IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Дъфи: Новото строителство на жилища в София ще се усвои

Високата средна класа в града се разширява, трудностите за намиране на подходящ имот са големи, коментира основателят на First Estates

08:01 | 22.04.16 г. 28
<p>
	Паскал Дъфи. <em>Снимка: First Estates</em></p>

Паскал Дъфи. Снимка: First Estates

- Какъв е ценовият сегмент, към който обикновено се ориентират купувачите, както и най-търсеният среден тип жилище в сектора, в който оперирате?

- Множеството от купувачите на жилища в този сегмент от пазара търсят жилища с 2, 3 или 4 спални. Апартаментите с 1 спалня най-често се търсят от хора с цел инвестиция, включително и хора от провинцията, които се интересуват от южните райони на София и районите, които са близо до най-популярните дестинации за работа като цяло.

Хората, които планират да обитават жилището, търсят апартаменти с поне 2 спални. Все повече се засилва търсенето на жилища с 3 спални, но предлагането на такива апартаменти е слабо и не е лесно търсенето да бъде задоволено. 

Най-предпочитаните райони са южните, както и центъра на София, „Изток“, „Изгрев“, „Лозенец“, когато говорим за апартаменти. Все повече хора се интересуват и от къщи в околностите на града. Купувачите с бюджети от 200 хил. - 300 хил. евро, ако не намерят това, което търсят, те се ориентират към къща в кварталите в подножието на Витоша. Купувачите, които си търсят къща, ако не открият това, което търсят, се ориентират към покупка на парцел за строителство.

Що се отнася до цените, апартаментите с две спални са в диапазона 150 хил. - 180 хил. евро, а за тези с три спални – около 250 хил. евро. Повечето от хората, които търсят апартаменти, са с бюджет от 120 хил. до 250-350 хил. евро. Имаме и купувачи, които търсят жилища с поне три спални, чиито бюджети достигат и 500 хил. - 600 хил. евро.

При къщите много от клиентите биха искали цена около 200 хил. евро, но реалността на пазара е, че ако искате имот на добра локация и с добър достъп, който не се нуждае от много ремонти и е построен качествено, минималната цена е около 300-350 хил. евро.

- Как оценявате потенциала за развитие на западните, северните и източните покрайнини на София, например подножието на Стара планина?

- В някои от тези райони не работим и няма как да коментирам, защото каквото и да кажа, то няма да се базира на опит. За Банкя обаче, където предлагаме имоти, смятам, че там има добър пазар за къщи, още повече, че градът е близо до кв. „Люлин“ и метрото.

За да бъдат привлечени купувачи в градчетата като Банкя или в селата по протежението на магистралата към Пловдив, трябва да се предложат имоти на цена до 120 хил. - 150 хил. евро. При такива цени клиентите, които търсят да купят апартаменти с две и повече спални в райони като „Лозенец“ например, „Изток“ или центъра, биха се замислили евентуално за къща, която да се вписва в бюджета им. Това всъщност е тенденция във всяка една столица в Европа – хората да се местят от центъра. Всичко е въпрос на предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 16
sdar
преди 8 години
Просто работник е ако работиш някъде за някаква минимална заплата и нямаш възможност да докараш допълнително. То затова и казах, или работиш само за заплатата но да е прилична, или да си на добро място по министерствата, където да си докарваш отстрани както е практиката. Дори вторите докарват повече от първите. И да, говоря не наизуст, а според реални примери които виждам около мен.Всъщност, средна класа означава по-високата класа, а не обиновената работническа. И в IBM да работиш, ако си на ниското ниво си работник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 0
Invcom
преди 8 години
И по между другото колега, ако ти имаш чист доход от 5к и нагоре (след данъци осигуровки и тн) искам да те поздравя наистина и да ти кажа, че ти влизаш в понятието "средна класа" не за София, а за Западна Европа (справка Eurostat) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
а на този му се принсънват значи нон стоп тея растежи на жилищата и само къде видел увеличаваща се средна класа тоя пумпал ?!? Те хората не моат си платат винетките и билетите за транспорта, а тоз говори приказки от 1001 нощ за некви средни класи и растежи на луксозни имоти .... :)) Не бе нека се занимава щом го влече и народа "може да си позволи" жилища от 1000-2000? на квадрат жилища да ги "усвоява там да продава" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Колега, според официалната статистика на НСИ средната заплата в град София е около 1230 лв. (цитирам последната статистика по спомен). За мен средната класа живее със средната заплата кратко и ясно. Ако ти смяташ, че в София средната класа живее с 5000 лв. на калпак значи явно или не си от София или не живееш в България. Освен това моля те изясни понятието "просто работник" защото в крайна сметка 95% от жителите на София са "просто работници"?? Сред моите познати които се числят към средната класа и работят в чуждите компании (разбирай IBM, HP и тн) уви не познавам такива с 5к лв. заплата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 17
sdar
преди 8 години
Това което казваш не е средната класа. С 1500лв. си просто работник, плащаш си сметките и дотам. Средна класа е по-високо ниво, например 5к лв. заплата, или 1.5к лв. заплата но на подходящо място из администрацията или министерствата за да си докараш допълнително. Ако имаш доходи около 5к лв., то с 2к лв. живееш останалите може да ги събираш, ето ти 36к лв. на година, жената да докара 20к лв. на година чисто, защото живеете с твоята запалта, ето ти едни 50к лв. на година спестени. Тогава няма проблем със сметката и за 5г. си взел имота.Просто средна класа означава средни доходи, а не минимални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 3
Invcom
преди 8 години
Някой може ли да ми обясни коя е тая "средна класа" в София, която се скъсва от бачкане в западни аутсорснати компании за 1500 лв. и разполага с бюджет от 150 000 евро или поне може да си позволи такъв кредит ?! Оки има една политическа клика, която чрез далавери, лобизъм и подкупи най-вероятно без проблем може да си позволи апартаменти за 150-200к евро ... но да наричаме тази шепа хора средната класа на София ми се струва най-малкото несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още