IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Белов: Младите предприемачи у нас искат да постигнат нещо голямо

Рисковото финансиране помага да се преодолее липсата на финансиране за малкия и среден бизнес, посочва партньорът в LAUNCHub

08:40 | 27.08.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любен Белов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Любен Белов. Снимка: Личен архив

С какви очаквания тръгват младите предприемачи?

Според мен всеки един от тях иска да постигне максималното и най-доброто, да направи нещо голямо. Всички са фокусирани да постигнат нещо, а не да изхитруват на дребно и да вземат финансирането, с което да си помогнат за нещо друго.

- А как оценяват бизнес средата в България? Напоследък дори по-едрият бизнес не дава добра оценка на бизнес средата в България, основно заради корупцията, разпокъсаното законодателство, неефективната съдебна система и т. н. Как се развиват иновативни идеи в една такава среда?

Според мен не им влияе. В голяма степен екипите се насочват към пазарите извън България, а не само към вътрешния пазар. Недобрата бизнес среда в България не е нещо, което ги стресира по някакъв начин и ги спира да се опитват да постигат високи резултати.

- Към какви проекти най-често се насочват младите предприемачи?

Нашият фокус, тъй като и аз самият имам най-голям опит в интернет бизнеса, е върху компании, които имат желание да правят нещо в областта на високите технологии, затова търсим такива. Но и към нас пристигнаха искания предимно за такива компании.

Аз съм изненадан, че не видях много проекти, свързани с електронната търговия, а повечето са свързани с мобилните приложения и с Consumer Internet. Радваме се да видим и не малко Enterprise Software проекти.

- Кога можем да очакваме следващата „порция“ стартиращи фирми, които да получат първоначално финансиране?

Не мога в момента да кажа точно. По-важно за нас е да обслужим максимално добре съществуващите си „клиенти”. В момента това са 9-те компании, които получиха начално финансиране. Когато преценим, че сме си свършили по най-добрия начин работата с тях, ще направим и следващата селекция.

- Разкажете повече за създаването на LAUNCHub.

LAUNCHub е пример за публично-частно партньорство. Ние сме мениджмънт компания, която управлява фонд от 9 млн. евро, финансиран от Европейския иннвестиционен фонд. Партньорите сме трима – Йенс Милхоф, който управлява един фонд в Швейцария, Тодор Брешков, който беше изпълнителен директор на Първа финансова брокерска къща и след това беше 3 години управляващ партньор във Фонд за недвижими имоти България, както и аз. Екипът ни се състои от двама порфолио мениджъри – Станислав Сираков, който отговаряше за програмата Empower, и Румен Илиев, бивш консултант от PWC. С маркетинг и организиране на събития се занимават Божана Иванова и Силвия Христова. Това е нашият екип.

Партнираме си със Seedcamp – най-големият и най-успешен акселератор в Европа, базиран в Лондон. Има и още три акселератора, с които партнираме - Mozilla WebFWD,  инвестиционният фонд на Mozilla, i/o Ventures от Сан Франциско, и DreamIt Ventures, един от най-успешните и известни акселератори в Америка.

Имаме и разширен инвестиционен комитет, който се състои от членовете на екипа на LAUNCHub, представителите на изброените акселератори, инвестиционни банкери от САЩ, Германия и други, местни бизнесмени, които работят в успешни международни корпорации и успешни български предприемачи.

Разполагаме и с много широк кръг от ментори, които да помагат нa нашите стартиращи предприемачи – в момента това са около 250 души, заети в различни области. Така ще дадем шанс на екипите да се срещнат с различни хора, които биха могли да им бъдат полезни.

Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
за какво им е обратна връзка ;)желаещите са си изложили идеите безплатно , едва ли са ги защитили с патентнищо чудно след време да се появи друг автор на вече представена идея (отхвърлена като непродуктивна) !-----злите езици говорят , че ФасеБукот е чужда отхвърлена идея , но реализирана успешно по-късно под друго име !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
mapto
преди 11 години
Надявам се никой не си е правил илюзии, че в България може да се случи нещо, което да не е контролирана от пост-социалистическата конюктура, вижте кой е премиер за Бога. Показателно е и, че голяма част от предприемачите (би ми било любопитно да видя точна статистика) споделят общо образование - една среда, градена с много ентусиазъм в продължение на години. Бяха положени и многогодишни целенасочени (и успешни) усилия в рамките на ФМИ на СУ тази микро-среда да бъде разбита. Уравниловката не прощава.Въпреки това в случая говорим за още една възможност. Каквато и да е тя - това е реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Любопитно, поддържат ли акселераторите НЯКАКВА обратна връзка с подалите проектни предложения? Щото нещо ми се губи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
black_dragon
преди 11 години
Достатъчно ми беше да видя името на Тодор Брешков... и спрях да чета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още