IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът не успя да запази стабилност на фона на рекордното производство в САЩ

Очакванията за предстоящо повишаване на лихвите през март от страна на Федералния резерв прави златото по-малко атрактивно

10:51 | 01.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като по време на азиатската търговия петролът убедително се държеше на зелена територия, то сутринта българско време обърна тренда и се оцвети в червено на фона на данните за рекордно производство в САЩ.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през март поевтиняха с 0,11% до 64,66 долара за барел около 10:09 ч. българско време. Понижението при сорта Брент е с 0,07% до 68,84 долара за барел за доставка през април.

Сред причините за волатилността на петролния пазар в четвъртък е ръстът в производството на „черно злато“ в САЩ, където за първи път от 40 години насам беше премината границата от 10 млн. барела на ден. Постижението беше отбелязано само няколко седмици, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че САЩ са напът да постигнат „взривоопасен“ ръст на добива на петрол, с който може да задминат Саудитска Арабия и Русия тази година.

Новите техники на сондаж и производство позволиха добиването на милиарди барели петрол от шистовите формации в САЩ през последните 10 години, обръщайки тенденцията, продължила десетилетия преди това, на спад в производството и превръщайки страната в износител.

Това се случва на фона на решението от миналата година на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да удължи квотната си сделка с няколко страни извън картела в отговор на глобалното пренасищане, донякъде захранено именно от шистовия петрол. Споразумението най-накрая показва признаци, че работи, тъй като цените се възстановяват от тригодишния си спад.

На стоковите пазари златото също леко поевтинява, отчитайки понижение в цената си от 0,02% до 1342,80 долара за тройунция за доставка през април. Въпреки че януари беше изключително силен месец за златото с общо повишаване на котировките от 3%, то очакванията за предстоящо повишаване на лихвите през март от страна на Федералния резерв, го прави по-малко атрактивно.

Доларовият индекс, който проследява представянето на американските пари спряно кошница от шест основни валути, се понижи с 0,04% до 88,91 пункта. По този начин доларът почти не реагира на вчерашното решение за запазване на лихвите от страна на Фед. Спрямо йената обаче доларът успя да поскъпне с 0,32% и се разменяше за 109,54 йени. Австралийският долар пък поевтиня спрямо щатската валута с 0,42% до 0,8021 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още