IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В. Яков: Кризата остави едва 15-20 големи играчи в преработването на месо у нас

Колбасите у нас не са добри, но вината е в потребителите и техните изисквания, смята съсобственикът на „Деликатес 2“ ООД

08:00 | 11.04.12 г. 13
<p>
	<em>Величко Яков, Снимка: Investor.bg</em></p>

Величко Яков, Снимка: Investor.bg

- Сега в магазините има изобилие от месни продукти. Но хората са разочаровани от качеството и вкуса им. Сигурно сте наясно, че доверието към съдържанието и качеството на продуктите непрекъснато пада.

Хората ядат това, което искат. Пазарът ни показва ние какво трябва да произвеждаме. Ако хората искат да купуват евтини и нискокачествени продукти и ги ядат, не трябва да се оплакват.

- Но не е ли причината, че масовият потребител това може да си позволи  - само евтини продукти, а не защото това иска да яде?

Не могат да се оплакват от това нещо. Производителите правят това, което се търси.

- Някои от скъпите колбаси обаче често са отровно солени и са пълни с жили – например луканките, които няма как да минат към евтините месни продукти?

Не съм съгласен. При нас поне не е така, ние поддържаме малко по-високи ценови нива, аз заставам зад продуктите си и въобще не се притеснявам за качеството им. Но ако отидем в Германия, тези колбаси няма да ги вземат.

- За малотрайните ли говорите?

За много от продуктите. И трайните, и суровопушените, които са с по-ниски ценови нива, не са това, което трябва да бъдат. Но пазарът като ги приема – произвеждаме ги.

- Кое не им е наред? Не са гледани добре животните и не са направени от качествено месо ли? Или не са обработени добре?

Правени са, да речем, с по-ниско стойностни меса или пък не са добре изсъхнали. Има много фактори, които могат да поевтинят един продукт.

- А колко е реална опасността, че без да знаем при консумация на месни продукти, се нагълтваме и с антибиотици, с които се лекуват животните?

Това съм почти сигурен, че никъде в страната не може да се случи. Откакто сме в Европейския съюз ние всички работим по НАССР и по ISO. За всеки един колбас може да се проследи и види от какво месо е направен, с коя подправка, с коя обвивка, от коя смяна. При всички е така.

- И кога животното е погълнало антибиотика ли?

Тук отиваме в кланицата. Ние купуваме месото със сертификат. И човекът, който го е издал, си носи отговорност. В кланицата се води всичко: от кого е купено животното, кога е закупено, кога е заклано, как е охладено, как е изследвано, какво са показали пробите и на кого е продадено.

Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
aide_de
преди 12 години
Нещо не ми се вярва, че са безгрешни. Послъгва човекът, ама това си е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
arokh
преди 12 години
Този е **ахти наглото ***. Повече нищо няма да си купя от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Браво -хубаво интервю ,макар че е пълно с правописни грешки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още