IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Ягодин: Банките абсорбират цената на кризата

Неоснователни са твърденията в медиите, че банките задържат високи лихвени нива, казва изпълнителният директор на Пощенска банка

16:39 | 05.10.10 г. 23
Автор - снимка
Създател
Асен Ягодин: Банките абсорбират цената на кризата

Банките абсорбират цената на кризата, заяви днес изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин по време на форума „Банките в търсене на нови стратегии“, организиран с медийното партньорство на Investor.bg.

Неоснователни са твърденията в медиите, че банките задържат високи лихвени нива, посочи Ягодин. По думите му лихвите по кредитите всъщност са спаднали с 0,8% на годишна база, докато лихвите по депозитите са се увеличили с 0,9% за същия период.

В същото време има увеличение на просрочените кредити, което кара банките да заделят повече средства за провизии. Комбинираният ефект от намаления спред между лихвите по кредитите и депозитите и увеличените провизии води до намалени печалби за банковия сектор, посочи Ягодин.

„Не случайно по последни данни печалбата на банките е маргинална и много от банките ще бъдат на известна загуба“, прогнозира Ягодин.

„Цената на кризата за съжаление до този момент се носи от банковите институции“, казва Ягодин. Те понасят тази цена „в желанието си да не се стигне до силен ръст на проблемните кредити“, което „да затрудни от една страна банковата система с известни рискове, които определено за момента не съществуват“ и от друга страна нормалното функциониране на икономиката.

„Банките всъщност са кръвоносната система (на икономиката) и ако кръвта по тази система напълно спре, за никакъв икономически ръст не може да говорим“, казва Ягодин.

Ликвидността в сектора е като тази от преди кризата, но това се дължи на ниската кредитна активност, коментира той. Коефициентът на ликвидни активи в сектора към юни 2010 г. е 22,1% спрямо 22,3% през септември 2008 г.

Като положителен факт Ягодин изтъкна добрата капиталова адекватност на банките в България. За второто тримесечие на годината отношението на адекватност на капитала от първи ред (tier-1) се е увеличило до 18% от 14,4% през третото тримесечие на 2008 г., което надхвърля близо два пъти новоприетите изисквания на Базелския комитет за банков надзор, посочи Ягодин.

„Това не е факт, който радва акционерите, но това е един доста сериозен буфер, който може да посрещне едни доста високи нива на проблемни кредити“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 13 години
И аз го правя отдавна. Това крадливо непроизвеждащо нищо племе, което знае само да си върти палците по лъскавите офиси и да получава безумни бонуси трябва бъде навряно там дето слънце не огрява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Nabludatel777
преди 13 години
Турския султан са го пазели еничари, парите на чуждите бандити он наши ренегати като тоя госПоДИН!!! Що не си продават така номерата в ЕС ...?! Нали и ние сме членове УЖ?! Кви са тия лихви и такси 11-14% за ипотеки като на 300 км същите банки давт на 4-6%!!!Ние да не сме за дране и стригане народ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 13 години
Човечеството няма нужда от банки вече и иззедници като виза,мастер,амех и пр. Няма нужда от централни банки които да обслужват интересите на банкстерите, Няма нужда от инвестиционни банки и фондове. Всичко се оказа добре прикривани измами в продължително време. Народе кажи не на пластиките и ползавай само кеш или разплащания от банкови сметки/не на комисионната пластика/ Кажи не на банките и да на взаимните каси,които тр да се възродят от миналото, но под по-съвременна форма. Синдикатите да организират собствени банки обслужващи членската маса. Време е за революция във фин.система. Революция към добре познатото старо. Нека унищожим банките заедно! Аз вече го правя,присъединете се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
Lemon's
преди 13 години
Ягодинчо, върни БОНУСИТЕ, които взе когато раздаваше кредити, ти и останалите банкерчета преизпълнявахте плановете, а сега сте поели кризата ДА ама НЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
ПИЧ
преди 13 години
Банките щавят народа , както пилета във вряла вода, а Ягодинчо казва че банките поели тежестта на кризата.Тежестта на кризата се пое от Малкия и Среден бизнес, голяма част от който фалира и му се разпродават активи или едвам преживя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Да те наще банки цъфтят и вързват от това че не могат да си съберат кредитите и ги разсрочват за по 50 години напраде. Само дето не се вижда края на това гладно време...и не знам какво ще стане като хората трябва да си теглят парите за да си плащат раната и тока ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
IvoDim
преди 13 години
Добре би било всички пишещи лекинко да попогледнат ROE на нашите банки, и съответно да го сравнят с чуждите аналози. Защото на финала САМО ROE има значение... Та нашите мисля не са слизали от първото място. Дори и тази "лоша година". Иначе асеневата малко по-зле... Ама там си имат Асен се пак...Та тъй. Сполай Ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
sirFaith
преди 13 години
абе то в българия, че няма читави банки няма.. ама им набрах и на пощенска и ще мигрирвам и от там .. то не бяха такси и комисионни за щяло и не щяло :( ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
benzinoo
преди 13 години
И какво печелим от тази банкова сигурност, М?То това не е достатъчно само по себе си! Трябва и привличане на инвестиции, проекти, ама не ги виждам нещо! Хората като знаят, че сме на ръба се пазят да не се опарят. А ако бяха фалирали няколко банки поне щеше да се изчисти малко системата. Сега какво печелим една застинала икономика....................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
benzinoo
преди 13 години
Yes, master!Ти нормален ли си?Навсякъде се говори, каква грешка е изкуствено да се поддържат неефективни предприятия и банки той иначе.... :D С тази разлика, че на запад, белите ХОРА, оставят тежестта да се поеме от държавата, а тук отново и отново и отново "щавят" народа!Разбира се продължаваме с този български пазар, където пазарните закони са наопъки, за да изумяваме запада. Така или иначе само с това можем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още