IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалялото напрежение в Украйна смъкна цената на петрола от седемгодишния връх*

Ситуацията в Европа и ядрената сделка с Иран ще продължат да са основен двигател на цената на суровината през тази седмица

10:07 | 15.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ситуацията в Украйна продължава да владее вниманието на инвеститорите на пазара на петрол. Охлаждането на напрегнатата обстановка в страната доведе до намаление в цената на суровината във вторник, с което тя падна от седемгодишния си връх, съобщи Bloomberg.

Европейският сорт Брент поевтинява с 0,69%, или 0,6 долара, до 95,81 долара за барел

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,73%, или 0,7 дoлара, до 94,76 долара за барел. В понеделник сортът бе на цена от над 95 долара за барел.

Въпреки че САЩ предупреждават, че руската инвазия в Украйна може да е неизбежна, от Москва за пореден път отричат да имат такива планове и апелират за дипломатичен подход към ситуацията.

Въпреки че геополитическите рискове в Европа ще са водещи и тази седмица, то има и сигнали за силен отговор на предлагането от щатските шисти, както и възможност за възобновяване на ядрената сделка с Иран, преговорите по която продължават във Виена. И двете събития биха могли да намалят бичите настроения на пазара.

Цената на „черното злато“ се покачва в началото на 2022 г., докато продължаващата криза в Европа предизвиква опасения за нарушени доставки на фона на нарастващо световно търсене. Ралито изпразни складовете и увеличи цената на Брента, която стигна близо 100 долара.

„Единственото нещо, върху което пазарът е съсредоточен в момента, е Русия-Украйна“, каза ръководителят по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур Уорън Патерсън. „Затова и събитията оттам ще са ключови за посоката на цените и докато няма някаква яснота за това как ще се развие ситуацията, бих очаквал относително голяма рискова премия да продължи да се взима предвид“, допълни експертът.

Пазарът на петрол продължава да следва бичи модел, като цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът при Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 2,18 долара за барел, което най-широката разлика от 2019 г. насам.

Намаляващите запаси на петрол също са водещ двигател на ценовите ръстове през последните седмици. Предстои по-късно през деня във вторник Американският петролен институт да съобщи данните за щатските резерви на петрол. Според правителствените данни запасите в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са намалели за пет поредни седмици.

Производителите в САЩ продължават да увеличават доставките, за да отговорят на нарасналото търсене. Производството от Пермския басейн отбеляза рекордно ниво за трети пореден месец през януари, надминавайки 5 млн. барела дневно, според данни от Администрацията за енергийна информация.

*Към 9:34 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още