IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aктивността на пазара на жилища се е понижила през февруари

Перспективите пред пазара остават положителни, а дали политическата криза ще даде отражение, зависи от нейната продължителност

09:24 | 08.03.13 г. 13
Aктивността на пазара на жилища се е понижила през февруари

Традиционно февруари е бил по-слаб месец за пазара на недвижими имоти. Офертните цени на имотите реагираха на относително по-слабата активност и в резултат се отчитат понижения на цените на три от четирите основни пазара, на които оперира агенцията Bulgarian Properties.

През втория месец на годината индексът, който отразява динамиката на цените в София, се е понижил с 4,54%, а за последните 12 месеца е измерено намаление от 7,38%. В сравнение с пика на пазара цените в столицата са паднали с близо 46 на сто, сочат данните на компанията.

Понижение на цените на жилищата от 1,5 на сто е регистрирано на пазара в Слънчев бряг. През последните 12 месеца обаче ваканционните имоти там са поскъпнали с 14,66%, отчитат от агенцията. Все пак цените са изтрили близо 36 на сто спрямо пика на пазара, сочат още данните.

Във Варна се отчита ръст на индекса на цените на жилищата от 1,45%, а през последните 12 месеца повишението достига 6,68 на сто. Спрямо пика на пазара обаче цените са изгубили почти 40 на сто.

В Банско жилищата са поевтинели с 2,7% за месеца, но пък през последните 12 месеца са се покачили с 9,24%. Ваканционните имоти в планинския курорт обаче са поевтинели най-много спрямо пика на пазара – с малко над 53 на сто.

От агенцията подчертават, че перспективите пред пазара остават положителни. “Повечето от купувачите считат, че сега е подходящият момент за покупка на имот, тъй като цените са доста добри, а и имотите традиционно са сигурен актив в периоди на нестабилност”, посочват от компанията.

Що се отнася до политическата криза в страната в момента, за влиянието й върху пазара значение има нейната продължителност. “Ако е краткотрайна, няма да има осезаем ефект върху чуждестранния интерес, но може да забави взимането на решение за покупка”, коментира за Investor.bg оперативният директор на агенцията Полина Стойкова.

“Една такава политическа нестабилност дава предупредителни сигнали на чуждестранните купувачи, но се надявам да се намери бързо и ефективно решение, за да може след няколко месеца да можем отново да наредим сред преимуществата на нашата страна политическата и икономическа стабилност, задено с изгодните цени на имотите”, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 12 rate down comment 3
lozkhris
преди 11 години
Да разбираме ли,че си брокерка, която с умиление си спомня 2005-6-7?...Е, ще си останеш със спомените. През 2013 има няколко фактора,които ще продължават да натискат цените:1.Пари няма.А който има - поръчва музиката. Т.е.ако аз имам кеш, не ти ще определиш колко ще платя за апартамента, който съм харесал. Нито собственика - и двамата живеете в 2006 и точно ВАШИТЕ желания не карат влака в момента.Почти на 100% цената се сваля поне с 20 000 евра и сделката се сключва далеч под офертната2.Кредити няма и няма и да има.Еворпа е в жестока криза, а изход не се вижда.Така можем да забравим за вакханалиите на Райфайзен,Сосиете Женерал и т.н.3.Англичани няма и няма и да има, лирата падна жестоко и няма да се качи. Руснаците са по морето и купуват само след жестоки проверки и пазарлъци.Ето затова,уважаема,"овесени" носове няма да видиш скоро. Пропагандата е за мухльовците с пари. Такива в Бг вече няма - или са мухльовци, или са с пари, но не и двете едновременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
Обезценяването на валутата, погрешно наричано инфлация (инфлацията е нещо друго), се забелязва най-добре в продължителни периоди от време. Не знам колко ти е струвал дизела миналата година, но знам колко ми струваше 2002 г. - 1 лв за литър. Т.е. ако зареждаш на 2,60 лв/л както твърдиш, левът, т.е. еврото ти купува 160% по-малко дизел днес отколкото преди 10 г. или обезценка от около 16%/год. По подобен начин стоят нещата със всички храни и горива. Кисело мляко 1999 г. 0.30 ст за 500 г, днес 90 ст за 400 гр, или обезценка 275%. Яйца 1999 г. 10ст/бр. днес 24 ст/бр или -140%.Но ако желаеш. можеш да си живееш в измисления свят на ниска до нулева инфлация, успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 5
theforce
преди 11 години
Гледам никаква друга цифра освен 14% за тока не си дал? Имаш ли изобщо някакви данни?Кое гориво се е покачило последната година? Зареждам дизел всяка седмица и следя тази цена много внимателно.На коя храна се е покачила цената и с колко и къде?И последно, ако е наивно да се говори за липса на инфлация (което не съм и казвал, официално тя е 3-4%), не е ли още по-наивно да се твърди че има 20% инфлация, без никой от твърдящите го да не може да даде конкретен пример?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 6
albobo76
преди 11 години
Сметките са си лично мои, не знам някой друг да го прави, повечето уж възрастни хора, повтарят лъжата, която им се каже от ТВ-то. Инфлацията за всеки е различна, но за липса на такава е наивно да се говори. Замразяване или дори намаление в цените може да има в някои стоки не от първа необходимост - имоти, коли и т.н. Но цените на храните и горивата растат и ще продължават да растат. И те ще поглъщат все по-голям процент от доходите, този процент в БГ и сега е изключително висок. Интересно ми е как токът ти не се е увеличил, като го повишиха от 1-ви юли с 14% за всички??? Това че потребяваш по-малко и сметката ти остава същата, не значи че цената не се е повишила. Просто качеството ти на живот е намаляло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 4
lordrad
преди 11 години
8.Под наем излиза по евтино и по спокойно.Кеша си е в теб и света е твой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 2
lordrad
преди 11 години
Няма как да се вдигат цените на имотите поради няколко причини.1.Хората за нищо на света вече не биха теглили кредити особено за имоти.2.По важно е да имаш какво да ядеш отколкото да купуваш бетон и тухли.3.Депозитите в банките са илюзия създадена от господстващата класа да обяснява фискалната си стабилност.4.Липса не само на добре платена работа а на каквато и да е такава.5.Младите не искат да живеят тук и емигрират, защо да се заробват да купуват.6.Собствеността заробва и те вързва към държавата, носи и финансова тежест, която ще се увеличава за в бъдеще.7.Надценени в момента имоти квадрат максимум 500лв. в топ центъра на големите градове.Евраките да ги забравят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
theforce
преди 11 години
Можеш ли да дадеш някакъв източник за тези "реална инфлация за 2012 г." от "10-12%"?Някаква калкулация - от организация, от теб, от някой. Нещо, което да съдържа цифри, а не твърдения.Аз карам кола и за една година дизелът във веригата в която зареждам падна от 2.70 на 2.60 лв. Говоря и по телефона, и сметките ми са паднали за една година, поради подобрена тарифа. Токът ми не се е увеличил за 1 година. За храната не мога да преценя точно, но не ми е направило впечатление да има сериозни повишения.Ще се радвам на смислен отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Уважаеми, явно коментарът ми остана неразбран и затова получих толкова критики. Писах, че очаквам спад на цените 40-50% в РЕАЛНИ стойности, т.е. поправени за инфлацията. Ключовата дума тук е РЕАЛНИ. Всеки който пазарува и кара кола знае, че 3,5% НСИ инфлация за 2012 г. е измишльотина. Реалната инфлация за 2012 г. е 10-12%. Ако тя се запази през следващите 4 г. което е оптимистично очакване, аз мисля, че тя ще нарасне и ако цените на имотите останат на тези нива, то за 4 г. имотите ще се обезценят реално с 40-48%. Ако спадът от 4-5%/год. в цените на имотите продължи, обезценката в РЕАЛНИ стийности ще е още по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 2
Big Stan
преди 11 години
Да Пунди, ще купуваме ама не тука. Само ненормален може да потроши толкова пари за апартаменти, в които не можеш да гледаш и прасета, а да не говорим за обкръжаващата ги среда, която вече не се различава по нищо със страна от Африка и то Африка от преди 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
stefi
преди 11 години
RE : От агенцията подчертават, че перспективите пред пазара остават положителни." - ИСКА ИМ СЕ !!---------------То като гледам........и на Теб ти се иска.....на много люде им се иска ;)Искането не е като Даването а Мераклиите са повече от китайците ........Скоро ще рухнете след подобни новини .....един по един ще "овесите носове" и ще се наредите да купувате - никой не е по-голям от пропагандата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още