IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво свърши ръководството на БФБ-София за две години управление

Инвеститорите пишат Слаб (2) на борсата за изпълнението на Стратегията й за развитие, констатира блогърът BigBear

08:19 | 20.01.12 г. 15
Какво свърши ръководството на БФБ-София за две години управление

Скоро ще се навършат две години от момента, в който настоящото ръководство на БФБ си постави само ... "стратегическата цел на БФБ-София е достигане за период от 2 години на модерен и ефективно работещ капиталов пазар в България", пише в блога си BigBear.

Инициативите, които трябваше да бъдат свършени са изброени по долу:
 
Нови инструменти, видове поръчки и възможности за търговия.

- Спот-търговия с варанти и сертификати - "... обособяването на пазар за структурирани продукти, на който да се търгуват сертификати, варанти и други продукти, базирани върху индекси и акции" не се случи през изтеклия период. Като изключим варантите на Енемона, в чието създаване БФБ няма участие, други продукти, базирани върху борсовите индекси не бяха създадени.

- Маржин покупки и къси продажби - "Един от основните приоритети в краткосрочен план... е елиминирането на техническите затруднения при сключването на маржин-покупки и къси продажби". Няма промяна и резултатът е, че през повечето дни от годината нито една акция или най-много една компания е отговаряла на изискванията за маржин покупки и къси продажби. Две години не бяха достатъчни за премахване на "... липса на ефективно работеща система за заемане на ценни книжа и управление на обезпеченията по заемите", както и на "... прекалено силна регулация по отношение на маржин-покупките", макар че срокът който е бил поставен за изпълнение на тази задача е изтекъл преди година.

- Борсово търгувани фондове - тук е била създадена работна група в далечната вече 2009 година и резултатът е обичаен за работата на работните групи - няма търгувани борсово-търгувани фондове (ЕTFs).

- Фючърси и опции - срокът тук е бил първата четвърт на 2011 г. и отново няма дори намек за работа в тази област...

- Удължаване на времетраенето на търговската сесия - тук чрез демократично гласуване болшинството несключващи сделки брокери даде оправдание на БФБ да не прави промени и така българските инвеститори не можаха да се възползват или защитят от колебанията на основните световни пазари. 

- Нови поръчки - системата Xetra позволява повече видове поръчки на инвеститорите, и не е нужна демокрация, за да бъдат приложени в съществуващата платформа за търгуване, но съгласуването което е трябвало да свърши до края на второто тримесечие на 2010 г. продължава и до днес. От друга страна собствената платформа на БФБ COBOS спря да се развива и възможностите, които имат инвеститорите чрез платформите на инвестиционните посредници не са достъпни на инвеститорите, които използват COBOS, но те продължават да плащат годишна такса на БФБ. 

Практически никоя от ключовите промени, нужни за подобряване на ликвидността не са направени, но за сметка на това БФБ успя допълнително да влоши условията чрез:

- въвеждането на утежняваща такса върху сделките, която оскъпи всички сделки с размер до 1333 лева;

-премахна обратната връзка с инвеститорите след като спря поддържането на форума си на сайта на борсата;

-прие за допустимо увеличението на собствения си капитал под условие, практика забранена за публичните компании чрез закона.

В резултат инвеститорите писаха Слаб (2) на българския капиталов пазар. Сделките силно се разредиха и вниманието беше пренасочено към другите пазари, като дори и основно търгуваеми компании потърсиха решение на други пазари.

Единствените, които явно не забелязват червените сигнални светлини са тези, които седят зад таблото за управление на БФБ,  и които са си разпределили възнаграждение за "доброто управление" през 2009 година в размер на 114 хиляди, докато самата борса като компания е била на загуба в размер на 86 хиляди.


Както всички слаби ученици БФБ има две възможности - да се яви на поправителен или да прекъсне съществуването си. Като монополна структура единствена обслужваща българския капиталов пазар БФБ няма как да престане да съществува, макар че ако продължи да работи със същите спадащи темпове може да се превърне в следващата държавна компания нуждаеща се от дотации.

Няколко препоръки за последната година от плана на БФБ, ако финалният спринт или предстоящият край на света може да мотивира ръководството на БФБ да изпълни обещанията си в последния момент и да очаква края на 2012 с чиста съвест:

- недемократично удължаване на търговското време за търгуване за по добро синхронизиране с основните европейски пазари;

- премахване на правилото за ъптик в наредбата за къси продажби и маржин покупки и замяната му със забрана за къси продажби при наличие на 10 % дневен спад на съответния инструмент;

-добавяне на нов критерий за разрешаване на маржин сделки: всички компании, които участват в двата водещи борсови индекса на БФБ - SOFIX и BGTR30, трябва да могат да се търгуват на маржин или на късо без други изисквания - критериите за влизане и в двата индекса са за компании с най-голяма пазарна капитализация, най голям брой сделки и най-голям свободно търгуваем обем акции от капитала на компанията - това де факто са и ограниченията в наредбата.

- въвеждане за фючърсна търговия на двата основни индекса на БФБ. 

Последните три мерки зависят от промени, които се одобряват от Комисията по ценните книжа, но ако БФБ не бъде активната страна, те никога няма да се случат... 

* - всички цитати са взети от Стратегията за развитие на БФБ-София до края на 2012 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
victor papazov
преди 12 години
Toranaga,ако нямаш акция(и) на борсата с най-голямо удоволствие ще ти продам една, за да дойдеш и да им зададеш въпросите си. С още по-голям интерес ще изслушам обясненията, как аз и другите от предишното ръководство сме виновни за днешното състояние. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
tony1975
преди 12 години
Брави на Мечо!!!Съгласен съм и с Берт.Не трябва да спираме да шумим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
ceneto
преди 12 години
ами то толкова публични дружества докато им съберат таксите и след това докато разпределят бонусите и то не може да се свърши нищо друго от блога разбрахме какво не са направили - браво,а някои може ли да ги попита какво направиха за 2 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
отбелязахте ли че се продава мед?надявам се скоро и билки да могат да се намерат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
БФБ е в положението на всичко до което се е докоснал Б.Б..Нищо за две години ,освен"ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ" Ха! Ха! Ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 0
Toranaga
преди 12 години
sabranieto na akzionerite na BFB e na 20.06.2012. Goworih dnes s Georgi Bulgarski - biaga ot otgowornost po burokratski- wsiako info pissmeno (dori pri nefformalno zapitwane) i za wsi4ko e winowno predi6noto upravlenie, ta na nego mu bili edwa li ne warzani razete. Ami da si hodi kato ne moje ni6to nowo da naprawi. Az li4no 6te se opitam da otida i LI4NO na sabranieto i da razbera dali ima istinsko jelanie za war6ene na rabota ili ne. Ako ima 6te gi pogkrepia, ako ne pri parwa wazmjnost prekratiawam wsiakakwi investizii v BG. Sviat goliam - wazmojnosti mnogo.Sorry n niamam kiriliza.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
При-ва-ти-за-ци-я!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
БФБ не само, че не се развива ами според мен се е запътила към фалит.За съжаление Дянков и правителството не направиха нищо за да се размърдат в БФБ. А после защо нямало инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Да идем....Да идем....ами идете и направете каквото трябва!!!! "Хвърлете" някои и друг камък и по градината на КФН!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Поздрави за Голямата Мечка!Марияне трябваще да сложите материала със заглавието от блога!!Пичове,Ако искаме нещо да се промени трябва да идем на ОСА на БФБ и да ги разпердушиним като по филмите. Това е начина!Поздрави и успех на всички 'борещи' се с БФБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още