IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен старт за пазара на имоти в началото на годината

Жилищният сектор в столицата набира скорост много по-бързо заради по-стабилната икономика, ниската безработица и по-добрите перспективи

14:07 | 07.04.15 г. 28
Силен старт за пазара на имоти в началото на годината

Подобна тенденция се регистрира и при ипотечните кредити. За разлика от годините на кризата, когато българинът отказваше да задлъжнява за дълъг период от време, от известно време се наблюдава тенденция за плавен, но уверен ръст на ипотечното кредитиране. Тенденцията е най-ясно откроима в София и най-големите градове, чиито жители явно се чувстват по-уверени в доходите си.

През първото тримесечие договорните ипотеки достигат 5 770, което представлява ръст от 42,5% на годишна база и спад от 90% спрямо последното тримесечие. Като се включат и законните ипотеки, общият им брой достига малко над 8 хил., което е ръст от 40,5% на годишна база и спад от 18,6% спрямо последното тримесечие.

София – безапелационен лидер

Сделките в София са над 4 800 през първите три месеца на годината – с 31% повече спрямо същия период на миналата година и с 31% по-малко спрямо най-активното за пазара последно тримесечие на миналата година.

Подобна е и тенденцията при ипотечните кредити, изтеглени в столицата – те отбелязват ръст от 47,3% на годишна база и спад от 25,7% спрямо последното тримесечие до общо 2 142.

На фона на нарастващата активност на пазара цените в София също показват тенденция за леки ръстове поради по-ограниченото предлагане. „Нашата прогноза е първото тримесечие да приключи с ръст от между 3 и 5% в София и 1-3% средно за страната“, прогнозира Полина Стойкова. Търсят се основно апартаменти с цел живеене или инвестиция. Най-търсени са двустайни и тристайни апртаменти ново строителство в южните и източни квартали на столицата, отчитат от агенцията.

От “Адрес” също посочват, че все по-малко имоти се продават с отстъпка. Вече при близо 30% от сделките, реализирани с помощта на агенцията, няма отстъпка, като делът им нараства с около 10% спрямо същото тримесечие на 2014 г. При около 10% от сделките дори има сделка при по-висока от първоначалното обявената цена. Това обаче се отнася за наистина качествени имоти на топ локации.

В София се отчита ръст и на новото строителство. Има повече започнати жилищни сгради, по-голямо търсене на парцели за строителство и повече стартирали нови жилищни сгради. Тенденцията започна през 2014 и продължава и към момента, допълва Полина Стойкова.

Подобни са и наблюденията на “Адрес”. Площта на започнатите в столицата жилищни имоти отбелязва ръст с близо 60% през 2014 г. спрямо предходната 2013 г. Започват се доста нови сгради на добри места, близо до метро, с добър транспорт и с неголеми мащаби.

По-силно първо тримесечие спрямо първите три месеца на 2014 г отбелязват и пазарите на имоти в Пловдив, Варна и Бургас. Сделките в трите града се увеличават съответно до 3 091, 2 111 и 1 246, което представлява съответно ръст на годишна база от 16,7%, 12,6% и 0,8%.

По-слабият ръст на сделките с Бургас донякъде е обясним и с отлива на руски купувачи, които предпочитаха Южното Черноморие за инвестиция във ваканционни имоти. Заради икономическата криза в Русия и срива на рублата на валутните пазари обаче пазарът на ваканционни имоти преживява трудни времена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 16
OPASEN
преди 9 години
Много ме кефи през месец да чета вицове по форумите :-)))На Studioaa ( или по-скоро StudioX ) ще кажа, че когато правилно анализира показателите, определящи пазара на имотите, ще е вече късно - предполагам ще е по времето на следващия имотен балон, след около 12-14 години :-)))michaelis, ти май не си стъпвал в Банка от 2012 година - в момента лихвите са твърдо под 6%, а таксите са наполовина!! Ама какво ли ти пиша - то е явно, че за да напишеш това, то не си в час и просто си седнал да си начешеш пръстетата :-))В този ми коментар ще се опитам да накарам хората с пари да се замислят, защото за тези, които нямат пари, времето за пазар може и да е сега, може и да е догодина - няма значение...За хората с готови пари - купувайте сега, не чакайте, защото от една страна парите Ви не носят печалба (за справка виж депозитите в банките), а от друга страна до края на 2015 ипо-лихвите ще паднат до около 4,5 %, а това означава покачване на цените на жилищата, т.е. двойни загуби за Вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 5
Буда Гоцев
преди 9 години
А ти явно си от единия процент раздухвачи с пет лева в джоба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
rover
преди 9 години
Никой няма да закъса с кредитите, защото Мая Манолова всеки момент ще докара работите дотам, че никой нищо няма да връща. Защото във връщането на пари няма социален елемент, парите са взети от тези които нямат. А са ги дали тези, които имат. Ерго - нищо не трябва и няма да се връща. С една дума - социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 5
mick
преди 9 години
Взимайте кредити, колкото се може по-голем .. че догодина като вдигнат EUROBOR-a.. да започне едно вайкане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
В държава където няма грам сигурност за каквото и да било, Май кака ти Миглена ги пише от Сингапур тея раоти remote :)) И много ми е интересно, като всичко гледа да се изнесе от държавата, как така всеки път се покачват тея цени, кой купува .... :)) май никой и гледат да си върнат цените от преди 2007 тея брокери и строителни фирми, които са на загуба, ама явно в България не познават парите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
Жилищният сектор в столицата набира скорост много по-бързо заради по-стабилната икономика, ниската безработица и по-добрите перспективи------------------------------------------------------------------------------тва требе да е некой виц :)) Нищо, който е гламав да си купува жилища със заплата 1000 лв. (първо ако е такава заплатата) и после да изтегли 30 год. заем на лихва със супер отстъпка само за 8% жилищен кредит ....... и ше му треат 5 живота да си го плати тва :))) И много скоро Българията ше закъса с тея дългове и тогава ше ядат тоягата те тояно тея ***, които са сглупили да вземат кредит за 200 000лв. за жилище, където реалната цена тряя да му е 70 000лв. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Така е, останалите 10% ще изпият една студена вода за пореден път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 21
skeptika
преди 9 години
какво да се коментира..то всичко се изясни...за разумните - след 2011за умните - миналата година........сега се "изяснява" на останалите 90 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още