IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар у нас - по-малко купувачи и оферти, спад на цените засега не се задава

Пазарът се връща към нормален темп на развитие, при който купувачите имат повече време да изберат подходящия за тях имот, казват консултанти

10:37 | 16.08.23 г. 19
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Защо цените не падат?

Краткият отговор според консултантите е в намалялото предлагане и в инерцията на пазара. През първото тримесечие цените на жилищата нараснаха с 9,5% на годишна база на национално ниво и със 7,2% в София. Така България се оказа на трето място в ЕС по най-силен ръст на цените на жилищата за периода след Хърватия и Литва.

Миналата година много строителни проекти са се забавили заради затрудненията при доставките и цените на строителните материали. Това е довело до забавяне във времето на въвеждането в експлоатация на имотите при някои от проектите и вероятно е повлияло на обема от сделки, обясни Стойкова. Преди агенциите за недвижими имоти са имали десетки или стотици обяви в имотните портали, а миналата година почти всички обявени за продажба имоти са се изчерпали, без в същото време на пазара да се появяват нови предложения.

„През 2022 г. имаше период от шест месеца, в който почти не излизаха нови обекти на пазара, тъй като предприемачите изчакваха повече яснота при доставките, цените, развитието на войната в Украйна. От средата на миналата година предлагането се отпуши и строителството се върна към нормални темпове на развитие. Но на вторичния пазар изоставането още не може да бъде наваксано, макар че имаме ръст на офертите тази година с 10%-15%“, каза Стойкова. 

Младен Митов, мениджър пазарни проучвания и анализи в Явлена

Младен Митов получава икономическо образование в УНСС. Работи в сферата на недвижимите имоти от 1992 г., а в агенцията за недвижими имоти "Явлена" -  от 1999 г. Той е лицензиран оценител на недвижими имот от 1995 г. 

Според Младен Митов наличието на много свободни парични средства, инфлацията, ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, активното търсене, повишаването на трудовите възнаграждения и работещата икономика способстват цените на жилищата да продължават да растат наред с инертността на жилищния пазар. Ръстът обаче е по-нисък и ще продължава да намалява, очаква той.

Тенекеджиева също отдава продължаващия ръст на цените на инерцията на пазара, затова очаква стабилизиране на нивата, но не и сериозно понижение. „Няма предпоставки и икономическа логика, поне с оглед на показателите в момента, да станем свидетели на повсеместен спад на цените у нас. По-често и за отделни имоти се правят отстъпки. Затова и собствениците на неатрактивни имоти, които не желаят да коментират цената, могат да останат без купувач. Съотношението жилище – брой купувачи през 2019 г. беше 1:3, докато днес отчитаме идентичен брой нови оферти и купувачи на пазара, т. е. 1:1“, каза Тенекеджиева.

Към момента на пазара у нас купуват и продават българи. Обичайно активни сред купувачите са хора с над средните за страната доходи в съответния град, българите в чужбина в предпенсионна възраст или с намерение да се върнат в родината на определен етап от кариерата им, българите с двойно гражданство в Турция и младите хора с високи доходи, каза Ганев.

Сред продавачите има хора, които се разделят с имот, за да придобият по-голямо жилище, други имат финансови или семейни проблеми, които трябва да решат. По-младите хора продават, за да се нанесат в по-голям дом, когато семейството им се увеличава, редуцирането е при хората в предпенсионна или пенсионна възраст, за да намалят разходите си или да помогнат на децата си.

Според Ганев хората, които продават и след това купуват имот в рамките на кратък период от три-четири месеца, трудно биха загубили от процедурата. Той счита, че сега прозорецът особено за покупка, но и за продажба е много подходящ. „Икономисти очакват през 2024 г. страната ни да постигне ръст на БВП от 3,4%, последван от покачване с 4% през 2025 г., ако правителството постигне целите за влизане в Шенген и еврозоната и се справи с усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Това означава, че още след първото тримесечие на следващата година може да видим обратна тенденция на възобновено желание за придобиване на недвижима собственост“, каза Ганев.

За момента обаче на вторичен пазар, където предлагането е ограничено, има разминаване между очакванията на купувачите и на продавачите, отбелязва Николай Господинов. Този пазар изпитва затруднения, тъй като много хора купуват имот с ипотечен кредит и нямат яснота какво ще се случи с лихвите. Друг проблем е наличието на надценени имоти, за които купувачите имат по-различни очаквания, и затова трудно се стига до сделки, допълва той. При толкова траен спад на пазара, рано или късно ще започнат да застояват имоти, предупреждава Господинов и съветва продавачите, които са мотивирани да продават, да бъдат готови за известни отстъпки в цената.

Николай Господинов, iBrokers
Снимка: iBrokers

Николай Господинов има 17-годишен опит в бизнеса с недвижими имоти. Пет години е част от най-голямата  агенция за недвижими имоти в света. През 2012 продава дела си и основава iBROKERS, на която е собственик и управител. Компанията работи главно на територията на областите Бургас и София. Има десетки сертификати от международни обучения, семинари и конференции. Носител е и на специална награда за “Иновативен подход в мениджмънта” на сайта Imoti.net. Семеен, с две деца. Със съпругата му са обявени за едни от “Достойните българи” за 2019 г. заради общественополезни инициативи и дарителски кампании, които двамата организират.

Той също счита, че за момента няма предпоставки за рязък спад на цените на жилищата, тъй като строителната себестойност остава много висока – цените на строителните материали са се успокоили, но разходите за труд са нараснали значително, а те съставляват около 40% от себестойността. Затова  някои предприемачи са подложени на натиск да отлагат проекти.

„Ако новото строителство намалее, предлагането на вторичен пазар също става по-ограничено и последиците се усещат от всички участници на пазара“, каза Господинов и допълни, че хората, които говорят за спад на цените, обикновено са спекуланти или такива, които не участват активно на пазара. Но все пак призна, че ако сделките продължат да намаляват, е нормално да се очакват по-ниски оферти, които ще бъдат приети от продавачите. „Дали спадът на цените ще бъде с 1% или с 5%, никой не може да каже“, допълни Господинов.

Ганев очаква забавяне на ръстовете на цените с между 5% и 8% и спадове в отделни райони в градовете. „В същото време може би още през второто полугодие ще видим забавяне на спадовете в обема от сделки, защото тази тенденция започна през втората половина на миналата година. При сравнение между третото тримесечие на тази и на миналата година спадът вероятно ще е по-малък“, казва той.

Последна актуализация: 10:41 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 25 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 10 месеца
До: Скъсана_УшанкаЗабележи само какви постове се пишат !В цял свят ,имаме поскъпване на кредита ,в цял свят ,само у нас банките забавиха нарочно процеса доколкото могат с цел максимално количество кредити да се раздадат ,нали не мислите че банковите мениджъри нямат таргети,цели за изпълнение ,не взимат бонуси и то големи ?Лихвите ще тръгнат и у нас ,даже малките банки вече дават такива лихви по депозити ,следват и кредитите ,за бизнеса вече са вдигнати ,банките на са социални дружества !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Забелязвам промяна, преди пускаха статия с по 1-2 "експерти", всъщност пропагандисти от бранша, а този път са цял хор от тухла-сектанти. :))) Явно щом така са се обединили в този отчаян рев, нещата не са хич розови. Помните ли 2009-2012, другари апартаментаджии или "този път ще е различно"? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 10 месеца
До: RepomanТи наистина ли вярваш в тия глупости ?Къде живееш ?В коя вселена ?2008 година Сергей Станишев лъжеше хората че нас кризата няма да ни хване ?Има записи ,и не е само той ,Тихомир Тошев който също медиите удобно в момента прожектират също има запис в тубата как лъже след срива на имотния пазар в Щатите че в България всичко е стабилно .Записа е наличен !Вие да не сте деца ?Хората в тези медии се ХРАНЯТ от имоти!Те искат вечен купон !Вечно парти с цените и кредитите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 25
Repoman
преди 10 месеца
До: Ever, ти сериозно ли? Това го слушаме от вече 2г., но както виждаш у нас положението е друго. Държавата спря преди почти година емисиите на ДЦК-та, за да държи лихвите ниски, съответно опоска де що резерви имаше, важно беше да се натискат лихвите у нас колкото се може повече. Като гледам така ще да останем още поне 2-3г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 2
Ever
преди 10 месеца
До: RepomanИ тук ще се качат доста, но със закъснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 10 месеца
До: RepomanХа ха ама ти наистина ли вярваш че всичко това като картинка ще продължи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 29
Repoman
преди 10 месеца
Говориш неща които не са верни за БГ. Лихвите навсякъде се вдигнаха, ипотечните масово са на 6-7%. В България не е така, ипотечните масово са с лихви 2.5% - 3%, затова и при нас е по-добре положението с имотите. Ние сме остров на стабилитет, на ниски лихви и на висока инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Хората са глупави и четат само инвестор медия ,хората са слепи и не виждат какво се случва глобално в целия останал свят около нас ,купувачите на жилища ще вярват на Полина Стойкова,Гергана Тенекеджиева,Георги Ганев ,Николай Господинов,Младен Митов и цялата сюрия брокери,кредитни коснултанти и всички хранещи се от поскъпването на цените на имотите .Всеи спад в цените е спад в оборотите и доходите на брокерите на имоти ,всеки спад е облекчение за купувачите на жилища,младите семейства !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 63 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Китайския имотен пазар се срина ,германския имотен пазар се срина ,Великобритания същата работа,в Швеция цените върнаха на нивата от 2020 година ,фалитите на немските строителни компании започнаха с фалита на Рrоесt, за милиарди ,преди дни !Лихвите и поскъпващите кредите са налице в цял свят,цял свят едни и същи процеси ,у нас също сделките падат няколко тримесечия но нашите гладни брокери не желаят спад защото този спад ще удари техните печалби!Това е жалката истина а медиите стават смешни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още