IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви психологически капани дебнат инвеститорите?

Някои слабости на човешката психика могат да засегнат способността на финансовите анализатори за точни и обективни прогнози

14:18 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какви психологически капани дебнат инвеститорите?

В своята книга „Управление на инвестиционните портфейли: Динамичен процес“ авторите Магин, Тътъл, Пинто и МакЛийви описват следните психологически капани, формулирани от Хамънд, Кийни и Райфа (1998), които могат да засегнат способността на финансовите анализатори за точни и обективни прогнози:

Капанът на закотвянето 

Това е склонността на ума да дава прекомерно тегло на първата информация, която получава по даден въпрос. С други думи, първите впечатления, оценки или данни предопределят последващите разсъждения и преценки.

Например, по време на инвестиционен комитет, пред който са представени няколко различни хипотези за възвръщаемостта на капиталовия пазар, първата презентация може да се превърне в „котва“ за дискусията, около която да се въртят останалите и да получи предимство спрямо тях при избора.

Анализаторът би могъл да избегне този капан, като се опитва да не прави прибързани заключения.

Капанът на статуквото 

Това е склонността на прогностиците да се придържат към последните си наблюдения, като не предвиждат промяна в бъдеще. Ако инфлацията расте с двуцифрени темпове в продължение на няколко периода, то е естествено да се прогнозира подобен ръст и през следващия период.

В контекста на инвестиционните решения, запазването на статуквото е често предпочитана алтернатива, тъй като новото решение обикновено е свързано с допълнителен анализ, а и може да доведе до разочарование, ако се окаже грешно. 

Този капан може да бъде избегнат чрез рационален анализ в рамките на процеса по вземане на инвестиционното решение.

Капанът на потвърждението 

Това е уклонът, който кара анализаторите да дават по-голяма тежест на информациите, които подкрепят съществуващата или предпочитаната гледна точка за сметка на доказателства, които я оспорват.

От тази тенденция следва и избирателността да се търси информация, подкрепяща мнението на анализатора.

Следните стъпки могат да помогнат за запазване на обективност:
- анализиране на цялата налична информация с еднакво усърдие;
- набавяне на независимо мнение, което оспорва предпочитанията на анализатора;
- обективно отношение към собствените мотиви.

Капанът на свръхувереността 

Това е склонността на хората да надценяват точността на своите прогнози. Мнозина не допускат възможността за погрешна прогноза или пък не се опитват да оценят каква е вероятността от такава. По подобен начин вярваме, че повечето хора споделят нашите възгледи. Свръхувереността се изразява в определянето на твърде тесен диапазон от вероятности или сценарии при прогнозите.

За да не попаднем в капана на свръхувереността, е добре да разширим очакванията си около основната прогноза.

Капанът на благоразумието 

Това е тенденцията да се смекчават прогнозите, за да не изглеждат крайни, или да се залита към прекалена предпазливост в тях.

При инвестициите това се случва, когато се вземат решения, които биха стрували скъпо или биха навредили на кариерата на анализатора.

За избягването и на този капан е добре да се разширят очакванията около основната прогноза. Освен това ключовите допускания в прогнозата трябва да бъдат подложени на допълнителен анализ.

Капанът на силния спомен

Това е тенденцията прогнозите да бъдат повлиявани прекалено много от събития, които са оставили силно впечатление в съзнанието на анализатора. Често предвижданията са силно повлияни от спомена за драматични събития в миналото.

Например, често се цитира, че крахът на борсата в САЩ от 1929 г. е оказвал негативно влияние върху акциите цели три десетилетия.

За да се избегне този капан, анализаторите трябва да базират изводите си върху обективни данни и модели вместо на лични спомени и емоции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
"Капанът на статуквото - Този капан може да бъде избегнат чрез рационален анализ в рамките на процеса по вземане на инвестиционното решение."Това се нарича МЪРЗЕЛ и също е БИОЛОГИЧНО ЗАЛОЖЕНО В НАС. Аз го наричам: "Закона за движение по ЛИНИЯТА С НАЙ-МАЛКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ" и е пряко свързано с АДАПТАЦИЯТА, или по-скоро, със стремежа ни ВЕДНЪЖ АДАПТИРА ЛИ СЕ, да ПОДДЪРЖАМЕ това СТАТУКВО, колкото се може ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ НЕПРОМЕНЕНО.Намерили сте РЕЦЕПТА ЗА МЪРЗЕЛА - ДАЙТЕ МИ Я - ЩЕ ВИ ПЛАТЯ МНОГО ПАРИ ЗА НЕЯ, както и ВСЯКА МЕГА-КОРПОРАЦИЯ В СВЕТА :)"Рационалният" АНАЛИЗ - НЯМА ДА ПОМОГНЕ в този случай. Причината е, че този МЪРЗЕЛ ВЛИЯЕ ВЪРХУ САМАТА НИ МИСЛОВНА ДЕЙНОСТ - ТОЙ Я ДЕРАЦИОНАЛИЗИРА. На НАС винаги ще ни е ПО-ИЗГОДНО да направим "РАЦИОНАЛНО" ИЗСЛЕДВАНЕ, което да покаже ПОСТОЯНСТВО, отколкото ТЕНДЕНЦИЯ ЗА ПРОМЯНА и ПОСЛЕДВАЛА ОТ НЕЯ НЕОБХОДИМОСТ ДА СЕ ПРИБИРАМЕ ОТ РАБОТА ПОСРЕД НОЩ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЕДМИЦИ, че и ШАМПИОНСКА ЛИГА ЗАПОЧНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
Много е ГОТИНО ТОВА. Събира ме се ГРУПИЧКА "МОЗЪЦИ", излагат ни 10 ПРЕЗЕНТАЦИИ за 2 часа и ние за 15 МИНУТИ вече сме РЕШИЛИ КОЯ Е ЗЛАТОТО И КОЯ ПЛЯВАТА... Стоп! Край на ПЪРВИ ДУБЪЛ! Време за КАФЕ... Много ФИЛМИ ГЛЕДАТЕ... Ако някой РЕАЛЕН БИЗНЕСМЕН - взема РЕШЕНИЯ ПО ТОЗИ НАЧИН - бъдете сигурни, че скоро ще остане ГОЛ и БОС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
КАПАНЪТ НА ЗАКОТВЯНЕТО - това е просто съчетание между АЛЧНОСТ и МИСЛОВНА "НЕ-ПЛАСТИЧНОСТ". Хората БЪРЗАТ да "СПЕЧЕЛЯТ", затова са НЕТЪРПЕЛИВИ и се хващат за ПЪРВОТО НЕЩО, което кореспондира с ЖЕЛАНИЕТО ИМ за СКОРОШНО ЗАДОВОЛЯВАНЕ на АЛЧНОСТТА ИМ. А колкото до МИСЛОВНАТА "НЕ-ПЛАСТИЧНОСТ", тя е ЗАЛОЖЕНА БИОЛОГИЧНО в ЧОВЕК - който МОЖЕ ДА ПРЕВКЛЮЧВА БЪРЗО МЕЖДУ РАЗЛИЧНИ ТЕМИ и има ИЗДЪРЖЛИВОСТ НА КОНЦЕНТРАЦИЯТА - СИ ГИ ИМА ТЕЗИ НЕЩА - който ГИ НЯМА - НЯМА ГИ Я. В конкретният пример, който сте ДАЛИ - по-скоро ТЕЗИ ПРЕЗЕНТАЦИИ (ХИПОТЕЗИ) трябва да се дават на "АНАЛИЗАТОРИТЕ" ПРЕДВАРИТЕЛНО и да имат време от НЯКОЛКО ДЕНА за да си ги РАЗГЛЕДАТ и ОБМИСЛЯТ САМОСТОЯТЕЛНО, след което да ОБСЪДЯТ РЕШЕНИЯТА. Така всеки ще може да АДАПТИРА собственото си ниво на ПЛАСТИЧНОСТ съобразно ЗАЛОЖЕНАТА В НЕГО (ГЛАВНО ГЕНЕТИЧНО) СКОРОСТ НА ЗАГРЯВАНЕ НА РЕОТАНА МУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
1. "Капанът на закотвянето - Анализаторът би могъл да избегне този капан, като се опитва да не прави прибързани заключения."Интересно "решение" - на мен ми прилича по-скоро на ПОЖЕЛАНИЕ, отколкото на РЕЦЕПТА. Психологията на ИНВЕСТИТОРИТЕ, както и на ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ от ФИНАНСИСТИТЕ е такава, че те ПО ПРИРОДА, като и ПО НАВИК, наложен им от БИЗНЕС СРЕДАТА - са НЕТЪРПЕЛИВИ и СКЛОННИ НА ПРИБЪРЗАНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ. Да им кажете просто ей ТАКА - "БРОЙ СИ ДО 1000 ПРЕДИ ДА ДЕЙСТВАШ" първо е НЕРАЦИОНАЛНО, второ ще ги доведе до БЪРЗ ФАЛИТ. Какво е това ПРИБЪРЗАНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ?! В БИЗНЕСА обикновено няма ТОЧЕН СПИСЪК на НУЖНАТА ТИ ИНФОРМАЦИЯ, необходима за ВЗЕМАНЕТО на едно ПЕЧЕЛИВШО РЕШЕНИЕ. Почти всичко е ИНТУИЦИЯ, изградена на базата на ОПИТА, които ИМАТЕ. Хората се РАЗЛИЧАВАТ ПО МЕЖДУ СИ - не може просто да им дадеш такъв ГЛУПАВ СЪВЕТ. Аз мога да ВЗЕМА РЕШЕНИЕ, за ПО-МАЛКО от МИНУТА, което ще е В ПЪТИ ПО-ДОБРО от нечие друго, обмисляно с МЕСЕЦИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още