IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София Христова: Спряната пенсионна реформа трябва да продължи

Сивият сектор е най-големият бич за държавното обществено осигуряване и за капиталовите пенсионни схеми от втория стълб, смята директорът на ПОД Алианц

08:17 | 18.06.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	София Христова. Снимка: личен архив</p>

София Христова. Снимка: личен архив

София Христова е главен изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество (ПОД) „Алианц България" . През 90-те години, когато секторът тепърва прохожда в страната, тя е един от пионерите, които полагат основите му. Завършила е „Финанси и кредит" в УНСС, след което специализира управление на пенсионни фондове и попечителски банки в САЩ, както и корпоративно управление в USAID.

До 1994 г. работи в НСИ, а след това се присъединява към новосъздадения „Доброволен пенсионен фонд България". През 1997 г. става изпълнителен директор на „Енергиен осигурителен фонд", а след вливането на фонда в ПОД „Алианц България" през 2000 г. застава начело и на обединената компания.

Как спряната пенсионна реформа и сивият сектор влияят върху пенсионните фондове? В провал ли са частните пенсионни фондове? Какви са предизвикателствата пред пенсионните дружества?

Ето какво сподели София Христова по тези и други въпроси пред Investor.bg:

- Г-жо Христова, в края на февруари вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов категорично заяви, че „частните пенсионни фондове са в провал много отдавна“. В публичното пространство не се говореше много за казаното след това. От друга страна, критиците твърдят, че вторият и третият стълб на пенсионното осигуряване пречат на държавното осигуряване, а от друга гледна точка – държавното не е достатъчно за пенсия? В тази връзка какво е Вашето мнение?

За съжаление, г-н Манолов и критиците от неговия тип по правило говорят без всякакви аргументи. Най-често се твърди, че инфлацията изяжда парите, че таксите, които събират пенсионните фондове, са много високи и на практика обезсмислят спестяванията за пенсия във втория стълб. И всичко това в крайна сметка няма нищо общо с реалността.

Ако просто разгледаме цифрите, които описват резултатите на допълнителното пенсионно осигуряване, ще видим, че пенсионните фондове не само са съхранили спестяванията на хората, не само са постигнали положителна доходност, но тази доходност компенсира и надхвърля инфлацията. Само за 2013 г., например, инвестиционната доходност на всички пенсионни фондове в България е добавила около 310 млн. лв. към средствата по индивидуалните партиди на осигурените.

Да, исторически имахме една лоша като доходност година - 2008 г., но нека да кажем, че през същата година пенсионните фондове по света се представиха далеч по-лошо от българските. В крайна сметка освен че си научиха уроците от 2008, пенсионните фондове компенсираха негативните резултати и включително с доходността от 2008 г. в дългосрочен план постигат доходност, която надхвърля инфлацията.

В момента ситуацията около общественото осигуряване в България е такава, че вторият и третият стълб не само са необходими, те са жизнено важни за стабилността на цялата система.

Средната продължителност на живот, а оттам – и периодът за получаване на пенсиите, постоянно се увеличава. В резултат от намалената раждаемост от една страна и емиграцията от друга трудоспособното население в България трайно намалява. В тази ситуация държавното обществено осигуряване не би могло в обозримо бъдеще да преодолее необходимостта от дофинансиране (т.е. дотиране) от държавния бюджет.

Нека сме наясно, че периодичните увеличения на пенсиите от последните години не осигуряват реален ръст на доходите на пенсионерите, а единствено се опитват да компенсират инфлацията. При описаната ситуация и в бъдеще ДОО няма да има възможност да осигури реално увеличение на пенсиите.

Вторият стълб - универсалните пенсионни фондове - е единственият шанс в средносрочен период да постигнем реално увеличение на доходите след пенсионна възраст.

По отношение на таксите целият бранш е единодушен, че трябва и предстои постепенно намаляване на таксите. Но за тази цел е необходима стабилна и ясна законодателна рамка за следващите 10-20 години, включително яснота за правилата и условията за изплащане на пенсиите, яснота за изискванията към пенсионноосигурителните дружества от гледна точка на капитал, гаранционни фондове и т.н. и не на последно място - за увеличаването на вноските за универсалните фондове.

За да обобщя, бих искала пак да подчертая, че първият стълб - държавното обществено осигуряване, е абсолютно необходим и без алтернатива. Но неговата роля е естествено и обективно ограничена до осигуряване на минимума от необходимите доходи след пенсиониране. Всичко останало може да се постигне чрез втория и третия стълб – универсалните, професионалните и доброволни пенсионни фондове.

- Да, хората трябва да се убедят и да открият реално смисъла на този тип осигуряване...

Едно от най-близките изпитания за пенсионноосигурителните дружества е предстоящото от 2015 г. изплащане на пенсии от професионалните пенсионни фондове. От името на бранша мога категорично да заявя, че сме готови да започнем изплащането им, но при ясни и справедливи условия. Именно тогава на практика ще се види ползата от допълнителното пенсионно осигуряване.

В началото на 2015 г. предстои професионалните пенсионни фондове да започнат да плащат пенсиите на заетите при вредни условия в т.нар. първа и втора категория труд. С какви средства разполагат фондовете? Ще стигнат ли?

За хората, които са осигурявани редовно и върху реалния им доход, се получават едни като минимум прилични размери на пенсиите, в някои случаи доста по-високи, отколкото пенсията, която биха получавали от ДОО.

За съжаление има хора, за които за 14 години има постъпили едва няколко осигурителни вноски за ранна пенсия. Работещите, които са осигурявани върху минимална работна заплата, тези, на които е плащано „под масата“, работилите във фирми, които не са превеждали осигурителни вноски, няма как да получат ранна пенсия с нормален размер.

Причина е проста – пенсионните фондове могат да плащат пенсии на база реално натрупаните средства, а не както е в първия стълб - на база подадени декларации, без значение дали дължимите вноски са платени или работодателят е в несъстоятелност или пък задълженията му към НОИ са разсрочени например за 15 г.

Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 10 години
Графе - само дето от "солидарната" пенсионна система няма да получиш НИЩО - просто защото няма да има кой да ти изработи нещо - освен ако не разчиташ на ромовете.Риков - не се ли сещаш, че такси има само на входа на парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 10 години
Графе - само дето от "солидарната" пенсионна система няма да получиш НИЩО - просто защото няма да има кой да ти изработи нещо - освен ако не разчиташ на ромовете.Риков - не се ли сещаш, че такси има само на входа на парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
"Универсалните пенсионни фондове реализираха 4,7% доходност за 2013 г."Обаче има една "маалка" подробност - тая доходност я смятат без да отчитат таксите. Я да вземат да я сметнат и с включени такси. Аз, като вложител, тези пари съм им ги дал, за мен са разход, а това, че те са ги прибрали за такси не ме интересува. За мен е важна доходността сметната върху целия размер на парите, които съм им дал. Обратното си е опит за измама. А така доверие не се гради!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
един вид-ако си стерилен ще духаш супата(по Чичовото)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Е кой да ни храни утре?---Децата ни.. ако си успял да ги образоваш, че да се реализират успешно в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
да-100% съм съгласен. Ще трябва любимците на Императора да ни хранят, което не го виждам като реалистична опция. Но това се случва щото всеки втори тук е нещо недоволен от държавата и има собствено виждане как може да се реализира. Обаче никой не се сеща да дойде в кварталната кръчма да разисква тия неща с него(освен Бюреков-което си е, си е) и той обиден на системата емигрира, щото нали на западо всичко е цветя и рози, даже като пръцкаш там мирише на теменуги:) И тоя манталитет се поощрява от семействата, приятелите, от медиите, от обществото. Е кой да ни храни утре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
Проблемът е, че ние като стане време да се пенсионираме и друг да дава на нас - няма да го има този дето да работи и да ни плаща пенсиите.Мисля това се вижда ясно с намаляването на населението и работната ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
Я ми покажи един аргумент само в моето изложение:) Щото аз само факти видях:)Но как да е-как е в Германия ще ми кажеш ли:) Щото аз си мислех, че Германия, Франция, Канада и др. са на нашият принцип за здравните си системи:)(конкретно за Германия-по спомен карам, ама май беше така:имаш право да не се осигуряваш към тяхната НЗОК само ако докажеш, че имаш достатъчно висок доход, така че ако ти се случи нещо, ще можеш да го покриеш) А в Щатите не е като да не се е виждало да фалират пенсионни фондове:) та ми е интересно-ако изгърмят твоите пари за пенсия, как ли ще пищиш като яре, че е несправедливо:) Та като се замисля-мутрата май за такива като теб говореше-подай им само пръст, те сами ръфат:) Те и за това си гласуват за него:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Lucifer
преди 10 години
ами нали заради такива като теб, дето си мислят че са много "у ред" та солидарната ни система хич не е у ред. Що не си пробваш сега болните аргументи, как например биха се приели в бившата източна германия? Дали там някой ще си смени географията заради "титани на осигурителната мисъл" като теб???...май наистина си от "лошия генетчен матриал"на мутрагена, хартисал щото другаде просто нямаш шанс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
kalendar
преди 10 години
ти нещо не си у ред-когато даваш здравни и пенсионни вноски те не са твои и не отиват за теб нито си ги пестиш. Спри филмите и живей в реалността. Нашите системи са на солидарен принцип(основно заради 97ма). Сиреч-ти даваш за някой друг. Както един ден ще дава някой за теб. Ако не ти харесва държавата-твой проблем. Има и други изнесли се. Но по принцип всеки дължи на обществото в което живее. Какво дължи и как ще се издължи-това е друга тема, но не знам що всеки си мисли, че няма отговорности към цялото. Сиреч-задължен си(не само юридически, но и чисто морално) да даваш кинти за другите. Това става посредством едни такива събирания като осигуровки, ДДС и ДОД и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още