IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата продължават да забавят спада

Не се очакват съществени изменения на пазара през тази година

10:08 | 01.03.13 г. 11
Цените на жилищата продължават да забавят спада

Темпът на спад на цените на жилищата се е забавил през миналата година, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Явлена.

От компанията отчитат средно за страната понижение на цените от 3% през 2012 г., което е два пъти по-малко от регистрираното през 2012 г. намаление от 6%. В София е регистриран спад на цените на годишна база от 1% до средните 743 евро за кв. м, в Бургас – от 2% до 586 евро за кв. м, във Варна и Пловдив – по 4% до съответно 731 евро и 478 евро за кв. м, а в Стара Загора не е регистрирано изменение и цената за квадратен метър е останала 452 евро.

В сравнение с 2008 г. обаче, когато започна спадът на пазара, цените са се понижили с около 30 на сто. Цената на стандартно двустайно жилище е паднала с близо 31% в София и Стара Загора, с почти 32% в Пловдив и с около 26% във Варна и Бургас.

Според агенцията се наблюдава тенденция за стабилизация на пазара на жилища в тези пет града. Очакванията са процесът да продължи на фона на засилващ се дисбаланс между търсенето на качествени жилища и предлагането.

От агенцията отчитат, че сделките в петте града на страната, в които живее 30% от населението, генериращо 65% от брутния вътрешен продукт (БВП) – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, намаляват като дял от общия обем на сделките, реализирани през миналата година. Това означава, че се активизира пазарът на жилища в по-малките населени места в страната.

На годишна база спадът на сделките се движи в интервала 1-5%, сочат данните на Агенцията по вписванията. Картината обаче е различна в отделните населени места, като спадът в София например достига 12 на сто. Продължава обаче резкият спад на сделките с имоти с учредена ипотека.

Не се очакват съществени изменения на пазара през тази година. Търсенето ще остане концентрирано в по-ниския и среден ценови сегмент при неголямо рпедлагане на жилища в ценовия интервал 25 – 45 хил. евро. Основна причина за сделки с жилища се предвижда да остане покупката на първи собствен дом при максимално оптимизиране на цена, площи, стаи, състояние и размер на банковото финансиране.

Очаква се също така да се задържи тенденцията за уеднаквяване на лихвите по кредитите в евро и лева и тегленето на повече ипотеки в лева. Поведението на финансовите институции вече се променя в посока по-голяма прозрачност и лично отношение към отделните клиенти, но въпреки това нараства относителният дял на сделките с повече лични средства, отколкото с кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
не знам, защо се сещаш за тая приказка:) тук японският модел е доста цитиран-как цените ще падат безкрайно дълго:) ако ще стане така, то вярно трябва да се имат предвид и другите характеристики на модела. Ако ще преместят плажа тук, аз се махам-алергичен съм към слънце и за това си седя в планината:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
mikewolf
преди 11 години
А аз скоро разбрах от мой източник, че ще местят морето до София. Ама само тая част с плажовете. скалите ще ги оставят на бургазлиий. Само се чудя, как рашките ще оправят цените като на червения площад протестираха срещу брокери и строители. А това дето прочетох за Токио и незнайно защо все за вола и жабата се сещам, ама нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
между другото-сега знам, че ще ми нацвъкат минуси(особено тия специалисти с по една сделка в живота си, които строеж са виждали само на картинка, а състоянието на имотите го следат от нета), ама поне 50% от строителството последните 10 год в същност си е качествено. За тия пари по добре никъде няма да намерите(поне в столицата на държава с основно бяло население).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
позволи ми да не съм съгласен-приемаш липсата на пазар на големите имоти, за локална характеристика и това е. В Токио няма големи имоти:) Има разбира се, но множеството хора живеят в малки такива. И причината е същата като при нас-съотношението доход цена на квадрат е лошо. Тук просто вървим натам.За броя на сделките-какъвто е такъв е. 1 говори за наеми, при това за наеми в Сф. А в тоя сегмент сделки не липсват ама никак.За качеството на строителството-това е...субективно. Истината е, че повечето пишман строители останаха извън играта с тая криза(което е добрата и страна). Ако идеш в ЮК да видиш как масово се строи на конструкция(гипсокартон)-това ако го приложиш тук, ще оревем орталъка, че е даже по-некачествено. А ако е наистина качествено и с добра локация как да стане да е евтин(макар, че евтин също е субективно понятие).Селските къщи...зависи как го гледаш-има места където си струват 15-20к едната(примерно-община Елена, община Габрово и т.н.). Балкански селца. Това не е крах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 11 години
Ако продължим ще е добре да споменем и темата с руснаците и чужденците. Каквото спасиха, спасиха от пазара на имоти. Стига толкова - иначе скоро ще имаме кметове руснаци. Нищо лично. Особен резултат не виждам за в бъдеще - мизерията ни е в повече дори за руснаци и украинци. Има и една друга лоша работа - в по-малките градове - областни и др. цените на големите имоти не следват въобще цена на кв. метър. Дори във Варна. Това вече не ми е особено пазарно на мен лично. Как да се строи нещо добро и смислено тогава. Гарсониерите са станали стандарт за инвестиционно бягство от реалността. Аз така му викам. Много пари за малка стока. То винаги е било така, но не толкова изразено. За краха на селските имоти не ща да говоря, че ми е грозно от *** там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 11 години
То цените не са толкова важни. Важен е броят на сделките. Стабилните цени трябва да показват някакво равновесие между търсене и предлагане, но аз по скоро виждам равновесие между песимизъм, лошо качество на имоти и ограничени банкови кредити. Метрото е важен фактор за София, но не може да е определящ. Имам познати живеещи буквално на спирка на метрото , които се върнаха към маршрутката. Целта на метрото е да облекчи трафика и пътуването, а не да го монополизира или да определя цени на имоти все пак. Реално извън София модерен и съвременен градски транспорт няма. Особено за Варна и Бургас технологиите са от соца. Проблемът всъщност е, че без банкови кредити не може да се върне растежа в строителството по мое мнение. Кредити при този песимизъм от последните години няма да има. Отделно демографските и социално-иконом. причини. Наемите да речем - дори при падналите цени с наем не можеш да печелиш от имот, защото даже без кредит за имота наема ти го изплаща за 20 г. Доста е за смъртен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
Продължава обаче резкият спад на сделките с имоти с учредена ипотека.---------------------------------------------Ей това е интересно-дали банките ще поемат част от загубите или ще продължават да се правят на ощипани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
...5 год всички тия дето държаха магазини на Витошка, вече не държат:) Наемите паднаха(на места с над 50%) и метрото въобще няма да промени това(няма как да ти дам конкретни примери-щото ще е подсъдимо, вземи думата ми за чиста монета). Не знам защо си толкова изумен от това, че метрото се ползва яко-от '98ма както казах имаш възможност да наблюдаваш нещата:) А предвид слабият анализ се съмнявам да си познавал профила на наемодателите преди пускането на метрото. За да съм честен и аз не съм-тогава съм бил в гимназията:) Въобще-ако ти вярваме, трябва да хванем гумичката и да изтрием планинските квартали-там метро надали ще има някога:) Това Бояна, това Симеоново-ще падат цените с гръм и трясък:) Между другото-трамвай 5 е като лека железница и успешно замества метрото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
а под глупости разбирам това-МВР не играе на пазара на имоти:) в Сф няма истински лоши квартали(ниска улична престъпност). За кризата, когато се пуска метрото-предполагам имаш предвид тая от 1997г. 'щото метро имаме от '98. Красна поляна има превъзходен транспорт до центъра. Наемателите в Овча Купел обикновено са студенти в НБУ. Витоша и Малинова долина никога не са имали метро и не са и очаквали да имат, за това няма как да има отлив-освен това там наемателите са настоящи и бивши студенти-търсят близост до Стугард:) а не до центъра(или работещи в бизнеспарка). А всяко семейство с увеличени доходи(те са доста малко към днешна дата) най-накрая ще може да си позволи да се премести в Оборище, надали някой ще се махне от там. Продажбите вярно се определят от по-заможните, но за немите(а ти за тях говориш яко) се определят по принцип от по-бедните(има изключения). Кога точно "Долен" Лозенец не е бил предпочитан? Ама там профила на ползвателите е хора с коли. А ако не забелязваш-последните 5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
пич, прави си реклама, ама не като дрънкаш глупости:) Дори да приема, че стачките ще са продължителни(което никога не е било в Бг), Промениха ли се наемите при стачките 2008г.? Не-не се. В момента-ако има актуална информация щеше да видиш, че има глад за добри апартаменти(ама не от 5 обаждания на седмица за 3 обяви). Което не е присъщо за това време на годината. И търсенето си е супер традиционно-райони източен и южен. При все сътресенията в бизнес парка. А относно цените-те НЯМА как да се качат докато има няколко хиляди фалшиви обяви(да кажем-примерно 85% от общият брой). Иначе-потенциал за растеж има вероятно от поне година и половина(на наемите). А относно растежа на продажбите-докато хората не се стабилизират и не почнат да им растат(редовно) заплатите-тренда си е такъв какъвто го пишат-постепен спад, но много бавно.Само една забележка към статията имам-да ползваш данни от НСИ е все едно да не ползваш данни-все още масово се крие истинската цена на сделките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още