IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задава се мегасделка на пазара на канабис

Канадският браншов гигант Canopy Growth купува американския конкурент Acreage за 3,4 млрд. долара, но при определени условия

11:07 | 19.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В процъфтяващата в Северна Америка узаконена индустрия на марихуаната се прокрадва нова голяма сделка по придобиване.

Канадският браншов гигант Canopy Growth възнамерява да погълне конкурента си от САЩ Acreage Holdings. Компаниите обявиха в четвъртък принципно споразумение за сделката си и я оцениха на общо около 3,4 млрд. долара (3,0 млрд. евро), предава DPA.

Досега Канада е в центъра на финансиранията и сливанията в бизнеса с марихуана, защото там тя е законна на държавно ниво. Но пазарът в САЩ вече е по-голям въпреки преобладаващата федерална забрана. Това оказа натиск върху канадските компании да намерят начин да влязат на огромния американски пазар, пояснава Кен Ший, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Въпреки това, предпоставка за придобиването ще бъде една национална легализация на производството на канабис съгласно федералното законодателство на САЩ. Досега наркотикът е разрешен в много щати за медицински цели или като стимулант, но не и от централното правителство във Вашингтон.

Canopy плаща 300 млн. долара за правото за закупуване на Acreage, а останалата част от сумата ще бъде платена след приключване на придобиването. Акционерите ще получат още 0,5818 от акциите на Canopy, когато канабисът се легализира в САЩ, което представлява 42% премия над средната цена за последните 30 дни на Acreage.

Ако в следващите 90 месеца, или 7,5 години, марихуаната не се легализира на федерално ниво в САЩ, сделката може да бъде прекратена, става ясно от договора. Това означава, че Canopy и Acreage залагат, че забраната за марихуана ще бъде премахната в САЩ до 2027 година.

Залогът на канадците на съседния пазар на марихуана беше добре приет от инвеститорите - акциите на Canopy скочиха с повече от осем процента в рамките на сесията в Ню Йорк. Ценните книжа на Acreage отчетоха още по-високи ръстове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още