IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в големите градове се съживява

Експерт очаква до 5% ръст на цените на жилищата ново строителство и в централните райони на големите градове

13:07 | 11.02.14 г. 44
<p>
	Освен търсенето се засилва и предлагането на жилищния пазар, заради което цените като цяло са стабилни. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Освен търсенето се засилва и предлагането на жилищния пазар, заради което цените като цяло са стабилни. Снимка: Investor.bg

Освен търсенето обаче расте и предлагането на жилища на пазара, което запазва цените като цяло стабилни, подчерта Теодора Димитрова. Опит за ръст на цените има при новото строителство и на жилищата в централните райони на големите градове заради по-ограниченото предлагане и липсата на нови проекти. Според Антон Андонов цените на жилищата ново строителство и в централните райони на големите градове ще се повишат с до 5 на сто през тази година.

Средният срок за реализирането на едно жилище на пазара е около 120 дни, отчитат още от компанията. Очакванията на експертите обаче са тази година срокът за продажба на едно жилище да падне под 100 дни заради засиленото търсене.

Най-търсени през миналата година са били двустайните апартаменти, сочат още данните на компанията. В София например сделките с двустайни жилища са съставлявали 37% от общия обем сделки, а средната цена достига 45 860 евро.

Тенденции на пазарите на жилища в Европа

Продължава спадът на лихвите по ипотеките и в Европа, но при силно затегнато кредитиране. Дори в страни, в които е било практика да се финансира включително и 100% от цената на сделката с кредит (например в Холандия) банките вече въвеждат изисквания за поне около 20% самоучастие, коментира Антон Андонов.

На пазарите, на които оперира компанията, се отчита ръст на цените на жилищата в централните райони. В по-тежко засегнатите от кризата държави обаче цените като цяло продължават да падат – тенденцията е видна най-вече в Португалия и Холандия.

В Австрия, Германия и Швейцария цените на жилищата са на устойчиви равнища, а пазарът в Чехия вече се стабилизира. Като цяло в Европа цените постепенно се стабилизират, което ще доведе и до ръст на сделките.

На някои от пазарите правителствата стартираха изпълнението на програми за стимулиране на купувачите на имоти – на първи дом или с инвестиционна цел (например Кипър и Португалия).

От компанията отчитат, че интересът към пазара на имоти в Европа започва бавно да се възстановява на фона на по-ниските цени и лихви. Факторите, които най-силно влияят на купувачите, са макроикономическите фундаменти (безработица, икономически растеж и други), кредитните практики, строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Гледал съм обяви - отделно се обявяват големината на балконите, на коридорите. Стаите са с реалната площ, а не с застроената. Изобщо такова нещо като идеални части няма. А да и не са на шпакловка и замазка, даже и кухня и баня си имат а не тапи.Само, че там има задължително към 50-100, че и повече евра на месец поддържане на общите части. Отделно си имат данък имоти който им гарантира добра инфраструктура около имотите.При нас инфраструктурата расте от самосебе си. И обикновено се плаща от другите данъкоплатци, щото държавата помага и за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
и още нещо-нали правиш разлика, между големина на плоча, светла част, светла част без сервизни и поддържащи помещения, големина с общи части и т.н. Различните години имаме различна практика в България, но ако те карам да ми обясниш как са точно описани имотите в Германия, Испания и Франция и каква е разликата между тия държави залагам пари, че няма да можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Упс...извинявам се-грешни данни за Явлена съм дал:""Явлена" е основана през 1992 г. и е една от първите агенции за имоти в България. В момента има 19 офиса, от които 10 са в столицата. Занимава се както с посреднически услуги, така и с оценки. Приходи за 2009 г.: 3 195 838 лв. Печалба: 2 229 600 лв. (преди данъци и амортизации)."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
ами плати няколко хиляди евра данък на апартамента в младост 4 и ще имаш перфектната инфраструктура:) виж колко е просто-в крайна сметка ще получиш това, за което си платиш:)Стандарта на живот не е чак с такава разлика, каквато е разликата в данъците. И освен това тук след 5тата година(т. нар. вторичен пазар) се рекламира също чиста жилищна площ-най-скъпите части в София няма или почти няма ново строителство, просто защото няма парцели. Там си е цена на квадрат без общи части. А на първичен пазар, че се рекламира с общите части-това е рекламен трик-реално масовата практика в нотариалните актове е да се описват чистата жилищна площ. Ако трябва да обобщавам-София е една от най-евтините европейски столици(по-евтина от Скопие, например) и най-евтината в ЕС. Търсене има предостатъчно-да сте чули Адрес или Явлена, да са пред фалит? Щото Явлена обяви печалба за 2010год. от 3 милиона(има го в нета). Пък вие си чешете езиците тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 10 години
Каква е инфраструктурата около имотите? Какво е качеството на живот? Къде в Мюнхен или Берлин може да си паркираш колата в градинката? ;) Бутал ли си детска количка по софийските тротоари? Даже около докторската градинка? Какъв е стандарта на живот? И наистина там се плаща чистата жилищна площ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
и последно-да знаеш, че ГПР в Германия е доста доста близо до ГПР в България, просто защото там те убиват с такси(а тук с лихва), *** разликата е...ако не се лъжа около 1%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
забравяш да кажеш, че на запад няма да видиш данък на имот в столицата от 100 лв, дори и да имаш кабинка под някой мост. Та-разходите после по тоя имот тук ще са в пъти по малки(много пъти).Деанте-аз и преди съм ти пожелавал май-като не ти харесва, от Русе май няма летища, ама хващай кораба и към Виена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
"Дали не е нещо от рода на 1м2 български = 0.6м2 германски..."Ми-не...даже по-скоро нашите най-скъпи имоти(докторска градина, да кажем) са доста по евтини(с около 500Е) от тяхната средна цена(примерно в Мюнхен), и средните цени са с разлика около 4,5 пъти с Мюнхен и около 2,5 пъти с Берлин.http://***.globalpropertyguide.com/Europe/germany/Price-Historyhttp://***.globalpropertyguide.com/Europe/BulgariaЗабавно е да гледаш, как хора, които единственият им досег с пазара е четенето по сайтовете се пънат да правят "анализи".Проблема отдавна не е желаещи да купят, проблема е липсата на имоти, които си заслужават и твърде голямата консервативност на пазара(второто не е непременно лошо). А като погледнете спада за миналата година,разбирате, че може да се дължи и на изкривяване на статистиката(статистически сделки, изповядани на данъчна оценка сделки и т.н.), докато при офертните цени даже може и да се наблюдава леко покачване. Пък дали някой в тоя сайт му харесва-това няма значение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Друг важен фактор - разходи по имотите, при нас данъци няма, няма и изисквания за поддръжка. Вярно инфраструктурата е от миналия век.... охраната е под всякаква критика, общите части също.Познайте ако има нормални разходи по имотите, какви ще са цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
Crux
преди 10 години
Ей, не се научихте :-)От лошата ипотека баМката взима келявия апартамент, продава го за колкото може, а прецаканият ипотекар продължава да дължи разликата между остатъка по главницата и сумата, за която е продаден апартаментът.Пример:През 2007-а *** е теглил 30-годишен ипотечен кредит от 80 000 Евро при ГПР 10%. През 2011-а *** фалира и спира да плаща. За тия 4 години *** е платил 5 000 Евро по главницата, остават му 75 000 Евро. Започва да се трупа наказателна лихва. През 2013-а баМката продава апартамента на *** за 50 000 Евро и *** продължава да дължи на баМката 25 000 Евро плюс натрупаната наказателна лихва. И върху тия пари продължава да се трупа още и още лихва :-)Тъй че *** ще си плаща като поп до живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още