IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силното търсене движи нагоре жилищния пазар у нас

Българинът счита, че най-добрата инвестиция е в имот, посочва Николай Георгиев, Colliers

18:40 | 12.08.24 г. 3

Цените на имотите в България нарастват, движени от търсенето. В момента има търсене, а и страната ни е в догонваща позиция в ЕС, включително и по цени на недвижимите имоти. Наред с това българинът счита, че най-добрата инвестиция е в имот, а на фона на наличните алтернативи жилището остава най-достъпно и най-разбираемо за средностатистическия инвеститор. Това каза Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че у нас лихвите по ипотечните кредити остават много ниски, което е съществен фактор, стимулиращ растящия пазар.

"Банковите депозити в момента са с възвръщаемост близка до нулата. Фондовата ни борса е много неликвиден и бавен пазар, особено с по-развитите европейски или щатски такива, а всички други форми на инвестиция за българина си остават малко нишови - взаимни фондове, пиър-ту-пиър, крауд фъндинг - всички тези инвестиции са предлагани на нашия пазар, но за българина те са езотерика", коментира събеседникът. 

По думите му прекомерното инвестиране в жилища също крие рискове. Ако всички са спекуланти на пазара, това е рецепта за беда, добави анализаторът. "За момента не изглежда, че има такава тенденция. По-скоро има недостиг на жилища, особено за София, която все още изпитва положителна нетна миграция, където населението расте, макар и не с естествен прираст, а с вътрешна миграция", посочи Георгиев.

Що се отнася до наемния пазар най-често срещаният компромис, който правят наемателите в среда на покачващи се наеми, каквато е в момента, е да жертват топ локацията за сметка на по-приятната микросреда, посочи гостът. Наемателите биха предпочели второто при равни други условия по-качественият апартамент би надделял, завърши Георгиев.

На какво се дължи покачването на наемите в момента в България? Има ли промяна на макроикономическите индикатори, които да водят до този ръст?  Кои са предпочитаните квартали и жилищни зони за закупуване на имот и за наемане в София, както и в другите големи градове в страната?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 8 минути
Когато безработицата расте растат и необслужваните кредити.Не случайно доклада на УниКредит през 2022 предизвика негативната реакция на БНБ. Ток призна че БНБ не сине свършила работата.Основният мандат на БНБ е да гарантира стабилността на цените....УниКредит": Жилищата в София трябва да поевтинеят с 47%, за да отговарят на доходите.Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото триме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 18 минути
А БНБ не прави нищо. Ако тя наложи изисквания за кредитополучателите, както е по цял свят, ще признае че е виновна за допускането на този кредитен балон, а от там и на помпането на балона на имотния пазар.Трябва да се знае че БНБ няма да направи нищо при срив на този пазар, так както не направи нищо през 2008-2016. Тези кредити са бъдещото потребление изтеглено днес. Това ще намалява потреблението в бъдеще. Когато потреблението го няма безработицата расте. Когато тя расте много кредити оста ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 24 минути
Силното търсене е стимулирано от безразборното кредитиране. Също така от вярата на хората че ниските плаващите лихви, които са 99.9 пр. от всички кредити ще се задържат завинаги. Освен това строителите които притежават половината агенции за продажби като и високопоставени служители в търговските банки финансират ежедневното облъчване на хората с новини които хвърлят народа в паника. Всички те знаят че това няма да продължи вечно и залагат на паниката която предизвикват в момента. А БНБ не прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още