IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от търговска война дръпна надолу американските пазари

Dow отбеляза понижение от над 250 пункта след новината за митата върху вноса на метали от ЕС, Канада и Мексико

23:32 | 31.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Wall Street завърши борсовата сесия в четвъртък на червена територия, след като решението на американския президент Доналд Тръмп да обложи с мита вноса на алуминий и стомана от Европейския съюз, Канада и Мексико върна страховете на инвеститорите за търговска война.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average отбеляза понижение от над 250 пункта (1,02%), като Boeing допринесе най-много за загубите.

Широкият измерител S&P 500 намаля с 0,69% до 2705,27 пункта. Технологичният показател Nasdaq composite от своя страна намаля с 0,27%.

Днес фокусът на пазарите се измести временно от Италия, след като американският министър на търговията Уилбър Рос обяви, че САЩ налагат вносни мита от 25% при стоманата и 10% при алуминия за материал от САЩ, Мексико и Канада. В отговор властите в Брюксел и Мексико сити обявиха, че готвят ответни мерки срещу Вашингтон.

Мексиканското песо достигна най-ниската си стойност спрямо долара от началото на март заради решението на Вашингтон.

„Ако бяхте видели тези заглавия преди два или три месеца, пазарът щеше да се представи много по-зле“, посочва Джон Цалер, главен инвестиционен директор към MAI Capital Management. Според него това се дължи на факта, че за пазара това е част от тактиката в преговорите на САЩ.

Днешната борсова сесия отбеляза и последния ден на май. За месеца Dow и S&P 500 регистрират ръст от съответно 1,1% и 2,2%. Увеличението при Nasdaq е още по-голямо – 5,3%.

При корпоративните новини акциите на General Motors поскъпнаха с 12,9%, след като стана ясно, че SoftBank Vision Fund ще инвестира 2,25 млрд. долара в разработването на самоуправляваеми автомобили на компанията.

Междувременно цените на петрола изпращат смесени сигнали. Американският суров петрол WTI поевтиня с 1,92% до 66,90 долара за барел. Фючърсите на международния бенчмарк Брент пък поскъпнаха с 0,12% до 77,59 долара за барел.

Златото също понижи стойността си с 0,28% до 1302,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още