IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не се отказвам от ръст на минималната заплата от догодина

Не е сериозно да замразим пенсионната възраст за още една година, предстоят дебати за стъпката, каза вицепремиерът и социален министър за Investor.bg

08:15 | 27.11.14 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. Снимка: БТА

Повечето хора, които се пенсионират в системите на МВР и на Министерство на отбраната, и сега продължават да работят. Но има варианти системата да се направи справедлива и предвидима, защото именно липсата на предвидимост е голям проблем.

Осигуровките ще запазят равнището си догодина, както се залага в проектобюджета?

В тази икономическа ситуация мисля, че по-важно е да има увеличение на максималния осигурителен доход, което е предвидено в този проектобюджет, а не на осигуровките. Но в дългосрочен план осигуровките трябва да растат, за да поддържат пенсионната система.

Каква е визията ви за нова политика по доходите?

Доходите в България задължително трябва да растат. И не съм съгласен, че това трябва да се свързва само с производителността на труда, както става в последните години. Убедихме се, че не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи. Така че всички мерки за увеличаване на доходите трябва да се стимулират, като водещ трябва да бъде частният сектор.

Какви са идеите ви във връзка с почасовото заплащане у нас?

Това е система, която позволява по-гъвкави решения и за работещи, и за работодатели. Теоретично и в момента съществува почасовото заплащане, но на практика, който се е опитал да тръгне по този път, е видял, че има проблеми. Има нерешени въпроси, свързани със социалното осигуряване и други. Но от началото на следващата година ще започнем да разработваме различни варианти за развиване на почасовото заплащане. Един от тях е ваучерната система, която съществува в доста европейски страни за почасова работа, която се финансира от държавата и от работодателя.

Каква е прогнозата ви за развитието на безработицата в страната?

През октомври безработицата беше 10,7% - налице е повишение на месечна база, но пък намаление на годишна. Така че, ако можем да говорим за минимално оживление на икономиката, то безработицата ще намалява макар и с бавни темпове.

Големият проблем е младежката безработица, където трябва да се концентрират усилията. Сама по себе си вече действащата инициатива „Гаранция за младежта” не е достатъчна и там може да се похарчат пари без резултат.

Предстои да прегледаме и всички трудови и социални програми за тяхната ефективност. Социалната сфера обаче не може да създава работни места и богатство за икономиката, тя има за цел да дава сигурност на хора, които нямат възможност за пълноценно включване на пазара на труда, но не можем да очакваме завишение на ресурса. Около 1 млрд. лева национални средства годишно отиват за социалната система и заетостта, малко повече са европейските средства. И ако приемем, че това е ресурсът, то трябва да търсим максимален резултат с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 8
cokrat1
преди 9 години
думи думи думи...бля бля бля...това твоето е бля бля...Има, и то огромно значение за около 300 000 заети на ТД. Толкова са на МРЗ. А, и "чорбаджиите изедници" никога няма да се сетят да вдигнат заплатата на тия 300 000 човека. Така, че по-полека, че нямало значение!!! Като не си в час с материята седи си на д.....о!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 9
toto 2
преди 9 години
с 20-30 лв. голямо раздвижване ще пада ,няма що
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
simbad12
преди 9 години
Прав е и за мин. Заплата. Вие знаете ли какво са 15 месеца дефлация в България. Това е убито потребление и убит вътрешен пазар. Няма как това да не се отрази върху цялата икономика. И това може да се реши като проблем чрез раздвижване на доходите и то на най-ниските доходи. И Калфин е наистина подготвен икономически по много теми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
gabarduk
преди 9 години
осигуровките са върху МОД ,а не върху МРЗ. Но това не пречи да се назначават на МРЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 3
toto 2
преди 9 години
Той си е безгласна буква ,минималната заплата има голямо значение ,защото голяма част от работодателите осигуряват върху нея или близко до нея ,независимо какво плащат като заплата...По-скоро трябва да се работи в/у осигуряване върху реални доходи и заплати ,ама всички си затварят очите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Lucifer
преди 9 години
щом и "най-подготвения" ги *** толкова редки, благодаря...и тия са аут...и то преди пролетта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
simbad12
преди 9 години
Ивайло Калфин е един от най-добре подготвените министри в този кабинет. Горанов му диша прахта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
bigmamascandal
преди 9 години
Ей, левите са си леви, с административни мерки към благосъстояние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още