IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първия си седмичен спад за тази година*

Конфликтът в Украйна спря ценовия възход на суровината, която отбеляза най-дългата си серия от ръстове от октомври насам

10:18 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се насочва към първия си седмичен спад тази година, докато инвеститорите осмислят събитията в Украйна и възможността от възобновяването на ядрената сделка с Иран, пише Bloomberg.

Европейският сорт Брент поевтинява с 0,79%, или 0,73 долара, до 92,24 долара за барел.

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,82%, или 0,75 долара, до 91,01 долара за барел. Сортът поевтиня с 2% през миналата сесия и е напът да отбележи първата си седмица на червено за тази година, с което ще прекъсне осемседмичната си серия от ръстове, която бе най-дългата от октомври насам.

petrol petrol

След като САЩ засилиха своите предупреждения за възможността от руска инвазия през последните дни, държавният секретар на страната Антъни Блинкен и руският външен минитър Сергей Лавров се разбраха да проведат среща следващата седмица. Москва многократно посочи, че няма планове за инвазия в Украйна.

Има увеличаващи се спекулации, че ядрената сделка с Иран може да бъде възобновена, с което щатските санкции върху износа на страната могат да бъдат премахнати. По-рано тази седмица ръководителят на преговорния екип на Иран Али Багери Кани заяви, че усилията за възстановяването на сделката са „по-близко отвсякога“ до постигането на споразумение, докато САЩ бяха по-умерени в думите си.

Цената на петрола продължава да е близо до най-високото си ниво от 2014 г., подпомогната от силното търсене, ограничените доставки и намаляващите запаси. Цените на пазара все още сочат към силно търсене на физически барели, а инвеститорите са склонни да платят високи премии за краткосрочни доставки.

„По-голямата част от рисковите премии са начислени заради кризата в Украйна, като много хора все още спекулират, че това няма да се превърне във война, вниманието отново е съсредоточено и върху Иран, което допълнително води до спад на цената“, каза старшият суровинен анализатор в VI Investment Corp. в Сеул Уил Сънчил Юн. „Стига да няма руска инвазия, голямо покачване на цената вероятно ще е ограничено“, написа Юн.

Предстои проблемите около ядрената сделка да бъдат обсъдени на ключова трансатлантическа среща по сигурност, която ще се състои в Мюнхен този уикенд. Премахването на санкциите върху доставките от производителя от Персийския залив би било по-късен стадий от споразумението, съобщи Ройтерс, цитирайки неидентифицирани официални представители и чернови документ.

Шестмесечният спред при Брента между двата му договора с най-близка доставка се разшири значително в петък, след като достигна най-високото си ниво от 2007 г. по-рано тази седмица. Към момента спредът на сорта е над два долара.

* Към 9:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още