IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото жилищно строителство продължава да намалява

В София въведените в експлоатация нови жилищни сгради са намалели почти наполовина за една година, а жилищата - над два пъти

15:35 | 08.05.14 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Новото жилищно строителство в България става все по-ограничено, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Новопостроените и въведени в експлоатация жилищни сгради и жилища са продължили да намаляват и през миналата година, след като заради кризата, а и свръхпредлагането в някои райони на страната, строителните предприемачи силно ограничиха активността си.

През миналата година в експлоатация в страната са били въведени 2 199 жилищни сгради – с 200 по-малко спрямо 2012 г. Броят им е по-малък дори и от новите жилищни сгради, въведени в експлоатация през 2010 г. - най-тежката за строителния бранш и пазара на имоти (2 350 сгради), показват данните на статистическия институт.

Същевременно броят на въведените в експлоатация нови жилища е намалял до 9 250 през 2013 г. от 9 970 през 2012 г., 13 953 през 2011 г. и 15 711 през 2010 г.

Новото жилищно строителство в София-град се е свило почти наполовина за година. През миналата година са били въведени в експлоатация 76 нови жилищни сгради срещу 132 през 2012 г. и 174 през 2011 г.

Подобна е и тенденцията при въведените в експлоатация нови жилища в столицата – през миналата година те са само 284 спрямо 634 година по-рано и близо 1 200 през 2011 г. За сравнение, през 2013 г. въведените в експлоатация нови жилища в области като Плевен, Велико Търново, Добрич и Хасково са повече, отколкото са в столицата.

От данните се вижда, че има натиск върху новото строителство и във областите Варна, Бургас и Пловдив, но динамиката на активността в сектора не е толкова рязка, колкото е в София, още повече, че пазарът по Черноморието е подкрепян силно от търсенето на рускоговорящи клиенти.

В област Варна въведените в експлоатация нови жилищни сгради са намалели несъществено до 427 през 2013 г. от 443 през миналата. Броят на въведените в експлоатация жилища обаче отчита ръст до 2 329 спрямо 1 944 година по-рано.

В област Бургас е регистрирана плавна тенденция за намаляване на броя на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища през последните 4 години. През миналата година броят на новите жилищни сгради е намалял с 61 до 322, а на жилищата – с под 200 до 2 732.

В Пловдивско пък въведените в експлоатация нови жилищни сгради постоянно се увеличават през последните 4 години, но за сметка на броя жилища, които намаляват, сочи още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 3
lozkhris
преди 10 години
Абсолютно си прав, но тук става въпрос за спекула в гиганстки размери - кой има интерес да я пресече?! Забрави обикновените хора - техните интереси никой никога не е защитавал и няма да защитава. Това, че масата не може да си позволи собствено жилище няма никакво значение. Копира се практиката от Запада - всички да живеят под наем, цените много високи, продажби срещу кредитиране. Важното е да те вкарат под ярема на банките.Що се отнася до данъците - не мисля, че рязкото им вдигане ще постигне желания от теб ефект. Цените ще се нормализират когато се нормализира пазарът, но това при наличието на спекула няма как да стане и се получава омагьосан кръг...Положителното е , че все пак сделките се осъществяват на цени, далеч по-ниски от обявените. Просто тези, които имат кеш се пазарят и верно го правят нахално, брутално и безаелационно - и са прави. Не може при заплата 500 лв един смешен апартамент в Люлин да струва 50 000 евра...да не говориме за "престижните локации" като Лозенец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 10 години
Ако говориш от името на инвеститор/спекулант ествествено е да си твърдо против защото това ще спука балона завинаги, но от от гледна точка на гражданин е точно обратното. Данъкът изобщо не е толкова висок, просто имотите са много надценени. След като пазара се нормализира и един апартманент от 100 кв.м започне да струва 30 хил. евро, а не 100 хил, колкото сега, ще излезе дължиш на хазната 600 евро на година, малко повече от сега, но да кажем комшията който е купил 5-6 апартамента и чака да ги продаде с голяма печалба ще изгори тотално. Това е разликата тук. Не заблуждавайте хората, че високия данък значи, че ще плащаш много повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 11
mick
преди 10 години
Няма нужда от толкова висок данък имоти. Щото шокът ще е като да удари земетресение от 9та степен. Просто трябва постепенно година след година да се вдига с няколко промилни пункта. Сега близо 2 промила, догодина 3 промила, по-догодина 4 и така докато се получи равновесие на пазара/предполагам към 1%/. Но трябва да се въведе не само за сградите, а за всички имоти - земеделски, гори и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
studioaa
преди 10 години
Според мен предназначението на жилищата е да задоволят нуждите на семействата от покрив над главата, а не са средство за обогатяване на този или онзи "бизнесмен". Няма друг начин да спиране на спекулата от освен шоково вдигане на данъците или за забрана за участие на пазара. В момента у нас стоят стотици хиляди празни имоти, чийто собвеник чака по-добри времена, за да ги препродаде, а това е против принципа за свободен пазар, защото изкуствено намалява предлагането и вдига цената. Рязкото вдигане на данък сгради или въвеждане на нови данъци върху имотите може да донесе близо 1 млрд. лева на хазната годишно и да има повече пари за инфраструктура например. Това няма да увеличи съществено данъчната тежест върху докаминствата, а просто ще обезсмисли анти-пазарните практики, които се вървят у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
lozkhris
преди 10 години
Te неистово искат да се върнат времената от преди 2007-***, когато фасонът на средностатичстически брокер на имоти беше съизмерим само с този на Мадона. Тогава имаше англичани да купуват селски порутени къщи, руснаци да пазруват на килограм апартаменти по Черноморието,както и безброй бг-мен от прованса - имоти в Сф. Цените растяха с по 20-25% на година и всички вярваха, че така ще е во веки веков.След това дойде изтрезняването от кризата, ама меракът умиране няма....Та те ей така всеки месец ще четем,че някой "авторитет" я от Адрес, я от Мирела уверено твърди,че е достигнато дъното и ей на, утре цените почват пак да растат както преди...Купувайте сега - утре ще е късно..Да, ама балъците умряха. Англичани няма, няма и да има. Руснаците като нищо може да си оберат крушите от Бг ако продължаваме да се държим с тях така, както ни диктуват от Ващингтон.Българите нямат пари,а тези,който имат се пазарят здраво - и с право!Па те нека си пишат статии...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
studioaa
преди 10 години
Едиственото нещо, което държи цените е "интереса" на "чуждите инвеститори" към нашия пазар, нещо което е измислено от спекулантите в сектора за да надуват извънредно цените и да се печели повече. Имотите у нас поскъпнаха около 25 пъти от тяхната цена през 1999, а доходите едва 3 пъти, а това е колосална диспропорция. Администрацията нехае за колоалния балон на пазара ни, който надминава многократно този в САЩ спрямо мащаба на нашата икономика, и вместо да се бори с него тя се радва и заблуждава, че надутата цена означава, че живеем по-добре. Синхронизирането на данъка върху имотите с европейските нива първоначално ще предизвика шок и масова разпродажба на празни апартаменти и невиждан срив в цената им, но в последствие пазара ще се нормализира. Моето предложение е въвеждане на данък имот от 2% годишно за всички имоти с цена до 250 хил. и 5% за тези над 250 хил. във всички градове с над 100 хил. жители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Не приключихме ли с тоя вид пасиви в БГ ?Ситуацията е демографски непредсказуема - от лошо до безнадеждно.Дори в големи областни градове в квартали с налично или преобладаващо малцинствено население цените са смешно ниски . Кой ще гарантира равновесието в екосистемата ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Всяка седмица брокерите се опитват да ни убеждават, че имало с 40% ръст на сделките на годишна база за първите 4 месеца на 2014 спрямо същия период на 2013. Но явно на лъжата краката са къси, истината лъсва като пирон в кисело мляко само 3 седмици след поредното облъчване. Не виждам както толкова печелим, след като не упорито не искаме да признаем, че всъщност имотите у нас едни от най-скъпите в Европа в сравнение с нивото на доходите ни, ако не и най-скъпите. Специално направих сравнение между цените на имотите в България и Швейцария, и напълно очаквано след като се отчете нивото на приходите и разходите в тези страни софийските/варненските имоти са с 45% по-скъпи от техния еквивалент в Цюрих и Женева и са в топ 10 на най-скъпите имоти в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още