IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ал. Леви: Българският пазар на имоти остава нестабилен

Инвеститорите, които разбират от пазара на имоти, имат достатъчно възможности за доходоносни инвестиции, каз за Investor.bg президентът на Tishman International

08:15 | 08.02.13 г. 11
<p>
	<em>Алан Леви. Снимка: Личен архив</em></p>

Алан Леви. Снимка: Личен архив

- Какъв е според Вас потенциалът за развитие на пазара на бизнес имоти в България предвид пренасищането със строителни проекти, особено в столицата, както и мрачните перспективи, които се очертават за пазара в Централна и Източна Европа като цяло?

В момента климатът в строителството действително не е много добър. Има незаети площи в  бизнес сградите, а жилищният пазар е в депресия и претърпя сериозен спад заради презастрояването, което е проблем не само на София, но и на другите градове, например Варна.

Освен презастрояването, дойде кризата, заетостта пострада тежко, доходите на хората намаляха. В страната обаче се построиха прекалено много търговски центрове на фона на населението. И в Лос Анджелис, и във Варна можете да видите едни и същи магазини. Необходимо е да мине малко време и да се усвоят всичките тези площи, за да се види накъде ще тръгне пазарът.

Що се отнася до офисите, има търсене на качествени офис площи. Много от въведените в експлоатация площи вече са отдадени, други все още са на пазара и се надяваме, че нещата ще се подобряват.

Начинът, по който се прави бизнес тук, и  възможностите за строителство са окуражаващи. Има доста привлекателни за строителство райони и в София, и в другите градове на страната, а правителството наистина се старае да помага на инвеститорите.

- Преди кризата секторът на имотите и строителството привличаха най-сериозен обем инвестиции, и вътрешни, и чужди. Според Вас има ли вероятност страната ни някога отново да се върне към тези обеми?

Ще отнеме доста време светът изобщо да се върне към онази активност на пазара. Доверието трябва да бъде изградено наново. Все пак икономиката и пазарът минават през различни цикли – има ръст, има и спад. Това е нормалният ход на пазарите, без значение дали става въпрос за имоти, или за нещо друго – понякога те се „нагорещяват“, после се „охлаждат“.

Пазарът на недвижими имоти преминава през етап, в който най-добрите площи вече започват да се усвояват. Цените се установиха на по-реалистични нива и го няма усещането за надуването на балон. Хората трябва да осъзнаят, че имотите не са бързоликвидна инвестиция, но все пак носят сигурност. Това не е като инвестицията в корпоративни акции – ако човек реши, че не му харесват, може да се отърве от тях за минути. Имот не се реализира на пазара толкова бързо, но пък това е реален актив. Акциите са просто едни хартийки, а сградата, дори в един известен период от време да носи по-ниски доходи, е това, което е.

- Нека си представим, че пазарът на имоти в България е един часовник. В секцията от 12 през 3 до 6 пазарът е в низходяща фаза, има спад, а в другата секция – от 6 през 9 до 12, пазарът е в подем. Според Вас къде се намира в момента българският пазар?

Според мен е преминал 6-цата и се отправя към деветката, т. е. има някакъв подем, но има още много път да извърви, за да стигне до 12.

- Какви са възможностите за инвеститорите, които търсят стабилност, а не възможност за висок доход, свързан с висок риск?

Трудно е да се определи какво означава „стабилност“, особено при тази цикличност на пазара. Ако хората имат желание да поемат по-висок риск в замяна на по-висока доходност, в България има доста възможности. Ако обаче търсят максимално сигурна инвестиция, ще я намерят на водещите пазари на Запад. Сигурността на западните пазари в момента не може да се намери на българския. Той все още е твърде волатилен и несигурен, но възможности има, особено за инвеститорите, които наистина разбират от този бизнес.

- В последните месеци се надига някаква вълна на оптимизъм в еврозоната и се чуха някои гласове, според които кризата е към своя край. Каква е Вашата прогноза?

Ако гледаме докладите напоследък, изглежда сякаш ситуацията се подобрява. Бюджетите на страните се подобряват и не се чуват спекулации за разпадане на еврозоната и излизане на някои държави, като Гърция, Испания и Италия. Възстановяването обаче ще бъде бавно, а на развитите западни пазари дори ще бъде по-бавно от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
oskar
преди 11 години
Положителното е наистина, че почна да се инвестира в страната ни, първо автомобилите Грейт Уол, сега нали и автобуси ще правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Кризата е в застой . Чакаме сътресение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
За какъв имотен пазар изобщо говорим в обезлюдяваща се БГ?????......топим се като нация ежегодно, ежеминутно дори...всичко младо и читаво бяга от БГ като от чума...такава небивала евакуация за оцеляване на най-продуктивното по възраст население не е запомнена и след война, тук остават само куцо, кьораво и сакато, обречено на мизерия до гроб...и все още има *** дето ми говорят за имотен пазар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 2
Веск
преди 11 години
То един пазар... те пък и едни имоти. Съжалявам ако звучи зле ама си е истина. Има спад дори в потреблението на дребно през декември спрямо ноември. Това ако не е криза - спад по коледа в продажби на дребно. Без лесни кредити няма да има пазар. Безработицата, инфлацията и доверието също не са на добре. Стрелката на часовника е долу в най-ниското - на 6 часа и това си е, даже май е спряла там. За бизнес и търговските площи има някакво раздвижване , но то е на фон на много лоша заетост на тези площи. За жилищните имоти нищо хубаво - при този стар жилищен фонд и лоша енергийна ефективност да нямаш търсене на нови жилища си е отчайващо. Вярно - цените са спрямо заплатите добри ама то още нищо не значи. Имаме 1 процент спад на населението годишно последните години - чисто биологично намаляват клиентите, модела с едно дете ще тежи на пазара 2 десетилетия - гарантирам. Има още много негативности при покупката - повишение на данъци, повишени разходи за отопление, влошаване на качество и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Стабиуен е как да не е.На година по 10 продажби - твърдо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
data
преди 11 години
"Спадът в строителството през декември е с 10.4% спрямо ноември и с 15.1% спрямо декември 2011 г., съобщи Националният статистически институт. " Голям позитивизъм за цените на н.и. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
Това ми звучи като някакви нов модел на търсене и предлагане - няма търсене и за това цените растат? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
Това ми звучи като някакви нов модел на търсене и предлагане - няма търсене и за това цените растат? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още