IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как дългът ограничава възможностите на държавата

Държавният дълг е противоречиво средство за поддържане на икономиката, което я ограничава в дългосрочен план, а е възможно и да я зароби политически.

16:00 | 26.10.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Противопоставянето свое - чуждо създава проблеми, касаещи суверенитета, и подтиква към въпроси дали правителствата дават предимство на чужденци (и/или богати граждани) пред интереса на средностатистическия гражданин.

Загуба на растеж

Когато правителството заема пари, най-общо казано то заема растеж и данъчни постъпления от бъдещето и ги харчи сега. Иначе казано, държавният дълг лишава бъдещите поколения от растеж в полза на сегашното поколение.

Исторически погледнато, когато средствата се вложат в дългосрочни проекти (като инфраструктура или образование), има полза. Но когато парите се използват за разплащания, ненужна инфраструктура ( като в Япония) или непродуктивни дейности като война, резултатите са по-негативни.

Дългът рано или късно трябва да бъде изплатен и всяко решение, свързано с това, носи последствия. Вдигането на данъците намалява икономическия растеж и има тенденция да увеличи корупцията и икономическото неравенство. Подклаждането на инфлацията намалява стойността на парите и ощетява спестяващите. Съкращаването на публичните разходи понижава растежа и може да разклати икономиката в краткосрочен план.

Приложимост към индивида

Дори и хората и домакинствата да не могат да управляват своя живот като правителствата (не могат да поддържат неопределен бюджетен дефицит, а да обявиш война на съседа си не е най-добрата идея), все пак те могат да си извлекат някои уроци.

Най-важното е, че самостоятелният дълг ограничава възможностите и гъвкавостта. Много хора нямат възможността да си потърсят по-добра работа извън населеното си място, защото изплащат ипотеки. Други пък не могат да напуснат работа, защото са зависими от седмичното си или месечно възнаграждение. Докато хората, недължащи нищо, могат да изживеят живота си свободно, затрупаните от дългове откриват, че възможностите им са силно ограничени от бюджета им, кредиторите и кредитните рейтинги.

Заключение

Дългът сам по себе си не е нито добър, нито лош. Той е като животоспасяващо лекарство – може да се окаже фатален, ако се предозира. За правителствата той е примамлив, пораждащ зависимост и опасен. Дългът позволява на политиците и гражданите да живеят с повече отколкото разполагат, отлагайки трудните решения и позволявайки на държавата да си купи благосклонността на избирателите чрез охолство. В същото време е почти невъзможно да си представим реализирането на дългосрочни проекти без наличието на дълг, нито пък облекчаването на крайностите в икономическия цикъл.

В крайна сметка държавите трябва да се научат да живеят с дълга и да го използват разумно. Това носи със себе си отговорност и националните правителства трябва да осъзнаят, че прекомерното задлъжняване носи опасност за собствената им свобода и суверенитет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...А има и друг проблем и той е може би по-съществен - държавите така са обрасли с бюрокрация и регулации, че е все по-трудно да се прави каквото и да е. Със или без дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Да, ама не - нали точно това, което си описал беше през 90-те години у нас - БНБ даваше щедро заеми, никой не е*аваше да мисли за ефективност и съответно връщане на тези заеми и в крайна сметка застой и хипер инфлация. Принципът в *** - ако дадеш на някого пари наготово той става ленив и немърлив (иначе просто би бил ***, а хората не са ***). Затова няма как по друг начин да се вкарват пари в икономиката. Но си прав, че дълговете, ако и само ако са гарантирани, могат и трябва да тръгват от ЦБ (на нулеви лихви и без да минават през търговски банки). Т.е. ЦБ трябва да се превърнат в пряк кредитор на реалната икономика (т.нар. "вертикални пари"). Частни дългове трябва да има само за частни инвестиции, където се носи риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Толкова писания и само глупостиДолари и изобщо пари ще се емитират и сега и занапредИма само един въпрос, който не се задава:ЗАЩО КАТО СЕ ЕМИТИРАТ ПАРИ СРЕЩУ ТЯХ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СТОЙ ДЪЛГ?Защо не се емитират просто така както сега без Китай, Япония или милиардер да се възползва от това?Защо населението трябва да се превръща в роби на богатите? Защо?Защото целият свят/почти/ е завладян от един строй и той се нарича - ФАШИЗЪМТова е дикататура на богатите над всички останали чрез превземането на икономиката с помоща на капитализма и превземането на власттаНкаратко,Когато има много безработни в РБ да речем. Просто мин.съвет тр.да се събере избере стратегическата насока за развитие. Мине през НС. и се заповяда на БНБ че за/например/ построяването на държавен завод за слънчеви панели в Елхово са необходими 2500 милиона лева. БНБ разплаща тези пари на държавните фирми и те наемат работниците. Всички са нахранени. Няма безработни и НЯМА ДЪЛГ и не се ПЛАЩАТ ЛИХВИ НИКОМУКитай први подоб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още