IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Красимир Кумчев: Земеделската политика на Европейския съюз е тотално сбъркана

Българското овощарство, производството на зеленчуци и консервната индустрия загиват заради недалновидността на политиците

09:11 | 27.03.12 г. 14
<p>
	Красимир Кумчев, Снимка: Investor.bg</p>

Красимир Кумчев, Снимка: Investor.bg

Какво развитие очаквате в сектора на земеделието през настоящата година?

- Очаквам тази година да има подобни проблеми при зърнопроизводителите. Изключително сушава есен, поради което нормално поникване имаше на много малък процент от засетите площи. Тепърва ще никнат. Където пък бяха поникнали - в райони около Айтос, Карнобат, Шабла, когато тук имахме 50 см. сняг там е нямало снежна покривка. При минус 25 градуса там има измръзване. Където имаше пък 50 см. сняг и където почвите са по-тежки ще има удавяне на посевите при снеготопенето.

Факторът време е от огромно значение. Аз си водя някаква статистика през последните десет години моите овощни градини в Трилистник са удряни 7 пъти от градушка. Едната беше унищожителна – на сто процента. Но и тези, които не бяха унищожителни повредиха до такава степен плодовете, че цената им падна пет пъти.

Застрахователите са много ларж, когато трябва да си вземат премиите. Има един период от средата на юни до средата на юли, когато опасността от градушки е най-голяма. И като почнат всеки ден да падат някъде из страната градушки, спират да застраховат срещу градушки. Това е все едно да има епидемия, да отидеш в болницата и там да те посрещне надпис: „Докато не премине епидемията, болни не се приемат”.

През този преходен период поне един министър не даде ли някакъв знак, че мисли по-глобално и по-перспективно за селското стопанство?

- Аз лично не виждам нито един такъв. Оправданието на нашите политици е: това ни дава Европа, това можем да дадем на селското стопанство. Но в  една Сърбия, която не е член на ЕС, опустошена от бомбардировки, дава на фермерите си по 15 евро на декар - просто копират европейската схема за субсидиране.

Това, което не се казва в България е, че Европейският съюз никога не би забранил на една държава, която си определя като приоритетни производството на плодове и зеленчуци, че може от републиканския бюджет тези производства да се финансират с 200 лева на декар примерно.

Европа нищо няма да ти каже за това. Европа дава едни пари и казва по какви правила ще се дават. Но след като в една Италия след застаряващите й фермери не идва ново поколение земеделски производители, това е индикатор, че нещо не е наред. И то в един отрасъл, който наистина е фундаментален.

Това наш, български проблем ли е само?

- Не са само нашите политици с такова отношение към земеделието. Ние, фермерите, не можем да направим монополи, както примерно при производството на лекарства.

Земеделското производство практически не подлежи на монополизация, а това значи, че не може от него да се краде лесно, както примерно от един завод за лекарства. Трудно е да крадеш от 300 хиляди фермери.

В Източна Европа – нашето земеделие  ли е най-западналото?

Мисля, че да. Да не говорим какво земеделие има Полша. Ами Гърция – там се субсидира брой дърво череша, примерно. А сме били традиционно  силни в производството на плодове  и зеленчуци. Има търсене. Говорил  съм с индийци, които са ми казвали: няма значение какво количество ябълки отглеждате. Купуваме ги всичките. В  арабските държави предпочитат  червените сортове. Но кое от търговските  ни аташета е подсказало това на българските производители? Ябълката не е растение, което днес го садиш, утре береш.

Въпреки всичко, може и да съм прекомерен оптимист, но след двайсетина години, хората, произвеждащи храна, ще бъдат на почит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
И аз съм съгласен да няма субсидии, но нека започнем с фермерите във Франция, Испания, Гърция, Германия. Вместо това да изпратим евробюрократите да копат - като компенсация за неполучената субсидия. Ще бъде много по-ефективно а и полезно. Човекът се опитва да ви посочи проблеми, а вие му давате акъл. Не съм се занимавал със земеделие, но 5 000 лева ПЕЧАЛБА от декар ми се струва прекалено оптимистична мноооооого меко казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
За застраховка примерно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Дори в някои държави, произведена, продадена / ИЗНЕСЕНА, тогава има % добавък. Т.е., когато се "вкарват" пари в държавата. Да не говорим за влиянието на това върху външнотърговското салдо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
мисля, че му убягва този простичък факт: субсидираме производства за износ, за да може в някакви арабски държави да ядат по-евтин хляб, а това, което консумираме и е с по-висока добавена стойност, например зеленчуци, го внасяме. затова сме бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Аз за разлика от другите тука не съм против субсидиите, но според мен специално за зеленчукопроизводството е да са насочени изцяло към създаване на работни места там, в България може в това производство да са заето поне 200 000 души и то това да са хора с доходи над 600 лева. Но за жалост тоя човек изобщо не мисли в тая посока, а в съвсем друга както и повечето "бизнесмени " в БГ, то и затова ни е това дереджето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
partner
преди 12 години
Government's view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it. Ronald ReaganОсвен неефективни, субсидиите се и неморални, защото субсидират едни производители за сметка на други. В крайна сметка субсидиите са по-вредни и разрушителни от ГМО, изкуствените торове и антибиотиците взети заедно. Ако можете да си го позволите - не купувайте нищо субсидирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
lashov
преди 12 години
Още една *** на клона ревяща за пари от държавата ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Проблема е *** и видим в секторите живитновъдство и производство на плодове и зеленчуци : поради субсидиите в тези сектори в страните от западна европа - нашите не са конкуретни дори на собствения си пазар . Може и да се съгласим че това е нормално - но трябва да се откажем от тия сектори в нашата страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 12 години
Земеделието винаги се е субсидирало : няма социализъм , няма капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Ами като много ги разбира нещата, понеже казва че министрите на земеделието са ***, да беше дал някакво добро предложение да не кажа няколко. А той какво иска пари от държавата, ами омръзна ми да слушам само хора дето единственото им нещо в главата им е да лапат пари от държавата. Ако е добър ръководител от декар зеленчуци които се напояват качествено и се отглеждат по последни стандарти може да си докара по поне 5000 лева приходи от ДЕКАР, някъде ми се губят тия 200 лева на тоя фон и не виждам с какво биха му помогнали изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още