IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на сделките с имоти у нас е нараснал четири пъти от 2009 г.

Жилищата са най-достъпни като съотношение доходи/цена от 2003 г. насам, смятат брокери

12:51 | 12.07.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация: sxc.hu</p>

Визуализация: sxc.hu

Броят на сделките с жилищни имоти в страната е нараснал около четири пъти от най-ниските нива през 2009 г. Това казаха пред журналисти днес от Адрес Недвижими имоти.

От компанията уточняват, че статистиката е базирана на броя на договорените между страните сделки, а не според броя на изповяданите покупко-продажби, за което може да бъде необходимо още значително време, уточни Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

Това е причина да има съществена разлика между броя на сделките и броя на изповядванията.

Като причина за ръста той посочи факта, че пазарната информация вече достига до все повече продавачи, които приемат пазарната действителност и предлагат имотите си на пазарни цени.

От друга страна, най-тежкият период от кризата вече е преминал и възстановяването води до повече купувачи на пазара.

Тази част от хората, която вече не се притеснява от потенциална загуба на доходи, вече е по-активна на пазара, каза Павлов.

„Ние регистрираме стотици купувачи всяка седмица в Адрес и статистиката показва, че повече от 50% от тях сключват реално сделка. Те, разбира се, го правят на пазарни нива, които нива са значително по-ниски от най-високите, постигнати през 2008 г.“, коментира той.

Основната група купувачи са на възраст между 25 и 35 години, които купуват първото си жилища с помощта на банков кредит. Това е основната промяна в сравнение с 2009 и 2010 г. Сега банките вече са готови да оказват значителна подкрепа за покупка на имот, макар и със завишени изисквания.

Един до три месеца за сделка

По отношение на търсенето най-голям интерес има към ново строителство двустайни жилища в някои от новите квартали на столицата и големите градове.

По-голяма час от продажбите са продиктувани от финансова нужда на продавача – за обслужване на кредити, за други инвестиции или за други значителни разходи, които трябва да бъдат покрити.

При условие, че на пазара има оферта на пазарни нива, нейната реализация е „почти гарантирана“ за един до три месеца, коментираха от компанията.

Най-същественото изискване на купувачите продължават да бъде бюджетът, с който разполагат за цялата покупка, като 80-90% от сделките се сключват на най-атрактивните нива за съответния сегмент.

Има и един малък процент от купувачи, които са готови да плащат по-висока цена по емоционални причини, но техният дял е незначителен в сравнение с годините на бума.

По прогнози на компанията пазарната ситуация ще се запази сравнително стабилна и през останалата част на годината, като търсенето се очаква да продължава да расте.

"Най-достъпни от 2003 г."

Според компанията в момента цените на жилищата са на най-достъпни нива на база съотношение между цени и доходи от 2003 г. насам. Наред с това достъпът до банково кредитиране е значително подобрен.

Причината това да не довежда до ръст на цените е голямото потенциално предлагане, обясниха от Адрес. Все още има много имоти, които изчакват подходящия момент, за да бъдат предложени за продажба. Също така има и много имоти, на които им предстои намаляване на цената.

На въпрос на журналисти как нивата на безработица влияят върху пазара от компанията отговориха, че самата безработица не оказва директно влияние върху сектора.

Това, което влияе върху пазара, е страхът от безработица, обясни Павлов. През 2009 г. различни данни сочеха, че 60% от хората се страхуваха от загуба на работа. Днес тези опасения са много по-малко и на практика се забелязва значителен ръст на броя на обявите за работа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Статията много "тактично" премълчава колко точно са нарастнали и колко точно са сделките с НИ. Последният път когато гледах, преди едва месец-два, ипотечните кредити бяха (само) 4 хиляди за последната година, докато само новопостроените жилища бяха 16 хиляди. Отделно колко са на вторичния пазар сигурно никой не знае. И отделно, че не всеки ипотечен кредит е за покупка на жилище. Т.е. предлагането надхвърля с някъде над 4 до 6 пъти (пъти!) търсенето. И като се има предвид с колко лошо качество е по-масовото предлагане (малки апартаменти, презастроено, без паркоместа и градинки), то човек трябва да е съвсем изпаднал или съвсем не в час за да си "купи" сега жилище. (Като "купи" е в кавички защото ако вземе кредит, човек реално не купува и не става собственик докато не го изплати след 20-30 години.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Айде стига беееееее. Лелеееее та ние сме излезли от кризата вече бе. Щом хората започнаха да купуват значи всичко е ок-ей. Но аз мисля, че ние българите затъваме все повече и повече с всеки изминал ден. Безработицата е огромна, цените се увеличават, разходите към държавата ни са все по-големи и скоро не само, че няма да можем и апартамент да си купим не, че и нямаме, но пък втори, трети не ни е и нужен, но и пари за хляб ще ни е трудно да намерим в джобовете си. Трагедията българска продължава с пълна сила другари и другарки, брокери и политици. Западните банки всичко ни взеха, а и робини направиха за много, много години напред. Да Ви е честита демокрацията на всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още