IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в САЩ подкрепя повишението на цената на природния газ

Големи части от страната са обхванати от по-високи от обичайното температури, което повиши потреблението на електроенергия

19:35 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През последните два месеца температурите в големи региони на САЩ са по-високи от обичайното и това накара много хора да включат климатиците си. От началото на годината в 48 щата климатиците се ползват за охлаждане общо 171 дни, спрямо средното от години насам около 124 дни, пише в анализ за Ройтерс Джон Кемп.

Включените климатици увеличават съществено потреблението на електроенергия, но високите температури са придружени от суша, което ограничава производството на водните електроцентрали и връща интереса към природния газ и въглищата.

По данни на Администрацията за енергийна информация в САЩ водните централи в Калифорния в последните седмици имат едва 8% от енергийния микс на щата. Средното за този сезон в последните години е 15%.

Увеличеното търсене, съпроводено с износа на газ за Европа и Азия, започва да повишава цената на суровината в САЩ, отбелязва Ройтерс. Американските производители са привлечени от високите цени в останалата част от света, особено след санкциите срещу Русия и активното търсене на алтернативи от европейците.

Но това води до ръст на цената на вътрешния пазар до най-високото ниво за последните 13 години. На най-големия газов хъб в САЩ - "Хенри", цената на газа се повиши до 9 долара за милион британски термални единици. Преди година в края на май тя беше 3 долара.

Натиск на пазарите оказват още и по-малките резерви от газ в газохранилищата на страната.

В същото време активността на компаниите в сектора се увеличава. В момента се добива газ от 150 сондажа, спрямо 100 година по-рано. Ако тенденцията се запази, производството ще расте поне до първото тримесечие на 2023 година. Високата цена на газа обаче ще намали потреблението му и много вероятно много производители на електроенергия ще се насочат отново към въглищата, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още