- Според вас има ли шанс цените на хранителните продукти да се понижат?
По-големият проблем в България може би е да се създаде заетост, която да доведе до по-високи доходи. Повишаването на брутния вътрешен продукт, би довело до вдигане на заплатите. Тогава увеличението на цените няма да е толкова голям проблем.
В момента ситуацията е такава, че много от фирмите съкращават работна ръка. Можем да кажем, че от две години има застой на цената на работната сила, а в същото време има инфлация, вдигане на цени на суровини и продукти. Това води до по-ниски продажби и свиване на потреблението. Парите остават същите, а имаме приблизително около 7-10% увеличение на цените на годишна база. Нормално е да намалее покупателната способност.
- Ниската покупателна способност ли е най-големият проблем на производителите, или има и други спънки пред бизнеса?
Всеки производител е зависим от възможностите на пазара и съобразява печалбата, която ще формира, с покупателната способност на хората. Не може в криза бизнесът да иска добри или много добри печалби. Кризата се разпределя между всички.
- Към момента най-големият проблем пред всеки стартиращ производител са липсата на средства. Има ли как банките да помогнат на стартиращите към момента производители на млечни и месни изделия?
В момента търсенето на заеми от бизнеса е много малко, тъй като през 2012 г. се наблюдава допълнително свиване на потреблението спрямо предходната 2011 година.
Моят съвет към всички стартиращи производители е да намалят кредитната си задлъжнялост до момент, в който ще има възходящо движение на пазара. Тогава ще са им необходими повече налични средства и ресурс за покупка на машини и съоръжения. Както казва една небезизвестна поговорка, „Когато задуха големият вятър, едни правят укрепления, а други строят вятърни мелници".
- Бихте ли въвели екотехнологии във фирмата си, ако срещу това ще получите определени облекчения?
Към днешна дата навлизат технологии, които правят един неразградим полиетиленов плик по-скъп от един разградим. Именно това е ролята на държавата - прилагайки правила, при които един неразградим плик става неизгоден за хората, те ще купуват от разградимите. Така ще се опази и околната среда. При нас например има когенерация - произвеждаме сами тока и топлата вода. Работим на газ, която е екологичен тип енергия.
- Какво е мнението ви за затварянето на „МЕКОМ“ АД? Има ли други компании в бранша, които според вас скоро ще бъдат затворени по същия начин?
Случилото се е недопустимо. През целия ми трудов стаж съм се старал да произвеждам и предоставям на консуматорите продукти от най-високо качество. Това се постига чрез влагането на скъпи суровини от естествен произход. Смятам, че контролните органи трябва да работят в посока своевременно осуетяване на подобни проблеми.
преди 12 години Да попитам някой ако знае (защото продавачката в магазина не знаеше като я питах): Ако на нещо пише "Кашкавал", това значи ли, че то е направено от мляко и само от мляко (т.е. няма растителни мазнини и/или какъвто там друг пълнеж слагат)? Т.е. мога ли да се доверя на надписа "Кашкавал"? По същия начин и на надписа "Сирене"? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години "при базова цена от 10-10.5 от производител и взимайки надценки 8% едрови и 25% дребнови търговец"Благодаря за инфото - точно за такива неща питах! Интересно обаче, колко ли са тези надценки на развити пазари?! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години по добре по ниски ДДС за хранителните стоки от измислени конкурси с предизвестени победители за боб с гъгрица за социално слаби.по малко държава по малко корупция и повече частна инициатива отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години реалната цена на кашкавала отговарящ на стандарта в магазинна мрежа е по ниска от 14 лв.кашкавалите на маджаров не са по добри от ралица или домлян например.при базова цена от 10-10.5 от производител и взимайки надценки 8% едрови и 25% дребнови търговец отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години Ето например, след кратко търсене за програма САПАРД (която е насочена към земеделския и хранително-преработвателния сектор) намирам:http://europe.bg/upload/docs/book_bul.pdfТам, на стр. 21, пише: Към февруари 2005-та са одобрени общо 1909 проекта на обща инвестиционна стойност 768 878 208 евро (което са близо милиард и половина лева). отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години "Субсидите от милиони чак милиарди за преработвателната промишленост са в сферата на пожеланието, а не на действителността"Ами не съм сигурен, че не е действително! Някъде го мярнах или чух това число наскоро. Но ако и ти искаш да ме обориш дай по-точни данни! Първо за субсидиите и второ за ценообразуването на кашкавала. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години Това би Ви дало възможност да прецените много или малко са 16лв за килограм качествен кашкавал. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години "А пък това дето при положение че българина има много ниски заплати, селското стопанство е субсидирано, преработвателите са взели стотици милиони или милиарди евросубсидии за машини и оборудване ....." Колеги не е ли по-добре да прецизираме изказванията си. Това все пак е форум на сайт за икономически новини. Предполага се, че сме по-внимателни в изказа и не се занимаваме със словоблудство. Аргументи, при това неизчерпателни: 1. Субсидите от милиони чак милиарди за преработвателната промишленост са в сферата на пожеланието, а не на действителността. 2. Силно субсидирана вносна селскостопанска продукция на външните участници на нашия пазар, което определя чуствително по-ниски цени за вносните продукти при мнго по-ниско качество. 3. Ако приемем, че цитираният кашкавал отговаря данякъде на несъществуващото БДС (по него никой или почти никй не работи)от елементите на себестойността си включете количеството на основната суровина и времето на зреене. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години А, щях да забравя, минималната заплата във Франция май мина 2000 евро с последните увеличения на Оланд... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години А българското овче сирене в кутии в руските и арменските магазини е по 10 евро килото, толкова е и гръцката овча фета - при това с качество, каквото и Маджаров не прави в БГ... отговор Сигнализирай за неуместен коментар