IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двоен ръст на сделките с жилища с цел инвестиция отчита агенция

Има осезаема нужда от увеличаване на предлагането, защото има опасност от дебалансиране на пазара, предупреждава експерт

15:53 | 11.02.15 г. 16
Двоен ръст на сделките с жилища с цел инвестиция отчита агенция

Делът на сделките с едностайни апартаменти е намалял от 11% през 2013 г. до 9% през 2014 г., а на двустайните – от 50% до 36%. Същевременно 43 на сто от трансакциите са с тристайни жилища спрямо 32% година по-рано. При многостайните има ръст от само 1 процентен пункт – от 3 до 4%, докато при къщите няма промяна (3%). При гаражите има ръст на сделките от 3 процентни пункта – от 1 до 4%.

Заради недостига на качествени жилища намаляват и случаите, при които се прави отстъпка от офертната цена. Сделките, при които е осъществена отстъпка до 2 хил. евро, намаляват от 22% през 2013 г. до 20% през 2014 г., за отстъпките от 2 до 5 хил. евро понижението е от 24% до 21%, за отстъпките от 5 до 10 хил. евро – от 15 до 13%, а над 10 хил. евро – от 17% до 12%.

Същевременно агенцията отчита ръст на сделките, при които не е направена отстъпка от офертната цена от 20% през 2013 г. до 25% през 2014 г. В 10 на сто от случаите дори е сключена сделка при по-висока цена от офертната. При тези случаи става въпрос за качествени имоти на топ локации, за които са се състезавали няколко купувачи.

Финансирането и цените

В сравнение с кризисните години купувачите са малко по-смели що се отнася до външното финансиране на сделките. Докато през 2013 г. 60 на сто от сделките с жилища са били осъществени със собствени средства, през миналата година делът им намалява до 53 на сто.

Най-предпочитан от клиентите е ипотечният кредит, с който се покрива от 51 до 80% от финансирането за имота, като делът на тези купувачи се е увеличил до 23% от 15% през 2013 г.

Малко по-смели са били и купувачите, които са търсили още по-висок процент на външно финансиране – 80-100%. делът им достига 12% през миналата година спрямо 11% година по-рано.

Предвид засиленото търсене на по-големи жилища се увеличава и търсенето в по-високите ценови категории, показват данните на агенцията. Сделките в най-ниската ценова категория – до 30 хил. евро, за една година намаляват от 28% до 23%, а от 30 до 50 хил. евро – от 43% до 39%.

Същевременно с 2 процентни пункта – от 18 на 20%, се увеличават сделките с имоти на стойност от 50 до 70 хил. евро, с 5 процентни пункта – от 6 до 11%, сделките с жилища от 70 до 100 хил. евро, и с 2 процентни пункта – от 5 до 7%, сделките с жилища над 100 хил. евро.

Очакванията за 2015 г.

Агенцията е оптимистично настроена за пазара през 2015 г. В началото на годината са регистрирани 32% повече нови купувачи. Реализиран е и 25% ръст на сделките през януари спрямо юли 2014 г., който е бил най-силният месец за пазара през миналата година. Компанията отчита и 20% ръст на оборотите.

„Действително банковата криза затвърди усещането, че имотът е най-сигурната разумната алтернатива за запазване на стойността на парите”, каза Калоян Богданов, маркетинг мениджър на „Адрес“. Купувачите очакват, че инвестицията в имот ще им донесе по-висока доходност в сравнение с депозитите.

Цените на жилищата според агенцията ще продължат с плавните темпове на нарастване, каквито се наблюдават и през миналата година, но драматични изменения не се очакват. Повишенията в големите градове ще останат до 5%, в зависимост от качеството и местоположението на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
pepince
преди 9 години
Пълни глупости е тази статия, пълнят страниците на сайта....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 9 години
И къде в момента е по-интересно ;-))Като кажеш "А", кажи и "Б"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
darkside
преди 9 години
,,,Такова рязко обръщане показва, че умните пари са усетили накъде ще тръгнат нещата и бързо навлизат на пазара.Това означава, че след време масата пак ще се плесне в челото и ще се жалва, че е изпуснала влака ....Опасен, умните с парите си имат и други по-интересни идеи.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
stefan-L
преди 9 години
Пълни глупости е написала Миглена Иванова няма нищо общо с деиствителноста! Здраве да е да има там какво да пише да не са празни страниците на инвестор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 9 години
Мммдобре ... как го тестваш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 9 години
Мммдобре ... как го тестваш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 9 години
В момента тествам пазара и ще видим дали ти или другите сте по разбирачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
OPASEN
преди 9 години
Колега, виждам иронията в коментарът ти и донякъде съм съгласен с теб, но ти виж тренда, който за последните 2 години е очевиден ;-))Наистина базата е ниска и за това се отчитат двойни ръстове, но определено не е 1 продажба !Всъщност, когато имаме подобен ръст трябва да се замислиш дали пазарът вече не е разбрал, че е ударил дъното, от където силно отскача, за да обърне тренда!?Такова рязко обръщане показва, че умните пари са усетили накъде ще тръгнат нещата и бързо навлизат на пазара.Това означава, че след време масата пак ще се плесне в челото и ще се жалва, че е изпуснала влака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
OPASEN
преди 9 години
Драги негативно настроени коментатори, пак ще си говорим след половин, една, две или пет години :-))Пише Ви частно лице, гражданин, НЕ брокер, въпреки че имам няколко инвестиции и някой може да ме сбърка с брокер :-))Между другото, съгласни ли сте, че вече сте сгрешили (може би не точно Вие конкретно, а по принцип негативно пишещите тук), защото когато писах 2013 година, че предстоят ръстове, Вие се смяхте с глас!?Не виждате ли, че от преди 2 години имаме ясно изразен ръст ???Защо не си признаете, че сте сгрешили ???Аз на Ваше място не бих давал така смело негативни прогнози при положение, че вече съм се издънил :-))Хайде, пак ще си говорим след време :-))Не е предпоставка за търговия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
pepince
преди 9 години
Има ръст в предлагането и още повече празни жилищни сгради и офиси за сметка на намалени наемни цени, ние също сме сред ощетените...Каква инвестиция, какво търсене, тия от Адрес яко манипулират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още