IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Андонов: Ниските данъци и заплати не стигат за привличане на инвестиции

Защо Daimler предпочете Унгария пред останалите страни в Централна и Източна Европа?

10:45 | 04.04.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алекси Андонов <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Алекси Андонов Снимка: Investor.bg

В края на март 2012 г. информационните агенции съобщиха, че Daimler ще строи завод за автомобили Mercedes в Унгария с инвестиция за общо 800 млн. евро.

Щом достигне пълния си планиран капацитет от 120 000 автомобила годишно, заводът и местните доставчици ще могат да генерират до 5 процента от цялото промишлено производство и може да имат важно значение за това дали икономиката на страната ще отчете растеж или ще се свие тази година, посочва анализаторът от Takarekbank Гергеи Шупан.

Daimler ще наеме общо 2500 души, предимно местни, в завода си в Унгария, a той ще произвежда компактен Mercedes-Benz Б-клас и един нов модел на А-класа.

Възниква въпросът как Унгария е привлякла тази значителна инвестиция.

Специално за Investor.bg отговор на този въпрос потърси Алекси Андонов, управител на базираното в Будапеща Унгаро-българско инвестиционно дружество Витоша.

Договорът за инвестицията е подписан още през 2008-ма година по време на предишно унгарско правителство, показва проверката на Андонов. Според условията по него Унгария дава държавна помощ за инвестицията в размер на 29,7 милиарда форинта (при сегашен курс 101 милиона евро, но по курс от 2008-ма година това са около 120 милиона евро).

През 2009 г. Европейската комисия одобрява тази помощ под формата на изграждане на инфраструктура и данъчни преференции. Точните параметри на данъчните преференции не са публични, но приблизително 1/3 от общите субсидиите са данъчни такива.

Общият размер на инвестицията на Мерцедес е 800 милиона евро и тя ще увеличи унгарския БВП с 0,5% годишно.

Инвестицията ще създаде в завода 2500 работни места, а косвено при унгарски доставчици още 10 000.

По курс, валиден при подписването на договора, едно ново пряко работно място ще струва на държавата 48 000 евро, а ако сметнем и косвено създадените работни места при доставчици сумата намалява на 9 600 евро на работно място, като унгарската държава се надява работните места да станат още повече в бъдеще.

Daimler извежда мотиви за избора на Унгария:

- Развитият и успешен автомобилостроителен сектор в Унгария и възможноста за наемане на обучени кадри.
- Политиката за субсидиране на новите инвестиции от унгарското правителство.
- Добрата инфраструктура (магистрала и жп линия, специално построени от правителството жилища за служителите и т.н. )
- Близостта (90 километра) до Будапеща и международното летище
- 5 пъти по ниските заплати в Унгария спрямо Германия.

Румъния и Сърбия са предлагали още по ниски производствени разходи спрямо Унгария, но при решението са надделяли щедрите субсидии на унгарското правителство.

Ниските данъци и заплати в България са добра основа, но изобщо не са достатъчни за привличане на инвеститори от ранга на Daimler, заявява Алекси Андонов.

Алекси Андонов е член на Съвета на директорите на Инвестор.БГ АД. От февруари 2003 г. е заместник-председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария. От март 2001 г. е председател на фондация Pro Cultura Bulgarica и член на управителния съвет на Дружеството на Българите в Унгария.

От Март 1999 г. е член на управителния съвет на Дружеството за защита на инвеститорите в Унгария, а от май 1998 г. - Председател на борда на директорите и изпълнителен директор на Витоша Българо-Унгарско Инвестиционно (Будапеща).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
И още нещо: Ако инвеститорът ще ходи някъде, отива там, където е възможно да си формира /И ДА СИ ПРИБЕРЕ / по-голяма печалба. Не е ли тъпанарско, тогава, да се *** пътят на това, като се вдигат /ще рекат , "непреднамерено, то самО си стана!" / цената на енергията? Масово ни внушават, че и инвестициите трябвало да са чужди - колко наивно - а после, "достойнството ни" било...евтината работна ръка.?!? По-дебилни обяснения, от по-нагли тарикундери, не съм и сънувал. защо ли? Ами, вътрешните "инвеститори" нямат културата да видят и да преценят нещо, по-далечно от носа си...Кошмар. Най- идиотската държава, с най-неграмотното и некадърно "управление" сме...А се имаме за велики.- Чудо на чудесата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
"А. Андонов: Ниските данъци и заплати не стигат за привличане на инвестиции ", трябва и акъл - питай дядо/вия/ си, той знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
...много по активната правителствена политика...,. Много правилно казано. Само дето в БГ активната политика се нарича ЛИЧЕН интерес на чиновника/от най-малкия до най-големия, всички!/Та нали ако има работеща икономика всичките паразите ще отпаднат и тогава? Ще цитирам текст от песен..."те тая власт ще я стискат до гроба"...А и всичко останало свързано с "материала" е вярно. На който не му се е наложила да подбира качествен екип, само той не е наясно с "празните" дипломи, безхаберие, мързел, откровена неграмотност, некадърност, нулева техническа култура, гоооолеми претенции, кражба от работодателя на всяка цена/фирменото - общо, служебното - лично ;) / и прочие и прочие....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Алекси Андонов
преди 12 години
"Иначе за държавната субсидия - не е добър подход и не би трябвало да е решаваща дори да е така в случая."За съжаление точно това е един от решаващите моменти! Точно преди една година Унгария субсидира с 63 милиона евро разширението на заводите на Ауди и Опел в Унгария. Това си е жив дъмпинг спрямо съседните държави, но факт е, че унгарците точно така печелят инвестиции.Официални сметки не съм виждал, но някои експерти твърдят в пресата, че държавата максимум за 3-4 години си избива субсидиите чрез увелечените данъчни постъпления и намалените разходи за помощи за безработни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Аз мисля, че в случая квалифицираната работна ръка на място е изиграла решаваща роля. В България няма такива кадри въобще вече. Ето за завода в Ловеч дори трябват чужди експерти, а дори за не много сложната монтажна работа е необходимо месеци обучение. Въобще доколкото има някакви инженери в БГ те са много зле. Като цяло само с гола тапия и опит в някой гараж.В Сърбия е същото 100%, а за Румъния нямам идея доколко имат работна ръка около Датчия, но надали е много.Разбира се инфраструктурата и по-близкото географско положение спрямо Германия също имат роля.Не бих казал, че корупцията в БГ би засегнала гигантска инвестиция като тази - просто е прекалено публична за да им искат рушвети за разрешителни и т.н.Иначе за държавната субсидия - не е добър подход и не би трябвало да е решаваща дори да е така в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Алекси Андонов
преди 12 години
Като човек имащ контакт с българската и унгарската администрация не бих казал че положението в Унгария е по добро. Корупцията и некомпетентноста я има и в Унгария.За мен единствената разлика е значителното по добра инфраструктура в Унгария и много по активната правителствена политика. Ако в тези две сфери България се подобри ще имаме и ние подобни инвеститори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Единственият мотив чужд инвеститор да инвестира в при нас е да се възползва от корумпираната администрация. Това са дребни инвеститори, търсещи бърза печалба. Големите, сериозни инвеститори търсят сигурност, стабилност, квалифицирана работна ръка. А нашите лапачи веднага ще почнат да се навъртат като онази цветна муха около акуто. През миналата и тази година е популярно отнемането на лицензи. Ще дойде инвеститор и *** ще му откраднат кабелите. Нека се огледаме, ние сме *** държава с напълно корумпирана власт по всички параметри. Нашите управници правят цирк, а не експертно управляване на държавата. Създават цирк, с който да се харесат на хората. А народа ***, стои и гледа, чака поредния спасител - първи беше Царя, втори е сегашния, третия ... предстои. Затова накрая ще ни превземат ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
За да привлечеш такава инвестиция са необходими управници каквито в България не сме имали поне от 70 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
kranc_mk
преди 12 години
Да наскоро бях в Сърбия и нях очарован колко се е променило всичко от бомбандировките насам.Нямаше запостяла нива или ако имаше беше блато.България умира което е най лошото ако не се оединим скро ще се наричаме Gypsiland
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 12 години
О, сърбите са много по-отговорни хора. Те въпреки войните са по-напред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още