IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Лашова: Очаква се вакуум на пазара на първокласни офис площи

Необходими са целенасочени стимули за международните инвеститори, за да разкриват нови работни места в България, според изпълнителния директор на Forton

08:25 | 30.07.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Михаела Лашова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Михаела Лашова. Снимка: Личен архив

Михаела Лашова е новият изпълнителен директор на Forton, консултантската компания за недвижими имоти, партньор на международната фирма Cushman & Wakefield за България и Македония. Тя се присъединява към компанията през 2008 г. като мениджър на отдел „Капиталови пазари“. От 2009 г. ръководи и отдел „Консултиране“, а през 2010 г. е приета за партньор в компанията с отговорности към развитието на бизнеса, формулирането и предоставянето на комплексни услуги.

Преди да се присъедини към Forton, Михаела Лашова заема ръководни позиции във финансовия сектор – първо в „ХВБ Хеброс лизинг“, а впоследствие в „УниКредит лизинг“. Вследствие на нейния опит и по нейна инициатива Forton започва да предоставя специализирани услуги, насочени към банките. В момента повечето от водещите кредитори на пазара на недвижими имоти се обръщат към компанията в проактивното управление на портфейлите си от кредити, обезпечени с недвижима собственост, както и на вече придобити активи.

Михаела Лашова е бакалавър по финанси от Илинойския университет в Чикаго и магистър по финансов мениджмънт от Сити Юнивърсити, Сиатъл. От 2010 г. е член на Royal Institution of Chartered Surveyors.

С Михаела Лашова разговаряме за ситуацията на пазара на бизнес имоти вусловията на политическа криза и икономически застой, както и потенциалът му за развитие в краткосрочен и средносрочен план.

Г-жо Лашова, с настъпването на кризата чуждите инвестиции в бизнес имоти у нас рязко се свиха. Как оценявате търсенето в момента и кои са пазарните сегменти, които имат най-голям потенциал да привлекат повече инвестиции?

Като цяло наистина чуждите инвестиции и инвеститори в България са по-малко. Те не са толкова активни на пазара вече поне 2 години и не изчезнаха през последните месеци, ако говорим от гледна точка на политическите събития.

Търговските вериги вече също не са толкова активни, колкото бяха. Виждаме обаче, че парцели, които в миналото са били предвидени за офис сгради и търговски центрове, сега вече се придобиват от веригите на актуализирани цени. Decathlon е един от примерите. Секторът продължава да расте, но по-плавно.

Чуждите инвеститори може и да не са така активни на пазара, но българските са. Примери за това са купувачите на Hilton и на „Мол Плевен“ (който вече се казва „Панорама мол“) в последните месеци. Причините са много, но най-вече че българските инвеститори се чувстват по-комфортно на нашия пазар, познават го и имат механизмите да влияят върху рисковете.

Чуждестранните производители са другите по-активни инвеститори на пазара. Виждаме чужди инвестиции в сферата на автомобилостроенето, аутсорсинг на определени производствени процеси в тази и други индустрии. Но ако преди те предимно инвестираха "на зелено", сега част от компаниите се ориентираха към придобиването или наемането на сравнително нови производствени активи.

Последна актуализация: 11:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
на мен какичката ми харесва, може да дранка тапотии, но ше я взема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
'Ми как да компенсира извънземното си излъчване... 'ми то ако не я сложат 'нализатор, оная работа си остава като мерак... само сериозност не става искам да споделя!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Блузката с "драперийки" не върви на строгото сакенце. Ми не се получава нещо? Не ч е рзбирам, ама като прочетох коментарите на някои колеги, яе са отворили статията заради БЛУНДИКЪТЪ :). Една дама требе да се облича със вкус, а събличането да превръща в изкуство. Оттук следствие едно:- Не е задължително да е облечена както трябва, стига да владее способност две :)Майтап бе Уилма хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
_PMP_
преди 10 години
Зле-накипрена бита куча-мусоро, марш да млящиш мазни м....на дебели чички с пъпки на носовете... Добре ли е а ?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Като видя такива лачени кифли, дето си личи 2 яйца не може да опържи, и ми идва да я пратя поне за един на село, да ходи да вади каротфи, да види какво е да работиш! Никой НЕ работи в тая държава, бе....никой! Всеки иска да...."консултира", да "командва"....но не и да види "как се изкарва хляба"!По темата: кви първокласни офиси, кви 5 лева ***, кифло! То хората купуват "сирене" от 2 лева, а скоро и това няма да купуват....ти искаш лачени офиси, че да гушиш комисионна от 2.5%, доказвайки, че....много "тежка и сложна" работа вършиш!Паразитните професии, НЕ създаващи продукт и живеещи на гърба на обществото:* политик* съдия* адвокат* консултант, посредник (от всички разновидности)* прекупвач
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
колкото и розово да е това ново офис-дупе, с нищо няма да промени ситуацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Мила, ами то няма нищо ново естествено и свободно "пръкнато", че да се потърси това дето искаш да кажеш че го няма, а докато не се потърси, това че го няма не може да "Ф'чепетли" никой!Напротив -> "всичкото" свободен бизнес е унищожен -> неслучайно, а с определена цел. Освен да лапкат определени, останалите да са силно несвободни и зависими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Ами чакаме любителите на офисплощи "А" - с интерес - в могъщата Софармова кула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
МИла огледай се! Ехо ... земята вика извънземните....Кви офиси кви 5 лева? То бизнесите умират един по един и на куп :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
van05
преди 10 години
Ефектна блондинка.Като прочетох "консултантска компания за НИ" и се отказах да чета.*** на брокери и консултанти са този тип статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още