IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Повече от половината българи живеят на кредит

Лихвите в България са сравними и понякога доста по-ниски, отколкото в съседни държави, каза банкерът

09:56 | 23.03.11 г. 23
Левон Хампарцумян: Повече от половината българи живеят на кредит

Повече от половината българи живеят на кредит, съобщи в ефира на bTV Левон Хампарцумян, член на УС на Асоциацията на банките в България. Той обаче не се ангажира с конкретни данни.

Лихвите не се качват или падат „по волята на добри или лоши чичковци", а на базата на пазарните условия в света и в България, каза банкерът. Според него твърденията, че у нас лихвите са най-високи в ЕС, са възприети от хора, които слушат популистки изказвания на политици.

Хампарцумян нарече градски легенди твърдението, че у нас лихвите са по-високи. Лихвите в България са сравними и понякога доста по-ниски, отколкото в съседни държави, каза банкерът и посочи за пример Румъния.

Пазарът на недвижими имоти е потиснат в момента. Той е с около 30-40-50% по-нисък в сравнение с периода преди 2008 година, когато имаше бум, след това дойде кризата и се срина, каза Хампарцумян. Когато стойността на обезпечението падне под стойността на кредита, това е истинската криза в строителството и в цените на жилищата, каза банкерът. По думите му това не е масово явление.

Според Хампарцумян предложението за закон, с който да се обявява фалит и на физическите лица, ще даде възможност за "изкуствен фалит". Това обаче в много страни означава, че всеки, обявил фалит, до края на живота си не може да разчита на никакъв кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 7
SEBULBA
преди 13 години
Левон е ПИЧ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
SEBULBA
преди 13 години
А как е? Взима кредит, изпищява "Опа, аз не играя" и след седмица търчи за нов? Когато банката поеме изцяло риска, това ще рефлектира върху лихвите и обезпеченията по кредитите в посока нагоре, защото няма незаплатен риск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
kravata_mu
преди 13 години
Любимият ми банкер. Успява винаги да е пред камерите и да говори убедително, докато банката вдига ли вдига лихвите си. Пример за прекрасен пиар и позициониране в обществото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
jamiemirror
преди 13 години
Хъмпи да не плещи глупости. Градски легенди - ама друг път, като ще даваме примери с Румъния - да дадем пример и с Германия?Относно закона за фалит - това не е "изкуствен фалит" а съвсем нормален такъв. Проблема на Хъмпи е че банката трябва да поеме риска - а той понеже не е банкер а химик, не е свикнал на правилата на играта.ПП: В никоя страна фалита не означава че човек до края на живота си не може да разчита на кредит! Това е нагла лъжа и манипулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още