IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките се активизираха с летни промоции по ипотечните кредити

Младите купувачи на възраст между 26 и 35 г. остават най-активни в тегленето на кредити

11:00 | 13.08.12 г. 28
Банките се активизираха с летни промоции по ипотечните кредити

Банките масово са подготвили летни промоции и предлагат ипотечни кредити в лева и евро с лихви от порядъка на 6-7%, посочват от КредитЦентър в редовния си анализ на ипотечния пазар.

Изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев пояснява, че голям процент от купувачите на жилища се определят от банките като стабилни кредитополучатели, а изискванията на финансовите институции към тях са много близки до тези отпреди кризата.

„Клиент с постоянен доход, който е на работното си място повече от 6 месеца и е с добро кредитно досие, на практика винаги ще получи финансиране“, посочва се в доклада на компанията.

Проблем обаче имат хората, които на практика работят в „сивия сектор“ и официално получават минимални заплати. Те не могат да получат исканите от тях кредити, въпреки че най-вероятно имат възможност да ги изплащат, отбелязват експертите.

Купувачите на имоти по-внимателно избират банката, от която да си осигурят средствата за сделката. По-дългият срок, в който те избират финансова институция обаче е незначителен на фона на времето, за което избират жилище, коментира Тихомир Тошев.

„Над 85% от нашите клиенти получават предварително одобрение, но в рамките на три месеца трудно успяват да открият своя имот”, посочва Тошев.

Според кредитните консултанти хората вече не изпитват страх от дългосрочни финансови ангажименти – една тенденция, която владееше пазара от кризата насам, но държат на всяка цена да направят изгодна сделка. Това обаче понякога създава нереалистични очаквания и прави сделката невъзможна.

Тихомир Тошев обяснява, че има клиенти, които тръгват с нагласата, че продавачът може и трябва да свали не 10%, а понякога дори 20% от обявената цена. „Ударните сделки са единици, докато масовите сделки са на цени близки до средните пазарни“, допълва той.

През месец юли средният размер на изтеглените кредити продължи да пада и отново е под 30 хил. евро – 29 113 евро. Тенденцията левовите кредити да стават все по-популярни продължава и вече 35% от изтеглените ипотечни заеми са в българска валута, сочат данните на консултантите.

Средният размер на ипотечни кредити в София е намалял с още 3 хил. евро, което се дължи основно на активността в ниския ценови сегменти. Единичните сделки за луксозни имоти не могат да натежат в статистиката, където преобладаващи остават покупките на двустайни жилища на цени между 35 хил. и 45 хил. евро.

Младите купувачи на възраст между 26 и 35 г. остават най-активни в тегленето на кредити. Техният дял обаче намалява с няколко пункта за сметка на купувачите над 45 г. Последните са активни на пазара на имоти през цялата година, но досега предпочитаха да купуват изцяло със спестени средства. През лятото обаче и те са започнали да търсят външно финансиране на сделките, макар и минимално.

Данните на компанията показват, че през юли над 90% от всички ипотечни кредити са за суми под 50 хил. евро, докато през 2008 г. това беше средният размер на теглените заеми. Причините да се теглят по-малки суми са две – по-ниските цени на имотите и по-големия процент самоучастие при сделка с имот.

Почти двойно е покачването при ипотечните кредити за лично ползване. Хората използват тези средства за ремонт на имотите си, тъй като другият им избор е да теглят потребителски при по-високи лихви и с поръчители. Тези кредити за малки като сума и се теглят за кратък срок.

През юли близо 85% от кредитополучателите, които са изтеглили ипотечен заем през юли, са с месечен доход в интервала 1 500 – 2 500 лева месечно. Нарастват и домакинствата с високи доходи – над 4 хил. лева месечно, които теглят кредит за покупка на имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
В сегашната икономическа ситуация в България и по света да вземеш пари за лихва над 5 % е икономическа тъпотия без значение за какво ще ги използваш, с малки изключения където с определени връзки и някаква специална ситуация може да се постигне доходност от поне 10 % за да си заслужава риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
naso_fr
преди 11 години
За мен, цените са много над реалните и сега. Така че ако някой иска да вдига спекулативно преди да въведем еврото, ще му пожелая успех.Те и сега ги държат високо цените, но купувачи няма, а на продавачите не им пречи за сега.Строителната цена със земята, общи части, парко място (надземно) е 200 евро на квадрат. Знам го, правил съм проект на сграда зад окръжна болница в Младост 1.Къде отиват 'продавачите' с техните цени в момента? На кино може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
MZ/X
преди 11 години
Не се надявай, че ще може да теглиш ипотечен кредит за български имот от европейска банка, която няма представителство в България. То и сега имаме много европейски банки, които обаче финасират скъпо, поради посочените по горе рискове! Когато след въвеждането на еврото отпаднат тези рискове и лихвите ще паднат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Също така, към пост номер 8 ще добавя:към точка 3, банката може да променя условията по кредита след Х брой години, което се избягва при наемакъм точка 5, амортизацията на жилището също е за сметка на собственика, не на наемателя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
Според мен най-добре е да се купи имот 1-2 години преди да въведат еврото, защото и други ще са наясно с играта и паднат ли лихвите цените на имотите вече може да са скочили значително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Защото тогава ще можеш да теглиш кредит от която си искаш европейска банка, вместо от тия български мастити спекуланти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Промоции друг път.Всичко с годишна лихва над 7% е минавка, затова хич не им обръщам внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
Лихвите ще паднат, защото ще отпадне един голям риск! В момента хората типично получават доходите в лева, но взимат заем в евро, което в дългосрочен план е голям риск ако излем от борда. Заемите в левове също са по рискови, ако излезем от борда и се случи сценария с хиперинфлацията от 1996-97-*** година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Ако лихвите ще падат, защо да се купува сега. Начи ще чакаме няколко години да вкараме еврото, щото нещо на ЕС ентусиазма му падна за нас предвид и проблемите.Второ, при падане на лихвата двойно, възможностите на хората не нарастват двойно, забравяш главницата в сметките, която си седи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Има неща които не си взел предвид, а именно инфлацията. Реално след 14 години ще имаш 100 000, но жилището (индексирано към инфлацията) ще е 140 000 примерно, т.е. няма да ти стигнат. Сега, от друга страна и заплатата ще ти расте, и ако изпреварва инфлацията, ще си купиш жилището на 10-тата година примерно.Второто нещо е мобилността, която се печели от живеенето под наем. Това е особено важно за младите, които могат да сменят няколко работи, преди да почнат да градят кариера на 1 място. Пък и работодателите обичат да ги местят повече, заради липсата на семейство.Третото нещо, за мен най-важното, е че ако изостанеш от спестовния си план някой месец, няма да имаш банкери и техните 'събирачи' да ти дишат във врата.Четварто, ако има криза/хиперинфлация/война в дадената страна, си взимаш спестеното и го обръщаш в друга валута в друга страна и така си спасяваш парите.Пето, при живот под наем, не те е грижа за застраховане на жилището (земетресения, пожари и т.н.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още