IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България продължават да забавят спада

Увеличават се сделките с имоти за инвестиции, показват данни на Адрес Недвижими имоти

10:34 | 30.01.13 г. 34
Цените на жилищата в България продължават да забавят спада

С от 1 до 3% са паднали цените на жилищата в различните райони на столицата през миналата година, сочат данни на консултантската компания Адрес Недвижими имоти.

Тенденцията е валидна и за страната, като по-осезаемо понижение е регистрирано във Варна (малко над 2 на сто). В Бургас и Пловдив са отчетени понижения от съответно 1,58% и 1,86%.

Очаква се през тази година цените да забавят допълнително темповете на спад или той дори да спре, коментира изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов.

Той допълни, че през миналата година е регистрирана рекордно висока достъпност на жилищата. Изчисления на компанията показват, че през 2012 г. едно средно за страната жилище от около 60 кв. м, закупено с ипотека за срок от 20 години, отнема около 55% от средната заплата. За сравнение през 2008 г. са били необходими около 120% от средния за страната доход за ипотечната вноска.

Наблюдава се засилване на активността на пазарите на имоти в големите градове, посочи Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията.

Основни причини за покупка на имот остава задоволяването на основни жилищни нужди, но около 15-20% от купувачите правят инвестиции. Засилен интерес се наблюдава към магазините като възможност за инвестиция, които могат да донесат на собственика доходност от поне 8%, посочи Георги Павлов.

Продавачите също излизат на пазара, като основната причина за продажба на жилище е закупуването на ново, по-качествено и по-голямо.

Купувачите се интересуват най-вече от размера на сметките за ток и парно при покупка на жилище и предпочитат да закупят имот от предишен собственик, отколкото от инвеститор, за да придобият реална представа за разходите по поддръжката, коментира още Георги Павлов. Има случаи на потенциални купувачи, които са водили преговори за понижаване на цената на жилище заради по-високи сметки.

Продължават и продажбите на жилища заради необслужвани кредити. Все повече хора, които имат проблем с изплащането на кредити пристъпват към продажба по-рано, преди пристъпването към принудително изпълнение. Банките вече сами съветват клиентите, които имат затруднения с изплащането на кредити, да се обръщат към консултанти по недвижими имоти, но хората все още нямат доверие на агенциите дали се прави реална пазарна оценка на жилището им, а и не знаят какво точно да искат от брокерите.

От консултантската компания регистрират подобни тенденции и на пазара на наеми през миналата година. В София наемните нива на жилищата са се понижили средно с 1%, но в районите около спирките на метрото е регистриран ръст.

През миналата година най-популярният апартамент на пазара на наеми се е отдавал за около 300 лева и е престоявал на пазара между 3 и 10 дни, сочат данните на агенцията.

Очакванията са през 2013 г. банките допълнително да се активизират, да търсят нови ниши и да подобряват условията за потенциалните купувачи. Сериозни промени на пазара на имоти обаче не се очакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Абсолютно съгласен, още повече, че иаз понапазарувах хубаво жилище на ниска цена... сега има ниски цени, но не виждам вече качество, освен ако не е на някой в развод или от съдия изпълнител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 5
vzhekoff
преди 11 години
Де го видя големия жилищен фонд - панелките са толкова фонд, колкото на дядо ти кирпичената къща. След още 20-30 г. и *** няма да искат да живеят там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Иначе ми е най интересно как всички са готви да се изказват по тема, която повечето нямат никакво отношение. Аз поне си купих апартамента преди 2г и от тогава спада е минимален - не, че ме интересува особено, защото апартамента е за лично ползване. А в такъв случай жилището си е жилище без значение каква е цената при положение, че няма да го продаваш.Според мен смисъл от покупка има само ако голямата част може да я платиш "кеш"(50%+). Кредитите не са добър вариант - нито сега нито преди. Иначе точно липсата на читави имоти прави така, че реалните сделки са предимно на вторичен пазар т.е. от човек, а не от строител/инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 6
hellwitch
преди 11 години
Няма какво да се "срива". То читави имоти няма, нито пък има ново строителство, нито има купувачи които да изчезнат.В този смисъл поне за София няма как да има срив и най-вероятно плавния спад от последните 2г може да продължи докато не се раздвижат инвестициите като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 5
4i4o_Pay
преди 11 години
Абе нещо много често взеха да публикуват тази статия .... дали няма да има някакъв нов срив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 2
Big Stan
преди 11 години
Ти с тез жълти стинки де си тръгнал да купуваш апартамент в "европейска" столица бре. За толкоз няма да ти позволят дори оглед да му направиш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 3
kalpazan
преди 11 години
Aбе, приготвил сам едни 150000 евра за двустаен в младост 3. Да взема да побързам, зер може да не ми стигнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 10
ale1
преди 11 години
Когато човек си носи главата винаги с него - трябва да си зададе въпроса:кой съм аз , че да ми плаща Банка Лихва по депозит 6 % без да работя...ей така от въздуха .........защо точно на мен ???---------Спекулант да ти плаща за да НЕ работиш ?!?!--------прекалено много се обичаме и си вярваме-това ни е проблема !НЕ знаем,че Няма безплатна софра и че рано или късно ще ни донесат Сметката !--------Е , донесоха я..........не ни харесва , но ще плащаме.........опции няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 4
JonnieJ
преди 11 години
При тази мизерия цените на родните имотите са като падащ нож! Не се опитвайте да го хващате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
ale1
преди 11 години
ЦИТАТ :-----------Който търси решение ще го намери, в каквато и ситуация да е изпаднал.----------Колега , Тук си абсолютно Прав +++++ не съм жесток ........ защо да го правя ??с жестокост не се пазарува !---------нямам нищо против хората като Теб , които са изтеглили кредити - човек винаги търси доброто !---------Моят таргет е съвсем друг..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още