IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица

Има място за спекулативно строителство на индустриални площи, според мениджъра "Отдаване под наем" в Tishman International

08:23 | 30.10.13 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олга Стоичкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Олга Стоичкова. Снимка: Личен архив

Какво да очакваме на пазара на индустриални площи – търсене има, отново е концентрирано в сегмента на качествените нови площи, а предлагането е силно ограничено...

Новите и качествени индустриални площи винаги са били недостатъчни в България. Този сегмент не се разви във времето на бума, тъй като индустриалните площи по презумпция и бизнес логика се развиват след пазара на офис и търговските площи. Икономическата криза обаче настъпи преди пазарът на индустриални площи да се развие, а тогава имаше проблем и с цената на земята – тя беше нелогично висока.

Това е нещо, което предстои да се коригира. Няма бизнес ниша на пазара, която да не бива запълнена.

Има ли място за спекулативно строителство или по-скоро ще продължи тенденцията да се строи за собствени нужди?

Има място за спекулативно строителство, но въпросът е какви са рисковете пред инвеститорите. Все още икономическата ситуация е нестабилна и според мен това е причината те да не започват строителството на големи индустриални площи, въпреки че има заявки от колеги, които планират подобни проекти. Доколко те ще се осъществят – това времето ще покаже.

Смятам обаче, че строителството за собствени нужди е отживелица, тъй като е икономически необосновано и практиката показва, че международните компании, световните брандове не строят собствени складове и производства. Това е един остарял български обичай – бизнесът да си строи собствен имот, тъй като това не му дава гъвкавостта, от която има нужда.

Според мен предстои да видим по-големи инвестиции в сферата на т. нар. built to suit в близко бъдеще, имам предвид 1 до 3 години. Тук вече е въпросът дали ще има достатъчно стабилни финансови институции, които да застанат зад проектите, както и стабилни строителни компании, които да реализират проектите, за да ги направят достатъчно качествени за ползвателите в дългосрочен план.

Говоря не само за чистата логистика и складиране, а и за производство. Държавата трябва да обърне много сериозно внимание на това, ако иска да привлича нови производства и да се разкриват нови работни места. Трябва да се погледне цялата верига при осъществяването на този тип инвестиции – не само производителят, който би дошъл тук, а и инвеститорът, който ще вложи средства да му построи завода, и финансовата институция, която ще застане зад проекта. В тази верига нещо се къса.

Наскоро беше създадена Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България. Върху какво ще се фокусира дейността?

Всичко, което казах дотук, предопределя част от дейността на асоциацията. Нуждата от създаването й е продиктувана от факта, че вече има достатъчно на брой професионални инвеститори в бизнес имоти, които срещат едни и същи трудности при създаването, развитието и оперирането на инвестицията. Смятаме, че има нужда от обединение на хората, които се занимават с този тип бизнес. Поставянето на проблемите на професионалните инвеститори в бизнес имоти на дневен ред вече е належащо.

Има много неща, които могат да бъдем направени, и не говорим за облекчаване на финансовите задължения, а по-скоро в сферата на по-логично движение на паричните потоци. Ако една компания инвестира в голям проект и инвестира и в инфраструктурата около него – тя повишава неговата стойност и улеснява достъпа на потребителите до него, подобрява околната среда, в която се намира проектът. Би било логично финансирането на тази инфраструктура да се приеме като инвестиция, а не като дарение. Това е едно от нещата, които смятаме, че е много важно да бъде дискутирано с администрацията.

Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Производство под наем? Да, ако мисля да го правя от 1 до 5 години макс. Ако говорим сериозно обаче - тази госпожа трябва да се казва Калинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица============Какви "индустриални" имоти ве, какви "капитали", какви 5 лева!? Хората вече нямат пари за хляб, тая ми говори за "индустрии" и всякакви други дъвки!БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД КАТАСТРОФА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица Позволете категорично да не се съглася с Вас !Работя и с международни компании стъпващи на българския пазар, и до една ! строят върху собствени имоти !Защо ли ?!Отговорете си на въпроса, кой е източника на богатство на корпорацията МакДоналдс ?!Ще подскажа, не са сандвичите, с тях само се плаща земята, сградата, данъците и оперативни разходи.Истинската печалба идва от продажбата на закупената земя след 10 или 20 години, защото мястото е станало атрактивно както го казвате в бранша.Та за това и сега, в България се купува земя и се строи.Ако обаче говорите за бизнеси тип еднодневки, сте права, но аз пък не се интересувам от такива, нито пък има някаква полза от тях като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още