IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на жилища в София са нараснали с 30% за година, търсенето превишава предлагането

Делът на разходите на двойка за наем на двустайно жилище в някои райони на столицата се доближава до препоръчителния горен праг от доходите ѝ

07:30 | 09.10.23 г. 14
Студентски град е един от най-предпочитаните райони в София за наем на жилище от студенти. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС
Студентски град е един от най-предпочитаните райони в София за наем на жилище от студенти. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Внимание, фалшива обява

Консултантите съобщават, че въпреки сътресенията в икономиката през последните три години, свързани с COVID пандемията и войната в Украйна, имотният пазар в столицата все още не се е изчистил от некоректни агенции и брокери. Един от "прийомите" им е да публикуват нереални оферти на по-ниска цена спрямо други предложения за района. „В офертата им обикновено пише: само за частни лица, което е техният начин да привличат клиенти“, отбелязва Румяна Стоилкова.

Сред най-често срещаните некоректни практики Деница Илчева посочва още публикуването на неактуални или фалшиви обяви с цел привличане на обаждания и потенциални клиенти, отказ на брокерите да предоставят допълнителна информация за даден имот – адрес, снимки, цена, преди оглед, скриване на информация пред наемодателя относно наемателите – често за наличие на домашен любимец, предаване на парична гаранция (капаро) за резервация на имот от наемател на брокер без издаване на документ за получената сума, която не се връща на наемателя.

„Наемателите трябва да внимават с оферти, които са на необичайно ниски цени и с привлекателен вид на жилището, с обяви от агенции с голям брой публикувани оферти и такива, които се предлагат само на частни лица“, допълва тя.

Александър Гергов коментира, че пазарът на имоти в София остава горещ и много хора искат да участват на него, затова все още има брокери, които са на пазара единствено с цел да заработят бързи пари, без да се стремят да постигнат добра сделка за клиента си и да градят бизнеса си в дългосрочен план. „Най-лесният начин наемателите да се защитят от фалшивите оферти и некоректните практики е като наемат професионалист, който да е с тях през целия процес – от момента на разглеждането и подбирането на обявите до сключването на договора за наем и дори след това“, препоръчва той.

Все още има брокери и агенции, които само събират капаро от 10-15 души за един имот и след това изчезват или спират да си вдигат телефона, предупреждава той.

Според Снежана Стойчева в периоди на активен пазар на недвижими имоти компаниите, които прибягват до некоректни практики в предлагането на имоти, по-скоро не се забелязват, но това не означава, че са престанали да съществуват. „Тъй като некоректността е свързана предимно в рекламата на имотите, тя се случва най-често при бързооборотните сделки с недвижими имоти, а именно предлагането на имоти под наем“, казва тя.

Но според нея некоректните практики на брокери и агенции за недвижими имоти не са най-опасното явление на пазара. „Липсата на квалификация и опит пречи на някои брокери да предоставят качествена услуга на своите клиенти и това е по-сериозният проблем“, счита Стойчева. „За икономиката на страната ни проблем е и некоректната практика на някои фирми да работят основно в сивата зона – без фирмена регистрация, без фактури и без да плащат данъци“, изтъква тя и допълва, че макар бизнесът с имоти да има сериозен дял в икономиката на страната ни, той все още продължава да се осъществява без елементарна регулация.

Ако живеете на квартира, какъв процент от месечния доход на домакинството ви отива за наем?

До 10% от месечния доход.
До 20% от месечния доход.
До 30% от месечния доход.
Над 30% от месечния доход.
Общо 61 гласа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 39 rate down comment 0
Gna
преди 8 месеца
До: zelka007 и защо някой трябва да си купува имот, това е все едно да си купуваш кашкавал на 200 лв килограм. Не се хващай на бас, а всички брокери, консултанти, зидари и тем подобни се стягайте за заплати от по 800 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 44
zelka007
преди 8 месеца
До: nkavrakov1982 ... дойде ли момента ?! или пак да чакаме ... ?! ... напролет догодина ли ще купуваме на безценица ?! искаш ли да се хванем на бас , къде ще са цените на имотите у нас март-април догодина ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Процесите са с 6 месеца разлика от на Запад.В момента наемите са на пик,след като цените на имотите вече го минаха...спада е очакван ,вижте цитираната доходност 5% ,само че не смятаме разходи, данъци,разправии с наематели,в момента тази доходност е близо до тази на държавните ценни книжа след резкия ръст на лихвите,а те тепърва ще са високи.След ливения обрат очаквайте спад и при наемите и при цените ,кредита ще става все по скъп,а свиването на паричното предлагане тепърва си пробива път в Бълга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още