IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за търсенето понижават цената на петрола*

"Черното злато" поевтинява с над 3% в началото на седмицата, след като нововъзникналите огнища на коронавирус в Китай доведоха до нови затваряния

09:52 | 28.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола намалява в понеделник, тъй като нововъзникналите огнища на коронавирус в Китай - най-големият вносител на суровината в света - предизвикват опасения за търсенето, съобщава Bloomberg. Междувременно бунтовниците в Йемен обявиха временно прекратяване на атаките срещу Саудитска Арабия.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 3,40%, или 4,10 долара, до 116,55 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 3,77%, или 4,30 долара, до 109,60 долара за барел.

Златото също започва седмицата с понижение в цената под 1%, или 17,70 долара, до 1936,50 долара за тройунция.

Движенията на пазара се случват, след като стана ясно, че властите в Шанхай ще затворят половината град в опит да потушат огнищата на коронавируса.

В същото време лидерът на йеменските бунтовици хути обяви тридневно примирие в събота, след ескалацията на атаките срещу Саудитска Арабия миналата седмица.

Петролът е напът да отбележи ръст в цената за четвърти пореден месец, след като руската инвазия в Украйна разтърси пазарите. Повечето купувачи избягват руския петрол, докато се опитват да се справят с наложените санкции от запада против Москва и рисковете за репутацията. Германия обяви, че планира да се откаже от почти всички руски изкопаеми горива в следващите две години. Войната в Украйна продължава, навлизайки в своя втори месец.

Шанхай - град с население от 25 млн. души - ще наложи четиридневно затваряне в регионите, намиращи се източно от река Хуанпу, включително няколко индустриални парка и финансови квартали. Тогава ограниченията ще бъдат въведени в западната част на града за още четири дни, става ясно от изявление от местното управление.

"Нормално е пазарът да започне да взима предвид и опасенията за търсенето", смята основателят на Vanda Insights в Сингапур Вандана Хари. "Голям фактор за ценовите движения на петрола в момента е състоянието на дипломатическите разговори между Русия и Украйна. Не бих изключила възможността от продължаващи големи ценови колебания", допълни експертът.

Миналият петък "черното злато" поскъпна, след като бунтовниците хути поеха отговорност за серия от атаки срещу съоръженията на държавната саудитска компания Aramco, включително на петролен склад в Джида.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,11 долара за барел спрямо 3,70 долара миналата седмица.

Междувременно САЩ заявиха, че сключването на ядрената сделка с Иран може да не се случи скоро, след като Техеран обяви редица изисквания, включително премахването на Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC) от списъка на Вашингтон с терористични групировки. Иран е съюзник на Русия и войната с Украйна допълнително усложнява преговорите.

*Към 9:24 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
спадът е само при тролевете ... я се поразходи по бензиностанциите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Хахаха- какво станА сега- спад в цените на петрола, руската бензиностанция започва да касира загуби от суровините си;0 Още може- да се срине цялата й икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още