IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Лашова: Очаква се вакуум на пазара на първокласни офис площи

Необходими са целенасочени стимули за международните инвеститори, за да разкриват нови работни места в България, според изпълнителния директор на Forton

08:25 | 30.07.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Михаела Лашова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Михаела Лашова. Снимка: Личен архив

Тази група инвестиции обаче много силно зависи от политиката на държавата. Всеки инвеститор сравнява България с други страни от региона.

Очаквате ли, че този превес на българските спрямо чуждите инвеститори ще се задържи за един по-дълъг период от време?

Ако ситуацията в страната се запази, бих казала да. Но от друга страна на пазара вече има активи, които отговарят на изискванията на международните инвеститори – нещо, което липсваше в годините на бума в инвестициите. Това са завършени проекти с наематели, отдадени под наем на разумни нива, които са привлекателни за типичните инвеститори в имоти, без значение български или чуждестранни.

Говори се много активно за интерес към портфейли от проблемни имоти в страната. Наблюдавате ли такъв и какъв е потенциалът на този пазар според Вас, особено от гледна точка на чуждите инвеститори?

Ако гледаме през призмата на недвижимите имоти, мисля, че има интерес по-скоро към конкретни активи. Ако те са добри, биха могли да бъдат продадени. Отново давам за пример “Панорама мол“ в Плевен. Това не е продукт, за който международен инвеститор би поел риска. Обикновено такива активи се придобиват с много проблеми и малко документация, необходимо е инвеститорът да бъде много добре запознат с условията на пазара и да има опита да се справи с предизвикателствата по довършването на проекта.

Какъв е според Вас потенциалът за развитие на пазара на бизнес имоти в България предвид пренасищането със строителни проекти, особено в столицата?

Очакваме да се получи вакуум на пазара на офис площи клас „А“. Броят на сградите, които предстои да бъдат завършени, е силно ограничен, а през миналото тримесечие бяха завършени само 10 хил. кв. м. През следващите 18 – 24 месеца ще бъдат завършени един или два по-значими проекта.

Данните ни показват, че заетостта в десетте най-добри сгради клас „А“ се увеличава. В момента незаетите площи в тях са само 13,7 процента. Ако се появи наемател, който търси по-голям офис, ще му бъде трудно да го намери. В тази връзка смятаме, че пазарът има потенциал за развитие и някои инвеститори биха могли да поемат риска да опитат да се вместят в този вакуум.

Що се отнася до търговските площи, по много търговски центрове се работи активно в момента. В процес на строителство са 122 хил. кв. м отдаваема площ само в София, а отделно заработи и Strand в Бургас, което постави града на първо място в страната по търговски площи на хиляда жители. Това са проекти, които по един или друг начин са започнати преди кризата, а инвеститорите са вложили много и имат нужда да ги реализират. След като приключи строителството на тези площи, очаквам да настъпи затишие.

Последна актуализация: 11:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

4
rate up comment 21 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Липсата на нещо в главата води до качествен вакум:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз пък твърдя, че в моя град има излишък на първокласни офис площи. Ама верно за повечето анализатори няма друго освен София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
Slavvi
преди 10 години
Аз пък прочетох статията, но все още си мисля за оня първокласния вакуум, който може да създаде една блондинка :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 3
sirFaith
преди 10 години
еми хубавица е ... ( признавам не прочетох статията, а кликнах заради блондинката)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още