IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите в България трябва да се увеличат драстично, според икономист

Реиндустриализацията не бива да се осъществява по планиран и централизиран начин, според Николай Ников

10:25 | 01.05.14 г. 14
Доходите в България трябва да се увеличат драстично, според икономист

Доходите в България трябва да се увеличат драстично, дори с цената на влошаване на макроикономическите показатели на страната и увеличаване на задлъжнялостта. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air икономистът Николай Ников.

Той посочи, че развитият свят не съблюдава стриктно макроикономическите показатели, а измерва развитието си по ниво на безработицата, брутен вътрешен продукт (БВП), качество на живот и т. н.

Държавата трябва “да даде шанс на малкия и среден бизнес”, който трябва да определи насоката какво държавата до подкрепи и подпомага, допълни икономистът.

Според Ников проблемите на бизнеса в България са два – липсата на добро финансиране и на пазар.

“Банковите активи в Европа са средно 3-4 пъти по-големи от БВП. В България БВП е 70 млрд. лева, а кредитите за домакинствата и бизнеса са 55 млрд. лева. Този показател може да се удвои и утрои, като за размерите на българската икономика това уедряване на капитали ще даде бърз резултат”, посочи експертът.

По думите на Ников е дошло време за връщането към индустрията. Реиндустриализацията обаче не бива да се осъществява по планиран и централизиран начин. “Бизнесът ще покаже с какво сме конкурентоспособни, а правителството ще има възможност да поощри индустриите, които се справят”, каза икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 15
citizen_bg
преди 10 години
"Държавата трябва да даде шанс на малкия и среден бизнес, който трябва да определи насоката какво държавата до подкрепи и подпомага, допълни икономистът."Такива талибан-пазарни фундаменталисти искрено ме развеселяват, макар че резултатът от теориите им е плачевен. Той малкия бизнес затова е малък, защото предимно мисли на дребно, за себе си и ден да мине. Дребните пазарни играчи могат да оперират само на тактическо ниво и в частния си интерес, а това изобщо не покрива целия обществен интерес. 25 години наш български опит, а и световната икономическа криза трябваше вече да са вразумили нашите пурковци от ИПИ и управляващите, но не би!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
rumen221
преди 10 години
ВСEOБЩA ДEКЛAРAЦИЯ ЗA ПРAВAТA НA ЧOВEКAЧл. 23 т.3. Bсеки човек, КОЙТО СЕ ТРУДИ, има право на справедливо и задоволително възнаграждение, което да осигури на него и неговото семейство съществувание, съответствуващо на човешкото достойнство и допълнено, ако това е необходимо, с други средства за соцална защита.А Великият Български Народ казва - КОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 12
rumen221
преди 10 години
Приятели,1. Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските2. БНП е 47% от средноевропейския, а средните ни доходи 25%3. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда, значи декларираната печалбата е 22 милиарда (истинската е по-голяма, около 35 милиарда), а съгласно Чл.60 от Конституцията ни таваните за осигуряване и облагане са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!- Целият бюджет на държавата е само 8 милиарда! Следователно:- Безусловно ИЗРАБОТЕНАТА средната заплата е 1 500 лв. и може да се плаща от утре!!!А 80% от работещите ГЛАДУВАТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
supertrader
преди 10 години
И къде ще си продава тази индустрия продукцията, може би в Китай ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още