IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява леко насред затегнатия пазар и геополитическото напрежение*

Въпреки понижението цената на "черното злато" продължава да е висока и да създава опасения за инфлация, доближавайки се до равнище от 100 долара за барел

10:17 | 07.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол намалява леко в понеделник на фона на затегнатия пазар и геополитическото напрежение, след като достигна седемгодишен връх през последните седмици, пише Bloomberg.

Европейският сорт Брент поевтинява с 0,28%, или 0,26 долара, до 93,01 долара за барел. Въпреки понижението сортът остава на високо ценово равнище, като някои водещи банки, включително Goldman Sachs Group Inc., прогнозират, че цената за барел може да стигне 100 долара.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,77%, или 0,71 долара, до 91,6 долара за барел

Пазарната структура на петрола дава сигнали за затегнати доставки и за спад в ключовите хъбове за съхранение на щатските резерви на суровината. Саудитска Арабия увеличи цената на петрола за март месец за клиентите си в Азия, САЩ и Европа, с което даде силен сигнал за очакванията си за търсенето на суровината.

Затегнатият пазар се отразява и в цените в бензиностанциите. В САЩ средната цена на бензина нарасна до най-високото си ниво от над седем години, според Американската автомобилна асоциация (ААА). Това е ново предизвикателство за американския президент Джо Байдън в борбата му срещу високите цени.

Цената на „черното злато“ нарасна насред подобряващото се търсене и проблемите с доставките, доближавайки се до ценовото равнище от 100 долара за барел. Това обаче увеличи опасенията относно инфлацията. Геополитическото напрежение и рискът от руска инвазия в Украйна също продължават да са повод за опасения сред инвеститорите, въпреки че Москва отрече да има планове да нападне съседката си.

Междувременно перспективите за завръщането на иранския петрол на пазара леко се подобриха миналата седмица, когато щатският държавен сектретар Антъни Блинкен подписа няколко документа за премахване на санкции, свързани с гражданските ядрени дейности на Иран, според репортаж на Associated Press, в който са цитирани документите. Иран обаче предупреди, че все още има нужда от гаранции от Вашингтон, за да възстанови ядрената сделка със световните сили.

"Търсенето на петролни продукти нараства, докато доставките на шистов петрол от ОПЕК и САЩ продължават да са ограничени“, каза управляващият директор в SPI Asset Management Pte. Стивън Инес. „Връщането на Иран в микса на [страните, които осъществяват] доставките би имало значителен и продължителен ефект върху цените на петрола. Това вероятно би спряло ценовото рали“, смята експертът.

Миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, приеха поредното плавно увеличение на доставките с 400 хил. барела дневно през март. Картелът обаче се затруднява в достигането на договореното увеличение. Наскоро една от водещите петролни компании в Либия бе принудена да свие производството си поради липсата на свободно складово място, предизвикана от невъзможността да поддържа резервоарите.

Щатските доставки на „черно злато“ също са се свили. Студеното време в Тексас принуди някои петролни компании в Пермския басейн да задържат част от доставките си, тъй като заледените пътища пречат на логистиката.

* Към 09:57 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още