IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 остана на крачка от рекорд

Силните отчети и оптимизмът в търговията подкрепиха основните щатски индекси

23:57 | 25.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси приключиха седмицата на зелена територия, след като нагласите на инвеститорите бяха подобрени от силния отчет за тримесечието на Intel и от напредъка на търговския фронт между САЩ и Китай, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибави 0,4% към стойността си до ниво от 3022,53 пункта и за кратко надмина историческия си рекорд. Технологичният сектор достигна рекорден връх в края на сесията, след като се повиши с над 1% в петък.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 152,23 пункта и достигна равнище от 26 958,06 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,7% до ниво от 8243,12 пункта.

Книжата на Intel поскъпнаха с 8,1%, след като резултатите за тримесечието на производителя на чипове надминаха очакванията на анализаторите. Intel публикува и по-добри от очакванията прогнози за четвъртото тримесечие.

В същото време Amazon не успя да отговори на очакванията за печалбата си. Гигантът в електронната търговия обяви и разочароващи прогнози за празничния сезон. Цената на акциите на компанията намаля с 4,8%, но по-късно се възстанови и завърши сесията с понижение от 1,1%, с което помогна за ръста на по-широкия пазар.

Сред компаниите, които обявиха резултатите си през третото тримесечие тази седмица, бяха също Visa и Verizon. Visa обяви приходи и печалба над очакванията на анализаторите, в резултат на което книжата й поскъпнаха с 1%. В същото време цената на акциите на Verizon се понижи с 0,4%.

Над 38 на сто от компаниите в S&P 500 са обявили до момента резултатите си за третото тримесечие, сочат данни на FactSet. От тях 78 на сто са надминали очакванията на анализаторите. Тази седмица беше една от най-натоварените в сезона на отчетите, като над 120 компании публикуваха данните си.

Пазарите бяха подкрепени и от оптимизма в търговията. Американският търговски представител заяви, че Китай и САЩ са близо до финализиране на чести от първата фаза на търговско споразумение.

Основните индекси се насочват към седмични ръстове. Dow напредва с 0,8% за седмицата, а S&P 500 и Nasdaq отбелязват ръст от съответно 1,3% и 1,8%.

В макроикономически план нагласите на потребителите леко се понижиха през октомври до 95,5 пункта, показват допитвания на Мичиганския университет. Това е под първоначалните данни за 96 пункта, но надминава окончателното равнище за септември от 93,2 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,80% и 2,288%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, напредва с 0,22% до 97,85 пункта. Еврото поевтинява с 0,23% до 1,1078 долара, а паундът отписва 0,22% от стойността си до 1,2823 долара. Спрямо йената щатската валута поскъпва с 0,06% до 108,66 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола отбеляза най-големия си седмичен ръст от над един месец, след като подкрепата от намаляващите запаси от суров петрол на САЩ, оптимизмът за търговско споразумение между САЩ и Китай и възможни действия от ОПЕК и съюзниците й за удължаване на съкращенията на добива надделяха над притесненията за по-широката икономика.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпнаха с 24 цента до 61,91 долара за барел. Глобалният бенчмарк е напът да отбележи седмичен ръст от близо 4 на сто. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) прибавиха 43 цента към стойността си до 56,66 долара за барел.

Американските фючърси върху златото останаха почти непроменени на равнище от 1505,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още