 година, някои по-стриктни теоретици разглеждат ситуацията като технически банкрут.

В историята на страната има и случай от 1979 година, при който заради технически проблем не са извършени плащания по три облигационни емисии. След разрешаването на трудностите инвеститорите получават полагащото им се с начислени за просрочието лихви.

Най-лошите кредитополучатели

В момента проблемите на еврозоната насочват вниманието към Стария континент, но всъщност най-лошите кредитополучатели са в Южна Америка. Венецуела и Еквадор например имат по десет банкрута в историята си. Бразилия пък, която сега е един от двигателите на световната икономика, е спирала обслужването на дълговете си девет пъти.

С по девет банкрута за последните 200 години са още Коста Рика и Уругвай.

А когато някой не плаща?

Историята помни случаи, когато разгневените развити страни реагират със сила на нежеланието на дадена страна да посреща дълговете си. Така се случва например през 1902 година с Венецуела, когато Великобритания, Германия и Италия блокират страната.

Конфликтът бързо ескалира и голям брой венецуелски кораби са потопени или пленени. Крайбрежието на страната пък е подложено на бомбардировки и страната остава напълно изолирана. В този момент се намесват САЩ и след няколко години преговори се стига до емитиране на нов дълг, включващ в себе си старите задължения.

Не всички случаи, в които някоя държава спира да си плаща дълговете, са свързани с липса на ресурси. През февруари 1918 година например правителството на Русия отхвърля всички съществуващи задължения от времето на монархията.

Следват продължителни спорове и в крайна сметка през 1986 година е постигнато споразумение за изплащане на средства на британски облигационери. Тринадесет години по-късно подобна договореност е постигната и с Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
barny
преди 12 години
bombandirvaneto moje i da bade s korabi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
optional
преди 12 години
тогавашните блокади и обстрел са си чисти бомбардировки :) не е имало и самолетоносачи, така че най-логичното е обсадата да включва обстрел, евентуално десант :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
tihomirn
преди 12 години
и как през 1902 г.е била бомбардирана венецуела като първи ние през първата световна използваме самолета за военни действия включая и бомбардировки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още